در گزارش جهانی «شکاف جنسیتی» سال 2015 مجمع جهانی اقتصاد، ایسلند و برخی کشورهای اسکاندیناوی بار دیگر رتبههای برتر برابری جنسیتی را از آن خود کردند. این گزارش 145 کشور را از نظر توانایی رفع شکاف جنسیتی در چهار حوزه اساسی رتبهبندی کرده که عبارت است از: فرصت و مشارکت اقتصادی، آموزش، بهداشت و بقا و توانمندسازی سیاسی.
1) ایسلند: این کشور برای هفتمین سال متوالی رتبه نخست را به خود اختصاص داده است. ایسلند در مقایسه با رتبه سال 2006 خود شکاف جنسیتی در حوزه آموزش را کاملا برطرف کرده و رتبه اول را به واسطه توانمندسازی سیاسی به دست آورده است، به طوری که در 20 سال از 50 سال گذشته، زنان در صدر امور مملکت بودهاند. ایسلند نخستین کشوری است که یک حزب کاملا تشکیل یافته از زنان داشته است. همچنین این کشور طولانیترین مرخصی زایمان را برای مردان که 90 روز است، اختصاص داده است.
2) نروژ: نروژ پس از آنکه در سه سال گذشته جایگاه دوم خود را به فنلاند داده بود، دوباره به این رتبه ارتقا یافته و جایگاه خود را پس گرفته است. نروژ برترین کشور برای اعطای موقعیت رهبری بنگاهی به زنان است. این کشور همچنین برای میانگین مبالغی که روزانه صرف کارهای داوطلبانه میشود، کمترین اختلاف را بین زنان و مردان قائل میشود.
3) فنلاند: اگرچه فنلاند امسال از رتبه دوم به سوم تنزل یافته، اما همچنان در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا بالاترین رتبه را دارد. فنلاند یکی از چهار کشور این منطقه است که شکاف جنسیتی را برای دسترسی به آموزش و بهداشت، بهطور کامل از بین برده است. همچنین از آنجا که 63 درصد مقامات دولت فنلاند را زنان تشکیل میدهند، این کشور در تخصیص پستهای وزارت به زنان بالاترین رتبه را دارد.
4) سوئد: سوئد برای هفتمین سال متوالی چهارم شد. این کشور در زیرمجموعه فرصت و مشارکت اقتصادی چهارم است که ارتقای 11 پلهای در مقایسه با سال گذشته را نشان میدهد. سوئد از نظر توانمندسازی سیاسی نیز همچنان پنجم است.
5) ایرلند: ایرلند به واسطه پیشرفتهایی که در زیرمجموعههای سیاسی و مشارکت اقتصادی به دست آورده، در مقایسه با سال 2014 سه پله صعود کرده است. این کشور در منطقه بالاترین رتبه را از نظر اختصاص پستهای ارشد دولتی به زنان دارد.
6) رواندا: تنها کشور منطقه جنوب صحرای آفریقا است که جزو 10 کشور برتر از بین برنده شکاف جنسیتی قرار گرفته است. رتبه بالای این کشور بهدلیل عملکرد خوب آن در توانمندسازی سیاسی و فرصت و مشارکت اقتصادی است. البته این امتیازات به واسطه شکاف جنسیتی بیشتر در مباحث بهداشت و آموزش کمی تعدیل میشوند.
7) فیلیپین: این کشور با از بین بردن شکاف جنسیتی تا 79 درصد، توانسته جزو 10 کشور برتر قرار بگیرد. فیلیپین از سال 2006 در همه حوزهها، به جز امکان دسترسی به آموزش، پیشرفت داشته است.
8) سوئیس: پس از تنزل رتبه در سال 2014، امسال سوئیس توانست دوباره به لیست 10 کشور برتر بپیوندد. پیشرفتهای این کشور در زمینه فرصت و مشارکت اقتصادی، آموزش و توانمندسازی سیاسی کمککننده بوده است. همچنین سوئیس در اختصاص پستهای وزارت به زنان عملکرد خوبی داشته است.
9) اسلوونی: اسلوونی در سال 2015 برای اولین بار جزو 10 کشور برتر قرار گرفته است. از میان 109 کشوری که از سال 2006 بخشی از این شاخص بودهاند، اسلوونی چهارمین کشوری است که بیشترین پیشرفت را داشته است. کلیه امتیازهای زیرمجموعه این کشور از سال 2006 ارتقا یافتهاند. همچنین 44 درصد وزرای اسلوونی زن هستند که در سال 2014 این میزان 18 درصد بوده است. پس از ایسلند، اسلوونی دومین کشوری است که طولانیترین مرخصی زایمان را به مردان اختصاص میدهد.
10) نیوزیلند: نیوزیلند نسبت به سال گذشته سه پله صعود کرده و 78 درصد شکاف جنسیتی خود را از بین برده است. این کشور اکنون برای کارهای مشابه برابری دستمزد بهتری دارد و درآمد زنان و مردان تقریبا برابر ارزیابی شده است.