یک فعال حوزه زنان گفت: در صورت فراهم شدن شرایط لازم می‌توان انتظار داشت زنانی که به درجه‌ای از خودباوری نسبت به توانایی‌های خود رسیده‌اند به عنوان کاندیدای مجلس حضور بیشتری داشته باشند و پس از کسب آرای لازم شرایطی به وجود آید که چهره‌ مردانه محض مجلس تغییر یابد.

فخرالسادات محتشمی‌پور افزود: اگر مجلس شورای اسلامی را خانه ملت می‌دانیم باید اقشار مختلف آن اعم از زن و مرد و پیر و جوان نمایندگان قابل قبولی را در مجلس دهم داشته باشند.

مدیرکل اسبق امور بانوان وزارت کشور با تاکید بر ضرورت مشارکت زنان در عرصه‌های مختلف گفت: ضرورت دارد زنان به عنوان نیمی از جامعه ایران همپای مردان در حوزه‌های مختلف حضور داشته باشند. خوشبختانه در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی زنان مشارکت قابل قبولی دارند ولی با کمال تاسف در رتبه‌های جهانی وضعیت ایران در حوزه مشارکت اقتصادی و سیاسی به هیچ وجه خوب نیست. چنین شرایطی نشان‌دهنده آن است که تعادل لازم در زمینه مشارکت وجود ندارد.

وی با بیان اینکه فرهنگ‌سازی و زمینه‌سازی برای مشارکت سیاسی و اقتصادی زنان کم بوده است، اظهار کرد: آنچه موجب تاسف بیشتر ما می‌شود این است که زنان در عرصه‌های سیاسی و اقتصادی در کشور توانمندی دارند اما به علت مهیانبودن برخی شرایط نمی‌توان از توانایی‌های آنها بهره لازم را برد.

مدیرکل اسبق امور بانوان وزارت کشور در عین حال اضافه کرد: خوشبختانه در حوزه اقتصادی طی سالهای اخیر بخش خصوصی به قابلیت‌های زنان توجه بیشتری نشان داده است؛ البته مشارکت در بخش خصوصی به تمایل زنان نیز بستگی دارد چون باید کسب و کار و واحد اقتصادی را ایجاد کنند. ممانعت‌های قانونی نیز در این زمینه برای آنان وجود ندارد.

وی در ادامه با اشاره به تشکیل "دولت تدبیر و امید" گفت: از زمان تشکیل دولت یازدهم موانع و چالش‌های ذهنی برای مشارکت اقتصادی زنان کاهش یافته و تلاش‌هایی در این حوزه شده است که نقش تشکل‌های اقتصادی زنان را نمی‌توان نادیده گرفت. از جمله این تشکل‌ها به انجمن زنان مدیر کارآفرین و انجمن ملی زنان کارآفرین می‌توان اشاره کرد.

محتشمی‌پور اضافه کرد: اخیرا اتاق مدیران زن نیز شکل گرفته است و زنان در این بخش نیز فعال شده‌اند. چنین تشکل‌هایی می‌تواند به فعالیت بیشتر زنان در زمینه اقتصاد کمک و موانع و مشکلات را به شکل ساختاری برطرف کنند.

وی همچنین با اشاره به نقش رسانه‌ها در زمینه افزایش مشارکت زنان تاکید کرد:‌ رسانه‌ها می‌توانند با اطلاع رسانی شفاف مسائل را مطرح و به حل مشکلات و چالش‌های زنان کمک کنند.

مدیرکل اسبق امور بانوان وزارت کشور با بیان اینکه مشارکت سیاسی زنان بیش از همه مغفول باقی مانده است، گفت: در این زمینه یک بحث درونی مطرح است؛ بدین معنی که ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی گفته می‌شد زنان اعتماد به نفس کافی برای حضور و مشارکت سیاسی ندارند و حتی با وجود فراهم بودن شرایط وارد عرصه سیاسی نمی‌شوند. چنین دیدگاهی شاید در سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی واقعیت داشت؛ اما اکنون زنان از نظر تحصیلات، حضور در فرایندهای اجتماعی و برخورداری از تجربه‌های اجتماعی به مرحله‌ای رسیده‌اند که کاملا قابلیت‌های خود را باور دارند و حتی به عنوان کاندیدا در انتخابات‌های مختلف شرکت می‌کنند.

