با توجه به اهمیت ایجاد تعادل بین کار و زندگی خانوادگی برای زنان، به نظر میرسد زنان در قالب تعاونیها ضمن پذیرش مسئولیتهای زنانه خود، بهتر میتوانند نقشآفرینی اجتماعی اقتصادی داشته باشند؛ ضمن اینکه فعالیت زنان تعاونگر یک نمونه گویا و خوب از گسترش «خیر جمعی» است.
مشاور امور بانوان و خانواده وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: تا پایان سال 1393 در حدود 2.5 میلیون نفر بیمهشده زن تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی بودهاند. به عبارتی در حدود 18 درصد از بیمهشدگان را زنان تشکیل میدهند. در 5 سال اخیر نرخ رشد بیمهشدگان زن برابر 15.5 درصد و این نرخ برای بیمهشدگان مرد 4.4 درصد بوده است.
وحیده نگین؛ مشاور امور بانوان و خانواده وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رییس مؤسسه آموزش عالی علمی- کاربردی بهزیستی و تأمین اجتماعی در گفتوگو با خبرنگار مهرخانه، در خصوص وضعیت جمعیت فعال اقتصادی کشور گفت: بر اساس تعریف مرکز آمار، تمامی جمعیت 10 سال و بیشتر کشور که طبق تعریف کار، در تولید کالا و خدمات مشارکت داشته یا از قابلیت مشارکت برخوردار بودهاند، جمعیت فعال اقتصادی محسوب میشوند.
او در ادامه بیان داشت: براساس آمارهای مرکز آمار ایران، جمعیت 10 سال و بیشتر کشور در فصل بهار سال جاری بیش از 64 میلیون نفر اعلام شد. این درحالی است که 38 درصد این جمعیت؛ یعنی چیزی حدود 24 میلیون و 500 هزار نفرشان مشارکت اقتصادی دارند و مابقی مشارکت اقتصادی ندارند. ضمن اینکه نرخ مشارکت مردان حدود 63 درصد و زنان حدود 13درصد است. درحقیقت، براساس اعلام مرکز آمار از مجموع جمعیت کشور که دارای مشارکت اقتصادی هستند و یا قابلیت مشارکت را دارند، بیش از 20 میلیون نفر شامل مردان و حدود 4 میلیون 290 هزار نفر شامل زنان میشود.
شرایط پنجره جمعیتی فرصتی برای توسعه اقتصادی است
مشاور امور بانوان و خانواده وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص وضعیت زنان در شرایط پنجره جمعیتی گفت: 71 درصد جمعیت کشور سنی در بین 15 تا 60 سال دارند. این شرایط باعث شده است که ایران از سال 1385 وارد مرحله پنجره جمعیتی و یا پنجره فرصتها شود. بهرهبرداری از فرصت پنجره جمعیتی و تبدیل آن به فرصت اقتصادی و اجتماعی مستلزم توانمندسازی و مقتدرسازی جوانان برای توسعه اقتصادی، گسترش فرصتهای شغلی، سرمایهگذاری مطلوب، بهبود کیفیت سرمایه انسانی و فراهمکردن فرصتهایی برای حضور زنان در بازار کار است. به عبارت بهتر، پنجره جمعیتی یکی از مهمترین مراحل در ساخت سنی یک جمعیت است؛ بهطوریکه اقتصاددانان از آن بهعنوان موهبت جمعیتی نام میبرند. البته تهدیدآمیزبودن یا فرصتبودن پنجره جمعیتی کشور تا حد زیادی به نگرش و عمکرد نظام در ارتباط با این مسئله بستگی دارد.
سن ورود به بازار کار حدود 27 سال است
او در رابطه با سن ورود افراد به بازار اشتغال تصریح کرد: میانگین سن ورود افراد به بازار کار در حدود 27.3 سال است. این رقم در سالهای 91 و 92 به ترتیب برابر با 28 و 27.8 سال بوده است. که بیانگر کاهش سن ورود به بازار کار در کشور است.
