رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور گفت: 65 درصد زنان زندانی فاقد سابقه کیفری هستند و متاسفانه هیچ نهادی متولی رسیدگی به فرزندان زندانیان نیست.

اصغر جهانگیر رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور در مراسم امضای تفاهمنامه همکاری سازمان زندان ها با معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری جلوگیری از آسیب‌ خانواده‌های زندانیان یکی از مهم‌ترین اولویت‌های این سازمان دانست و گفت: معتقدیم نباید با خانواده‌های زندانیان مانند فرد زندانی برخورد شود و ما هم اکنون در جامعه‌ متغیری زندگی می‌کنیم که مشکلات پیچیدهای دارد و از سوی دیگر شاهد تغییر،‌ باز و بسته شدن، کوچک و بزرگ شدن و مستقل شدن نهادها و دستگاه‌های اجرایی هستیم که این موضوع خود برای افراد و خانواده‌های آنان تولید ناامنی می‌کند. به طوری که زمینه‌های بدهکاری،‌ بزه کاری و ورشکستگی افراد را فراهم می کند بنابراین تغییر مدیران در مجموعه‌های خصوصی و عمومی نقش و تاثیر بسیاری در زندگی مردم جامعه دارد.

3درصد از زندانیان در ایران را زنان تشکیل می‌دهند

وی به آمار جهانی زندانیان اشاره کرد و گفت: نسبت زندانیان زن به مرد در جهان 10 درصد است، در حالی که این آمار در ایران نزدیک به 3 درصد است که این موضوع نشان می دهد زنان جامعه ما نسبت قانون و حفظ ارزش‌ها از سلامت بالایی در جهان برخوردارند. اما با توجه به اینکه ایران یک کشور اسلامی است همین آمار کم زندانیان زن نیز باید مورد عنایت قرار گیرد.

65درصد زنان زندانی فاقد سابقه کیفری هستند

رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور یادآور شد: نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل می‌دهند اما خوشبختانه در قانون شکنی و قانون گریزی آمار بسیار پایینی را به خود اختصاص داده‌اند. البته نباید به سادگی از این موضوع بگذریم زیرا زنانی که به زندان وارد می شوند آسیب پذیری بیشتری نسبت به مردان زندانی دارند. به طوری که امروز نزدیک به 65 درصد زنان زندانی فاقد سابقه کیفری هستند که این آمار زنگ خطری را نسبت به حمایت و توجه به موضوع زنان زندانی ایجاد می‌کند. باتوجه به اینکه ورود زنان به زندان نسبت به مردان متفاوت است به همان نسبت نیز باید حمایت های ویژه‌ای از این زنان و دختران صورت گیرد.

جهانگیر ادامه داد: برخی از افراد به دلایل مختلف و زیاده خواهی مرتکب تخلف و جرم می شوند و برابر قانون باید مجازات شوند اما اجرا و اعمال مجازات نسبت به متخلفان نباید باعث آسیب رساندن به خانواده‌های آنان شود. متاسفانه حمایت هدفمند و ساختار یافته‌ای از خانواده های زندانیان نداریم و اگرچه انجمن های بسیاری در این زمینه فعالیت می‌کنند اما پایه های این حمایت بسیار ضعیف است و تبلیغات مناسبی در این زمینه صورت نگرفته است. بنابراین انجمن های حمایت از خانواده‌های زندانیان کمک چندانی به خانواده‌های تحت پوشش نمی‌کنند و بر این اساس خواسته‌های نظام برای حمایت از این خانواده‌ها برآورده نمی‌شود.

هیچ نهادی متولی رسیدگی به فرزندان زندانیان نیست

وی ادامه داد: کمک به خانواده‌های زندانیان در جمهوری اسلامی باید به عنوان یک ارزش و فرصت مورد حمایت و توجه قرار گیرد. زیرا ما در آموزه‌های اعتقادی و مذهبی خود یاد گرفته‌ایم که به آسیب دیدگان کمک کنیم به ویژه کسانی که از خانواده‌های خود جدا هستند کمک‌های خوبی دریافت ‌نمی کنند و دچار مشکلات اقتصادی فرهنگی و اجتماعی می شوند.

رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور تصریح کرد: در برخی از موارد زندانیان مواد مخدر به صورت خانوادگی در زندان به سر می برند و زن و شوهر هر دو به علت یکی از جرایم در بند هستند. در این خانواده‌ها فرزندان چه گناهی دارند که هیچ نهادی متولی رسیدگی به آنان نیست. همچنین 64 درصد زندانیان متاهل هستند و اگرچه جامعه به سمت پیر شدن در حرکت است اما متاسفانه جامعه زندانیان رو به سمت جوان شدن دارد که این موضوع باید به عنوان یک آسیب اجتماعی جدی مورد توجه قرار گیرد.

بازگشت مجدد 46 درصد زندانیان دارای سابقه کیفری

وی با بیان اینکه نرخ بازگشت به زندان در کشور بالا است افزود: 46 درصد افرادی که دارای سابقه کیفری و زندان هستند پس از مدتی دوباره به زندان باز می‌گردند که اگر اجتماع و جامعه نتواند پس از گذران دوران تنبیه و مجازات برای این افراد برنامه‌ حمایتی در نظر بگیرد و برای آنان اشتغال ایجاد کند مسلما این افراد دوباره وارد چرخه زندان می‌شوند.

جهانگیر گفت: تلاش می‌کنیم با آموزش حرفه و مهارت‌هایی خاص، زندانیان را با کارهای فنی و حرفه‌ای آشنا کنیم تا پس از آزادی از زندان بتوانند وارد چرخه کار شوند. امروز با همکاری وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی و سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای و وزارت آموزش و پرورش 130 نوع حرفه را در زندان‌ها به زندانیان آموزش می‌دهیم امروز همه زندان‌ها کد مدرسه دریافت کرده‌اند و معلم به زندان اعزام می‌شود.

کمک به خانواده زندانیان نباید رنگ و بوی سیاسی گیرد

وی با تاکید بر حمایت از خانواده‌های زندانیان ادامه داد: زمانی که کارهای ارزشی رنگ و بوی سیاسی و غیرالهی بگیرد کار ارزشمند آسیب می بیند و خانواده‌ها از این کارهای ارزشمند بهره‌مند نمی‌شوند. برهمین اساس باید کمک به خانواده های زندانیان باید مستمر و پیشگیرانه باشد زیرا زمانی که سرپرست خانوار زندانی می‌شود فرزندان آنها دچار مشکلات جدی اقتصادی و حتی نگاه اجتماعی می شوند که باید اینها اصلاح شود.

رئیس سازمان زندان‌های کشور گفت: اعتقاد دارم اگر به خانواده های زندانیان کمک شود در درجه اول به خودمان کمک کرده ایم و اگر به این افراد کمک نکنیم ممکن است با تهدید مواجه می شویم. بنابراین نباید کمک به خانواده‌های زندانیان مقطعی و تبلیغاتی باشد. همچنین کسانی که به هر دلیلی از سرپرست خانواده جدا می‌شوند به کمک بیشتری نیاز دارندکه البته نگاه‌های خوبی از سوی جامعه به آنها صورت نمی گیرد و در جامعه دچار سرخوردگی می شوند. باید با نگاه انسان ساز به این افراد کمک کنیم و نباید با آنان به نحوی رفتار و برخورد شود که در هنگام بزرگسالی در صدد انتقام از جامعه برخیزند.

به گزارش آنا، تفاهم نامه همکاری میان سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور و معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری امروز به امضای شهیندخت مولاوردی و اصغر جهانگیر رسید.