شاید وقت آن رسیده باشد که محققان و اندیشمندانی که دغدغه این امور را دارند، در کنار نهادهای مسئول و متولی، همچون مراکز حوزوی و دانشگاهی و دولت (معاونت امور زنان و خانواده) و نهادهای غیردولتی، از جمله مؤسسه مطالعات و تحقیقات مسائل زنان، با تلاشی همه‌جانبه و گسترده، زمینه را برای تحقیقات و مطالعات همه‌جانبه و عمیق برای استخراج مبانی و اصول تفکر اسلام نسبت به امور زنان فراهم آورند...

رحیم عبادی-مدرس دانشگاه

تحولات یک‌سده اخیر نشان داد که اسلام در جوامع مختلف از دو نوع قرائت و توأم با عمل یا رفتار برخودار بوده است، از یک‌سو با قرائتی از دین، سعی بر سازگاری بر نسبت دین با زندگی و توسعه و پیشرفت و آزادی در چهره اسلام رحمانی تجلی یافته است و از سوی دیگر با قرائتی دیگر از اسلام، خشونت و افراطی‌گری، اسلام‌هراسی و نفرت و ناسازگاری دین با صلح، نداشتن همزیستی مسالمت‌آمیز و خشونت را میان پیروان ادیان الهی و حتی جوامع بشری ترویج کند و اسلام را که چهره رحمانی آن غالب است، با خشن‌ترین افکار و رفتار که تجلی آن افکار داعشی است، به جامعه جهانی معرفی کند. انقلاب اسلامی ایران افتخار آن را دارد که تلاش کرده است همیشه مدافع قرائتی از دین باشد که توأم با مشی اعتدالی، چهره رحمانی از دین در جامعه و جهان آرایه شود. گرچه این قرائت از دین همیشه مورد هجمه افراطیون جهان اسلام، از قبیل وهابیون از یک‌سو و متحجران از سوی دیگر، قرار داشته است، قرائتی که امروز بیش از همیشه جهان اسلام و ایران عزیز را تهدید می‌کند؛ تا آنجا که امام‌خمینی(ره) بنیان‌گذار جمهوری اسلامی همیشه خطر متحجران را بزرگ‌ترین خطر برای اسلام و جهموری اسلامی می‌دانستند. یکی از شاخص‌های مهم این نوع قرائت‌ها، نگاه آنها به زنان و جایگاه و نقش و مسئولیت آنها در جامعه است. زنان نیمی از جامعه بشری هستند که باوجود همه نقش‌آفرینی‌ها، اذعان خواهیم داشت که تاکنون حقوق آنها در زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی و حتی اعتقادی به‌ویژه در مشرق‌زمین مورد ظلم و بی‌مهری بسیاری از سوی مکاتب و نحله‌های فکری قرار گرفته است و این مهم در دوران جاهلیت و قبل از ظهور دین مبین اسلام حکایت از ظلم مضاعف دارد. اسلام عزیز با راهنمایی رسول خاتم(ص) تلاش فراوان کرد که زنان از حقوق متناسب برخوردار شوند. انقلاب اسلامی با قرائتی نوین از امور زنان، تلاش کرد که حقوق زنان را به رسمیت بشناسد و آنها را در همه عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی صاحب محق کند تا آنجا که به تعبیر رسای امام راحل «زنان باید در مقدرات اساسی کشور مداخله نمایند». شناخت ابعاد این اندیشه و استخراج مبانی و مستندات این نواندیشی و تبیین عالمانه، محققانه و بی‌طرفانه این یافته می‌تواند گفتمانی مناسب با مبانی و رویکردهای انقلاب اسلامی که همان اسلام رحمانی است، در میان نخبگان و گروه‌های مرجع عرضه کند و این نیاز مبرم و اساسی و اولویت‌دار جامعه ماست باید اذعان کرد که هنوز نگاه غالب در جامعه نگاه درستی نسبت به امور و مسائل زنان براساس آموزه‌های دینی به‌ویژه با قرائتی که امام(ره) و انقلاب اسلامی داشت. هنوز در برخی محافل صداهای متفاوت و گاهی متضاد با اندیشه‌های پیشگامان انقلاب شنیده می‌شود در نتیجه آن یک فهم مشترک یا یک گفتمان غالب در جامعه کل بیان نمی‌شود.

... و جامعه، به‌ویژه زنان، که نیمی از جمعیت‌اند، کشور را به ابهام و تردید و واکنش وامی‌دارد و بعضی به دلیل احساس تضییع حقوق موجب نگرانی یا تشویش خاطر را فراهم می‌آورد.  شاید وقت آن رسیده باشد که محققان و اندیشمندانی که دغدغه این امور را دارند، در کنار نهادهای مسئول و متولی، همچون مراکز حوزوی و دانشگاهی و دولت (معاونت امور زنان و خانواده) و نهادهای غیردولتی، از جمله مؤسسه مطالعات و تحقیقات مسائل زنان، با تلاشی همه‌جانبه و گسترده، زمینه را برای تحقیقات و مطالعات همه‌جانبه و عمیق برای استخراج مبانی و اصول تفکر اسلام نسبت به امور زنان فراهم آورند. گروهی از متولیان با برگزاری نشست‌های اختصاصی تحت عنوان «زن، معرفت دینی و اندیشمندان معاصر» ضمن مروری براندیشه‌های مصلحان بزرگ اجتماعی، ابعاد و زمینه‌های مورد نیاز جامعه امروز در حوزه زنان را شناسایی و تببین و تقدیم اهل فکر و خرد کنند. بر همین اساس نخستین نشست این مجموعه به معرفی و بررسی ابعاد افکار، آرا و اندیشه یکی از این پیشگامان، استاد تمام تاریخ اسلام دانشگاه تربیت مدرس مرحوم دکتر آئینه‌وند اختصاص خواهد داشت. با هدف آشنایی بیشتر با افکار و اندیشه‌های استاد اولین نشست با عنوان «آئینه‌وند، زن و معرفت تاریخی روز سه‌شنبه، ٢٤ آذر در دانشگاه تربیت مدرس برگزار می‌شود.