معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی شمار زنان سرپرست خانوارهایی راکه به علت طلاق زیر پوشش خدمات این سازمان قرار می گیرند، در حال افزایش دانست.

حبیب الله مسعودی فرید با بیان این که ۱۸۰ هزار خانواده از ۲٫۵ میلیون خانواده زن سرپرست کشور زیر پوشش بهزیستی هستند، گفت: از میان زنان سرپرست خانواده زیر پوشش ، ۶۷ هزار نفر به دلیل ازکارافتادگی همسر، ۶۳ هزار نفر بر اثر فوت همسر و ۳۵ هزار نفر پس از طلاق ،سرپرستی خانواده را بر عهده گرفتند. متاسفانه با توجه به افزایش میزان طلاق در کشور جمعیت گروه سوم در حال افزایش است و در این صورت باید خدمات روانشناسی و مددکاری اجتماعی هم به آنان ارائه کنیم.

وی با اشاره به موضوع حمایت از زنان سرپرست خانواده در برنامه چهارم توسعه گفت: بر این اساس ، میزان پرداختی به این افراد باید حداقل ۴۰ درصد از حداقل حقوق براساس قانون کار باشد اما اکنون مستمری این زنان به طور میانگین کمتر از ۷۰ هزار تومان است. معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی افزود: همچنین طبق برنامه پنجم مقرر شده بود هرسال ۱۰ درصد افراد زیر پوشش بهزیستی از چرخه حمایت مستقیم خارج شوند که سال گذشته ۱۵ هزار خانواده واجد شرایط از چرخه حمایت مستقیم بهزیستی خارج شدند. مسعودی فرید با اشاره به زیر پوشش بودن ۱۷ هزار دانشجو و ۸۴ هزار دانش آموز درسازمان بهزیستی ، خاطرنشان کرد: ۵۴ هزار زن سرپرست خانواده در مناطق شهری و ۴۶ هزار زن سرپرست خانواده در مناطق روستایی و عشایری زیر پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند.

وی درباره واگذاری حوزه زنان سرپرست خانوار بهزیستی به کمیته امداد هم تصریح کرد: خدمات حمایتی را نمی توان از حمایت توانبخشی تفکیک کرد و نمی توان از سازمان بهزیستی خواست فقط خدمات اجتماعی را ارائه دهد .از طرفی باید شرایطی وجود داشته باشد که سازمان ارائه دهنده خدمات در مجلس هم پاسخگو باشد،بنابراین بهتر است مدل ها و فرایندهای ارائه خدمات یکسان سازی شود.

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی با اشاره به خط تلفنی اورژانس اجتماعی ۱۲۳ به عنوان یکی از بخش های پاسخگوی آسیب های اجتماعی در بهزیستی گفت: سالانه حدود ۶۰۰ هزار تماس با خط اورژانس اجتماعی ۱۲۳ برقرار می شود که فقط ۱۵۰ هزار تماس مرتبط با حوزه اورژانس اجتماعی است.

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی ادامه داد: ۲۵ درصد از تماس های خط اورژانس اجتماعی ۱۲۳ مربوط به مشکلات خانوادگی، ۸٫۵ درصد مربوط به کودک آزاری و ۷ درصد تماس ها هم مربوط به همسرآزاری است. مسعودی فرید با بیان این که ۱۷۰ مرکز مداخله در بحران در کشور وجود دارد، افزود: افراد دچار آسیب های اجتماعی مانند کودک آزاری و همسرآزاری تا ۲۱ روز می توانند به طور موقت با حکم قضایی در این مراکز اقامت کنند و در صورت نیاز مدت اقامت آنان تا ۲۱ روز دیگر تمدید می شود.

وی به فعالیت ۱۷۰ پایگاه خدمات اجتماعی در سراسر کشور اشاره کرد و گفت: ۹۰۰ محله حاشیه‌نشین و ۶۰۰ محله آسیب خیز شهری در کشور وجود دارد که اگر در هر کدام از آن ها پایگاه خدمات اجتماعی فعال باشد آسیب ها کاهش چشمگیری می یابد. اکنون هم ۶۰ درصد از این پایگاه ها در کشور غیردولتی هستند و تصمیم داریم که در دو سال آینده همه آنها غیردولتی شوند. معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی در ادامه با بیان این که ۱۸ خانه امن در کشور برای زنان در معرض آسیب وجود دارد، افزود: تا اواسط سال آینده در بقیه استان ها هم خانه های امن ایجاد خواهد شد اما تا همین زمان هم زنان در شهرهای بدون خانه امن هم می توانند از مراکز مداخله بحران استفاده کنند و یک تا سه ماه در آنجا اقامت کنند.

