غربالگری برخی از بیماری‌های زنان، وضعیت نامناسب سلامت مواد غذایی و آشامیدنی، جریمه‌های ناچیز و غیربازدارنده در ماجرای پالم و همچنین محسنات تصویب برجام در مجلس و پرهیز از ناامید کردن مردم بخشی از صحبت‌های وزیر بهداشت در نشست مشترک با معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاونت امور زنان و خانواده به نقل از ایسنا، دکتر سیدحسن هاشمی در نشست مشترک وزارت بهداشت با معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با بیان اینکه بر اساس تحقیق انجام شده بین 11 هزار نفر، متوسط عمر زنان پس از فوت همسرشان شش و نیم سال و متوسط عمر مردان پس از فوت همسرشان یک و نیم سال است، افزود: متوسط طول عمر زنان بیش از مردان است و من به این آمار غبطه می‌خورم. مردان از این بابت مظلوم هستند؛ چراکه به فکر سلامت خود نیستند.

وی با بیان اینکه در وزارت بهداشت به هیچ وجه تفاوتی بین خدمت‌رسانی به زنان و مردان قائل نیستیم، گفت: در حال حاضر زنان رکورددار حضور در دانشگاه‌ها هستند. خوشحال می‌شویم که آنها سواد و تخصص زیادی دارند، اما باید قبول کنیم که با توجه به آنکه بار زندگی بر دوش مردان است آنها باید بتوانند فرصت‌های بهتری را کسب کنند. یکی از دلایل کاهش فرزندآوری سواد است. سواد تا جایی خوب است که موجب آسیب رسیدن به نهاد خانواده و عوض شدن جای نان‌آور و نفقه بگیر نشود. اگر این نقش‌ها تغییر کند آسیب می‌بینیم کما اینکه در برخی جاها آسیب دیده‌ایم.

وزیر بهداشت با بیان اینکه ما هنوز در زمینه سلامت زنان به نقطه مطلوب نرسیده‌ایم، گفت: تلاش‌هایی را برای ارتقای سلامت آنها انجام داده‌ایم و کمیته‌هایی را در این زمینه راه‌اندازی کرده‌ایم که همین امر موجب کاهش زیاد مرگ و میر زنان شده است. در حال حاضر در میان ایرانیان طیفی که بیشتر آسیب می‌بیند، زنان هستند. بنابراین لازم است با استفاده از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد و اطلاع رسانی از طریق صدا و سیما به آنان آگاهی‌های لازم را بدهیم.

وی افزود: مقصر اتفاقاتی که در حوزه اجتماعی می‌افتد هم دولت و حکومت است و هم مردم. به عنوان نمونه طلاق هم از نظر دینی و هم از نظر اجتماعی مذموم است.

 

از محسنات برجام بهره بریم

وی با اشاره به توافق هسته‌ای ایران با 1+5 اظهار کرد: در مجلس شورای اسلامی حاصل زحمات دو ساله دولت در وزارت امور خارجه و ... به نتیجه رسید و برجام تصویب شد. این کار در معیشت مردم تاثیر دارد. موضوع برجام مانند قطعنامه 598 بود. اگرچه این قطعنامه جام زهر بود ولی بقای جمهوری اسلامی را در پی داشت. بنابراین ما نیز باید از محسنات برجام بهره بریم و در جهت ناامید کردن مردم تلاش نکنیم.

وزیر بهداشت در ادامه گفت: ای کاش همانقدر که در صدد بررسی برجام هستیم، وقتی قطعنامه‌ها تصویب می‌شد آنها را موشکافی می‌کردیم. امیدواریم که با تصویب برجام زمینه‌های اشتغال بیشتر فراهم شود؛ چرا که اگر افراد شاغل شوند از آسیب‌های ناشی از بیکاری پیشگیری می‌شود.

وی درباره برنامه‌های غربالگری گفت: بخشی از بیماری‌های غیرواگیر زنان شامل غربالگری می‌شوند. زنان باردار نباید سیگار و قلیان بکشند؛ چرا که این کار موجب تولد نوزدان ناقص الخلقه می شود.

هاشمی با بیان اینکه 12 درصد از مبتلایان به ایدز را زنان تشکیل می‌دهند، اظهار کرد: این وضعیت هم موجب ایجاد آسیب‌هایی برای جامعه می‌شود و همین دسته از زنان را آسیب‌پذیر می‌کند. بنابراین باید به پیشگیری از گسترش ایدز در بین زنان توجه کنیم.

وی با اشاره به سرطان‌های زنان نیز گفت: پنج سرطان شایع در بین زنان وجود دارد که یکی از آنها سرطان پستان است. اما باید نسبت به پیشگیری از مرگ و میر این بیماری‌ها تلاش کرد. در برنامه ششم توسعه نیز باید به این بیماری‌ها توجه شود. از دیگر سرطان‌های شایع میان زنان می‌توان به پوست، تخمدان، معده و مری و بیماری‌های دهان و دندان اشاره کرد. 60 تا 70 درصد از این سرطان‌ها قابل پیشگیری است.

