@article { author = {Ghaderzadeh, Omid and Qolami, Ahmad}, title = {A qualitative study of meaning significances of sood and eating among women}, journal = {Woman in Development & Politics}, volume = {11}, number = {2}, pages = {153-169}, year = {2013}, publisher = {Center for women's and family Studies ,University of Tehran}, issn = {2538-3124}, eissn = {2538-3132}, doi = {10.22059/jwdp.2013.36087}, abstract = {Eating, as a way for Body Management reproduces a social function and meaning beyond itsbiological performances. Thus, it’s meaning has been transformed from a bodily need to afundamental element in expression and narrativeness of social identity and social positions.The main question of this paper targets the ways women reconstruct and reinterpret theirsocial positions through food and eating. Field operation of the research is conductedaccording to the ethnographic method. Data of research gathered through Semi-structuredinterview technique and the data analyzed by grounded theory. The findings, based oninterviewing with 30 women informants, demonstrated fundamental changes in their lifeworldand subjective orientation to food and eating. According to their perspective, food andeating is interpreted as obviating starvation, simplicity, operational, aesthetics and Stylizationsignificances among women.}, keywords = {body management,Food,nutritious identity,nutritious supervision,taste communities women}, title_fa = {مطالعۀ کیفی دلالت‌های معنایی غذا و تناول آن نزد زنان}, abstract_fa = {تناول غذا در کنار ابعاد فیزیولوژیک، کارکردهای تمایزبخشی دارد و همین مسئله تناول غذا را از یک نیاز جسمی به مسئله‏ای بنیادین در بیان هویت اجتماعی مبدل کرده است که افراد به تناظر آن به بیان روایتی خاص از جایگاه و هویت اجتماعی خود می‏پردازند. در همین زمینه، مسئلة اصلی نوشتار حاضر این است که زنان چگونه، به میانجی یک امر زیستی و بیولوژیک، جایگاه اجتماعی خود را بازسازیِ معنایی می‏کنند. روش‏شناسی مطالعۀ حاضر کیفی است و روش مردم‌نگاری برای انجام‌دادن عملیات میدانی و برای تحلیل داده‏ها از نظریۀ مبنایی استفاده شده است. نتایج حاصله از مصاحبۀ نیمه‌ساخت‏یافته با 30 نمونۀ زن، نشان از تغییر در رویکرد زنان متعلق به جایگاه‏های مختلف اجتماعی نسبت به غذا و تناول آن دارد. برای زنان مورد مصاحبه، غذا و تناول آن دلالت‏های معناییِ سیرشکمی، ساده‏گرایانه، کارکردگرایانه، زیبایی‏شناسانه، و سبک‏‌بخشی دارد.}, keywords_fa = {body management,Food,nutritious identity,nutritious supervision,taste communities women}, url = {https://jwdp.ut.ac.ir/article_36087.html}, eprint = {https://jwdp.ut.ac.ir/article_36087_6c1f6c723be7c289b92d93ff28ca3415.pdf} }