بالاترین تراکم اشتغال زنان در بخش خدمات
مشاور امور بانوان و خانواده وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه حدود نیمی از زنان شاغل، در بخش غیررسمی فعالیت دارند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر شاهد عدم تعادل در توزیع اشتغال زنان در بخشهای مختلف هستیم؛ بالاترین تراکم اشتغال زنان در بخش خدمات است. میزان اشتغال زنان در این بخش به نسبت سایر بخشها بسیار قابل توجه است؛ بهنحویکه براساس نتایج طرح آمارگیری از نیروی کار در بهار سال جاری، فاصله حدود 26درصدی بین اشتغال زنان در بخش خدمات و صنعت وجود دارد. در بهار 94 حدود 24 درصد از اشتغال بخش صنعت به زنان اختصاص داشت. این نسبت برای بخش کشاورزی نیز حدود 25درصد است. درعین حال، اما سهم اشتغال زنان در بخش خدمات در فصل مذکور 50 درصد اعلام شده است.
افزایش تحصیلات زنان میزان فعالیت اقتصادی آنها را افزایش داده است
نگین در خصوص وضعیت اشتغال زنان تحصیلکرده عنوان داشت: در میان جمعیت متخصصان، نسبت زنان در مقایسه با مردان قابل توجه است. به دلیل تحصیلات بیشتر زنان تغییراتی نیز در اشتغال آنان در گروههای عمده شغلی در جهت ارتقاء موقعیت زنان رخ داده است. نسبت جمعیت مردان فعال دارای تحصیلات عالی به کل جمعیت مردان فعال، 16.1 درصد و نسبت جمعیت زنان فعال دارای تحصیلات عالی به کل جمعیت زنان فعال، 48.2 درصد است. بنابر این با افزایش سطح تحصیلات، امکان فعالیت اقتصادی برای این گروه از زنان بیشتر فراهم شده است.
حدود 18 درصد از بیمه شدگان را زنان تشکیل میدهند
مشاور امور بانوان و خانواده وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به تعداد زنان بیمهشده سازمان تأمین اجتماعی اظهار داشت: تا پایان سال 1393 در حدود 2.5 میلیون نفر بیمهشده زن تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی بودهاند. به عبارتی در حدود 18 درصد از بیمهشدگان را زنان تشکیل میدهند. در 5 سال اخیر نرخ رشد بیمهشدگان زن برابر 15.5 درصد و این نرخ برای بیمهشدگان مرد 4.4 درصد بوده است. حدود 28.5 درصد از بیمهشدگان جدیدالورود (تقریبی از اشتغال جدید بخش رسمی کشور) سازمان تأمین اجتماعی در سال 1393 را زنان تشکیل میدهند. این سهم در سالهای 1391 و 92 به ترتیب برابر با 23.5 و 26.4 درصد بوده است که بیانگر روند رو به رشد اشتغال رسمی زنان است.
نقش گسترش تعاونیها در نقشآفرینی اقتصادی و خانوادگی زنان
او افزود: با توجه به بالارفتن سطح تحصیلات دختران و زنان، به نظر میرسد جذب این تعداد نیروی تحصیلکرده در سازمانهای دولتی موجود که اکثراً با تورم نیروی انسانی مواجه هستند، عملی نباشد. بخش خصوصی نیز با توجه به گستره محدود آن در ایران طبیعتاً نتوانسته است در جذب این سرمایههای ملی موفقیت قابل توجهی داشته باشد. یکی از راهکارهای مهم جهت حل این معضل، توسعه کارآفرینی در میان زنان و دختران دانشگاهی و حمایت از فعالیت زنان در بخش تعاونی است. با توجه به اهمیت ایجاد تعادل بین کار و زندگی خانوادگی برای زنان، به نظر میرسد زنان در قالب تعاونیها ضمن پذیرش مسئولیتهای زنانه خود، بهتر میتوانند نقشآفرینی اجتماعی اقتصادی داشته باشند؛ ضمن اینکه فعالیت زنان تعاونگر یک نمونه گویا و خوب از گسترش «خیر جمعی» است.