دبیر علمی سمینار «زن در تاریخ مجالس ایران» گفت: این سمینار یک روزه کمک خواهد کرد تا حضور زنان و مشارکت سیاسی زنان در عرصه­‌های قانون‌گذاری، تصمیم­‌گیری و نظارت در دوره‌های گوناگون تاریخ معاصر ایران مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد. هدف برگزارکنندگان توجه دادن جامعه در همه سطوح، به اهمیت حضور نیمی از آحاد جامعه در عرصه‌­های کلان است.

الهه کولایی، استاد دانشگاه و نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، در ارتباط با اهمیت مشارکت سیاسی زنان در عرصه قانون­‌گذاری اظهار کرد: از زمانی که نهاد قانون‌­گذاری در کشور ما شکل گرفت، زنان همواره برای دفاع از حقوق خود در فرآیند شکل­ گیری و تصویب قانون تلاش کرده­‌اند. این تلاش‌­ها نتایج متفاوتی را نیز به همراه داشته است. هرچند با شکل­‌گیری مجلس قانون‌­گذاری در کشور ما که پیش از انقلاب مشروطه شکل گرفت، زنان در حد ظرفیت­‌های اجتماعی و فرهنگی موجود تلاش‌­ها و فعالیت‌­های تاثیرگذاری داشتند، اما پس از تشکیل مجلس شاهد این بودیم که در کنار صغار و محجورین و مانند آن از دست­یابی به حق انتخاب کردن و انتخاب ­شدن باز ماندند. البته آنها تلاش­‌های خود را ادامه دادند. در نیمه دهه 40 زنان به این حق دست یافتند یعنی در زمان رژیم پهلوی حق انتخاب کردن و به ویژه انتخاب شدن مورد توجه قرار گرفت.

وی ادامه داد: نکته مهم آن است که در همه دوره‌های قانون‌گذاری، پیش و پس از انقلاب اسلامی، جایگاه زنان در نهاد قانون‌گذاری با میزان مشارکت و تاثیرگذاری آنها در شکل­‌گیری نهاد قانون‌گذاری تناسب نداشته است. در واقع پس از انقلاب اسلامی هم، با آنکه مشارکت سیاسی زنان در سطح توده‌ای بسیار گسترش و افزایش یافت و در روند تشکیل نهاد قانون‌گذاری هم تاثیرگذار بودند، اما زنان سهم اندکی را از صندلی‌­های مجلس به خود اختصاص دادند.

این استاد دانشگاه یادآور شد: در طول ادوار گذشته، سهم زنان بالاتر از پنج درصد نرفت. بنابراین آنچه که در شرایط نزدیک ­شدن به انتخابات مجلس مورد توجه قرار می‌­گیرد، اهمیت بررسی ابعاد گوناگون مشارکت زنان در روند اصلی قانون‌گذاری است. با آنکه آنان در شکل­‌گیری و تداوم این نهاد نقشی اثرگذار ایفا کرده­‌اند، بر پایه تحلیل­‌های علمی و بررسی­‌های تاریخی، اجتماعی و سیاسی و حتی اقتصادی این نقش در بخش قدرت اندک بوده است. در همایش «زنان در مجالس قانون‌گذاری ایران» این مساله و غیبت مستمر و پایدار زنان در حد حضور قابل قبول آنان در این نهاد، از زوایای مختلف تاریخی - فرهنگی - سیاسی - اقتصادی و همچنین مقایسه با کشورهای دیگر مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌­گیرد.

دبیر علمی همایش در پاسخ به این سوال که این سمینار تاکنون به چه میزان مورد استقبال قرار گرفته است، اظهار کرد: با وجود زمان اندکی که از هنگام انتشار فراخوان تا دریافت مقاله­‌های برگزاری این همایش وجود داشته، هیات علمی این همایش که از زنان فعال حوزه سیاست، نمایندگان پیشین مجلس شورای اسلامی، اساتید و پژوهشگران حوزه­‌های گوناگون علوم اجتماعی تشکیل شده است، تصمیم گرفتند تمرکز اصلی خود را بر ارائه پژوهش­‌ها و مطالعاتی قرار دهند که پیش از این انجام شده است. این همایش مجالی برای ارائه نتایج پژوهش­‌ها و بررسی­‌هایی است که در گذشته انجام شده است. پس از انتشار فراخوان، در حدود 50 مقاله به دبیرخانه سمینار رسیده که توسط اعضای هیات علمی مورد بررسی قرار گرفته است. خود اعضای هیات علمی همایش نیز ارائه نتایج پژوهش­‌ها و مطالعات خود را برعهده گرفته‌­اند. از نویسندگان چکیده‌­های پذیرفته شده، دعوت کردیم مقاله کامل خود را هم ارسال کنند تا مورد بررسی و داوری نهایی قرار گیرد. مقاله‌­های برگزیده برای ارائه در همایش مشخص می­‌شوند. تعداد دیگری از مقاله‌­ها برای چاپ و انتشار در نظر گرفته خواهند شد.

کولایی در پاسخ به این سوال که آیا مساله تبعیض مثبت و یا تعیین درصد مشخصی از کرسی­‌های مجلس برای زنان، به عنوان یکی از راهبردهای مشارکت زنان در این سمینار، مورد بحث و گفت و گو قرار خواهد گرفت؟ گفت: همان‌گونه که اشاره کردم، بررسی تجربه‌­های داخلی و بین­‌المللی و نتایج اجرای سیاست­‌ها و رویکردهای متفاوت در کشورهای مختلف جهان، از سوی پژوهشگران مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از تجربه­‌های موفق جامعه جهانی که امروز دغدغه افزایش حضور زنان در عرصه­‌های تصمیم‌­گیری، در دستگاه قانون‌گذاری و یا در نهادهای اجرایی را دنبال می‌­کند، در این بررسی­‌ها مورد توجه قرار گرفته است. سیستم سهمیه‌­بندی یا اجرای معیارهایی برای اعمال تبعیض مثبت، به منظور افزایش حضور زنان در عرصه‌های تصمیم­‌گیری، یکی از موفق­‌ترین تجارب در این زمینه بوده است. به این موضوع در این مقاله­‌ها اشاره می‌­شود که برخی محققان آن را مورد توجه قرار داده­‌اند و بر این اساس در جریان رفع تبعیض و ایجاد فرصت­‌های برابر برای زنان ایرانی برای حضور در مجلس قانون‌گذاری و ایفای نقش در این حوزه مورد بهره­‌برداری قرار می‌گیرد.

وی در ادامه تاریخ برگزاری همایش «زنان در مجالس قانون­‌گذاری ایران» را 17 آذر ماه 1394 اعلام کرد و افزود: این همایش یک روزه در تالار شیخ مرتضی انصاری دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار خواهد شد. میهمانان ویژه این سمینار هم آیت‌ا.. هاشمی رفسنجانی، شهین‌دخت مولاوردی و علی لاریجانی هستند.