مسعودی فرید بابیان این که سال گذشته یک هزار و ۲۰۰ نفر در خانه های امن پذیرش شدند و از ابتدای امسال هم تاکنون ۷۰۰ نفر به این خانه ها مراجعه کردند اظهار داشت: میزان آسیب های اجتماعی در کلانشهرهایی مانند تهران، فارس، خوزستان، اصفهان و خراسان رضوی بیشتر از سایر مناطق است.

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی با بیان این که ۹۰ درصد علت فرار دختران از خانه مشکلات درون خانواده مانند پرخاشگری، اعتیاد، توهین و تحقیر است، گفت: فقط ۱۰ درصد فرار دختران از خانه هم به دلایلی مانند دوستی با جنس مخالف یا پولدار شدن و تحقق رویاها است. وی خاطرنشان کرد: ۳۱ خانه سلامت برای دختران در معرض خشونت و آسیب در کشور وجود دارد که سال گذشته ۵۰۶ دختر زیر ۱۸ سال و امسال تاکنون ۲۶۱ دختر را در این خانه ها پذیرش کرده اند. اقامت در این مراکز حداکثر برای شش ماه است که ۷۰ درصد این دختران به خانواده بازمی گردند و مابقی در این مدت تعیین تکلیف می شوند.

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی گفت: ۷۰ درصد زنان به علت فوت همسر، سرپرست خانواده می شوند که شایع ترین علت فوت همسر آنان هم بیماری های قلبی و عروقی، حوادث و سرطان ها هستند که با کنترل این عوامل می توان از تعداد زنان سرپرست خانواده کاست.

مسعودی فرید کمبود مهارت‌های اجتماعی همسران را از مهم ترین دلایل طلاق در کشور دانست و افزود: باید اقدامات توانمندسازی خانواده ها در این زمینه انجام شود.

وی در ادامه به طرح کاهش طلاق (طرح بشیر) اشاره کرد و افزود: در این کار از کلینیک های مددکاری اجتماعی هم کمک می گیریم .

کودک آزاری

مسعودی فریدگفت: بدترین نوع کودک آزاری در همه کشورها مربوط به کودکان کمتر از پنج سال است که نمی توانند آن را اعلام کند. همسایه ها و اقوام کودک اغلب درباره کودک آزاری با خط اورژانس ۱۲۳ تماس می گیرند و بیش از ۵۰ درصد موارد سوء رفتار با کودکان مربوط به غفلت از کودکان می شود بطور مثال والدین برای کودکان وقت نمی گذارند که البته ما به این موارد کمتر می پردازیم.

به گفته مسعودی فرید، اغلب مواقع موارد فیزیکی کودک آزاری به ما گزارش می شود چراکه کودک آزاری های روانی مانند مقایسه کودک با هم سالان خود و تحقیر او، غیرمشهود است.حتی تکان دادن کودک را هم می توان به عنوان یکی از موارد کودک آزاری نام بردچون به شدت تکان دادن کودک با عنوان سندروم تکان دادن مطرح است که موجب خونریزی مغزی کودکان می شود.

وی با بیان اینکه تنبیه کودکان در بسیاری از موارد به دلیل عصبانیت والدین و نه برای تربیت است،گفت: طبق قانون حمایت از کودک ، کودک آزاری جرم عمومی است و پشت بسیاری از موارد کودک آزاری ، پدر و مادرها قرار دارند که اغلب آنها در اثر مصرف مواد مخدر است.

گسترش طرح وام بدون ضامن برای زنان سرپرست خانوار

فریبا بریمانی، مدیرکل دفتر توانمندسازی خانواده و زنان بهزیستی هم از گسترش اجرای طرح تامین مالی خرد تا پایان امسال، گفت: این طرح از سال ۸۹ با ۱۵۰ گروه از زنان سرپرست خانوار آغازشده است و اکنون در ۱۵ استان اجرا می شود.زنان سرپرست خانوار به طور گروهی در اجرای این طرح می توانند از وام با سود کمتر از ۱۸ درصد بدون ضامن استفاده کنند. مدیرکل دفتر توانمندسازی خانواده و زنان بهزیستی با اشاره به این که طرح تامین مالی خرد امسال در جشنواره اکسپو میلان ایتالیا توانست دربین ۷۰۰ طرح ارتقای کیفیت زندگی و

تغذیه ای، رتبه ششم را به خود اختصاص دهد، افزود: حدود ۱۵ میلیارد تومان از خط اعتباری مخصوص اجرای این طرح از طریق بانک کشاورزی به زنان سرپرست خانواده، وام اعطا شده است و این خط اعتباری می تواند تا ۱۰ برابر افزایش یابد. وی افزود: هدف از اجرای طرح تامین مالی خرد، راه اندازی کسب و کارهای خانگی و کوچک به منظور افزایش درآمد زنان سرپرست خانوار است.