وی اضافه کرد: از چند دوره قبل شاهد بودیم که زنان حتی به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری نیز اعلام آمادگی کرده‌اند. با این وجود با چالشی در زمینه تعریف اصطلاح "رجل سیاسی" مواجه هستیم.

محتشمی پور درباره حضور زنان در انتخابات مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: زنان بیشترین حضور را در انتخابات شوراهای شهر و روستا داشته‌اند و خوشبختانه مردم از آنان استقبال کرده‌اند و زنان توانمندی هم به شورای شهر و روستا راه یافته‌اند. این حرکت می‌توانست یک قدم اولیه برای حضور در عرصه‌های سیاسی باشد. در دولت اصلاحات وزارت کشور و معاون سیاسی وقت یک اصل معطل مانده قانون اساسی را که مربوط به انتخابات شوراهای شهر و روستا بود احیا کردند و برای نخستین بار این انتخابات برگزار شد و بیش از هزار مدیر زن به عضویت این شوراها درآمدند. همین وضعیت نشان‌دهنده دستیابی زنان به خودباوری است.

این فعال حوزه زنان در ادامه با بیان اینکه متاسفانه یکی از دلایل بازدارنده برای حضور زنان در مجلس شورای اسلامی نوع نظارت به ویژه در شهرهای کوچک است، تصریح کرد: در شهرهای کوچک به شرکت زنان در انتخابات مجلس مانند تهران و شهرهای بزرگ نگریسته نمی‌شود و اگر زنی رد صلاحیت شود شرایط ناامنی برای ادامه فعالیت اجتماعی او به وجود می‌آید.

وی با تاکید بر ضرورت زمینه‌سازی و فرهنگ‌سازی به منظور حضور زنان در انتخابات مجلس از سوی دولت اظهار کرد: دولت باید از شورای نگهبان و دستگاه‌های نظارتی بخواهد که نظارت فقط برای حفظ حقوق شهروندان باشد نه برای رد صلاحیت.

این فعال حوزه زنان همچنین با اشاره به نقش نهادهای واسط در نقش مشارکت سیاسی زنان گفت: نباید نقش این نهادها را نادیده گرفت. علاوه بر رسانه‌ها احزاب می‌توانند در جلب مشارکت سیاسی زنان نقش بسیار موثری داشته باشند البته در دوره‌های قبل نیز در زمینه مشارکت زنان در انتخابات مختلف بحث‌هایی شده است اما به نظر می‌رسد در این دوره حضور زنان بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

وی در ادامه اظهار کرد: لازم است خانه احزاب که متشکل از احزاب سیاسی با گرایش‌های مختلف سیاسی است، مشارکت سیاسی زنان را در دستور کار خود قرار دهد و در یک فضای سالم و امن بدون آنکه قصد تخریب و انگ زنی وجود داشته باشد موضع‌گیری شود. علاوه بر آن هر رسانه و هر گروه تندرویی به خود اجازه ندهد که یک شخصیت سیاسی و اجتماعی و حتی یک شهروند را مورد قضاوت‌های غیرواقعی قرار و با این کار نگاه جامعه را نسبت به او تغییر دهد و به نوعی موجب تشویش اذهان عمومی شود.

محتشمی‌پور گفت: ایجاد فضای امن انتخاباتی برای تبلیغ وظیفه وزارت کشور، قوه قضاییه و نهادهای امنیتی است. فضاسازی فرهنگی وظیفه رسانه‌ها به ویژه صدا و سیماست و سایر اقدامات باید از سوی احزاب و نهادهای واسط انجام شود.

محتشمی‌پور افزود: یک ترجیع بند در حرف‌های مخالفان حضور زنان و مشارکت آنان بویژه درعرصه قدرت و سیاست وجود دارد که خیلی تکراری و بی معنا و از پایه غلط است و به اعتقاد این افراد «زنان اعتماد به نفس و خودباوری ندارند».

وی گفت: در انتخابات مجلس دهم، زنان برای همیشه این ادعای غلط را با حضور گسترده خود به عنوان «رأی گیرنده» باطل خواهند کرد. پیشنهاد ما به همه زنان توانای ایرانی که واجد شرایط حداقلی برای نامزدی در مجلس شورای اسلامی - که در قانون پیش بینی شده- هستند این است که در ثبت‌نام برای نمایندگی در مجلس شرکت کنند.