وزیر بهداشت با اشاره به نقش سمن‌ها اظهار کرد: باید سازمان‌های مردم نهاد را برای اطلاع رسانی در زمینه سرطان پستان تشویق کرد. افراد خیر زیادی در جامعه پزشکی فعالیت می‌کنند و آنها می‌توانند در این جهت موثر واقع شوند. در زمینه ماموگرافی نیز وزارت بهداشت کمک می‌کند.

 

طرح انطباق، سیاسی شد!

وی با اشاره به طرح انطباق اظهار کرد: متاسفانه این طرح سیاسی شد. می‌توان بیمارستان‌های جامعی را برای زنان راه‌اندازی کرد. این کار الزام به حقوق مردم است. در زمینه اجرای طرح انطباق می‌توانیم بخش خصوصی را وارد کنیم.

 

وضعیت سلامت مواد غذایی و آشامیدنی خوب نیست

هاشمی با تاکید بر اهمیت مقوله غذا گفت: در حال حاضر وضع سلامت غذا و آشامیدنی خوب نیست، البته کشورهای دیگر نیز وضعیت خوبی ندارند. در این زمینه لازم است در قالب برنامه ششم توسعه تصمیم قاطعی گرفته شود؛ چرا که در حال حاضر نظارت به علت کمبود پرسنل، امکانات و بودجه ضعیف است. باید ابزاری برای انجام وظیفه در این زمینه فراهم شود. علاوه بر آن احکام بازدارنده‌ای تصویب شود. این در حالی است که احکام صادر شده برای متخلفان ناچیز است.

 

جریمه‌های ناچیز برای متخلفان پالم

وی با اشاره به متخلفان در ماجرای پالم در محصولات لبنی اظهار کرد: با وجود اینکه این موضوع سر و صدای زیادی ایجاد کرد ولی بالاترین جریمه در نظر گرفته سه میلیون تومان بود. چنین جرایمی اثر بازدارندگی ندارد. در زمینه کاربرد و افزایش سموم نیز با همین مشکل مواجه هستیم. همه تلاش خود را با همکاری سازمان ملی استاندارد و دامپزشکی انجام می‌دهیم اما ابراز لازم را در اختیار نداریم.

وزیر بهداشت اضافه کرد: اگرچه دامپزشکی مسئول نظارت بر عملکرد کشتارگاه‌هاست، اما اگر مسئولی در کشتارگاه‌ها حکم به معدوم کردن گوشتی را بدهد اخراج می‌شود. بنابراین چنین کاری انجام نمی‌شود. در چنین شرایطی دولت و مجلس باید این مسئله را جدی بگیرند و برای آن هزینه کنند؛ چرا که این کار در نهایت باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود، چون مردم کمتر به بیماری مبتلا می شوند.

 

کتمان کردن آسیب‌های ناشی از مسایل جنسی به صلاح نیست

هاشمی با اشاره به سلامت جنسی اظهار کرد:‌ همه باید در جهت تامین این سلامت کمک و بی پرده درباره آن صحبت کنیم. سازمان بهزیستی، سازمان هلال احمر، وزارت بهداشت و سمن‌ها می توانند در این جهت عمل کنند. بخشی از بیماری‌های اعصاب و روان و طلاق نیز ناشی از مسائل جنسی است. کتمان کردن این موضوع به صلاح نیست و باید آنرا بشناسیم و آسیب شناسی کنیم.

وی با اشاره به جایگاه زنان در خانواده گفت: آنها نقش مهمی در سلامت سایر اعضای خانواده دارند و زمانی که زنی از دنیا می‌رود، یک خانواده از بین می‌رود. بنابراین ما به زنان به عنوان بهداشتیار می‌نگریم. آنها می‌توانند کمک زیادی در جهت ایجاد آرامش در خانواده و جامعه کنند و بر نوع تغذیه افراد خانواده نیز تاثیر زیادی دارند.

وزیر بهداشت با بیان اینکه یکی از عوامل اصلی مرگ و میر ایرانی‌ها بیماری‌های قلبی - عروقی است، اظهار کرد: علت عمده ابتلا به این بیماری‌ها مربوط به نوع روغن مصرفی است؛ چرا که روغن نباتی به مرور در رگ‌ها رسوب می‌کند و موجب مرگ و میر می‌شود. زنان در پیشگیری از آسیب‌ها و معلولیت‌ها نقش بسیار موثری دارند. امیدواریم بتوانیم در ارتقای آموزش بهداشت به زنان کمک کنیم.