یک گزارش جدید سازمان ملل نشان می‌دهد که میلیون‌ها زن بیوه در سراسر جهان در وضعیت بدی به سر می‌برند و با فقر و آزار خردکننده‌ای مواجه‌اند.

به گزارش رویترز گزارش عمده‌ای که به‌وسیله بان کی-مون، دبیر کل سازمان ملل، روز جمعه 18 دسامبر (27 آذز) ارائه خواهد شد، فقر و آزار خردکننده‌ای را که زنان بیوه در سراسر جهان با آن مواجه‌اند، ترسیم کرده است.

لرد راج لومبا، یک پیکارگر حقوق زنان بیوه، که در نیویورک با بان کی مون در نیویورک در این مورد به بحث خواهد پرداخت، گفت: «زنان بیوه قرن‌هاست که در سکوت رنج می‌برند و هنوز هیچ‌کس، هیچ دولتی، نه حتی سازمان ملل به این مشکل توجه نکرده است.»

 بر اساس این «گزارش جهانی بیوه‌ها» که بنیاد لومبا- فعال در زمینه تواناسازی زنان بیوه- آن را تهیه کرده است، بیش از 258 میلیون زن بیوه در سراسر جهان وجود دارند که یک نفر از هر هفت نفرشان با درآمدی کمتر از یک دلار زندگی می‌کنند.

زنان تازه بیوه شده در بسیاری از کشورهای درحال‌توسعه اغلب پس از محروم شدن از ارث دچار فقر می‌شوند، دارایی‌هایشان ضبط می‌شود و خویشاوندان شوهرانشان آنان را طرد می‌کنند و گاهی سرپرستی کودکانشان را از دست می‌دهند.

اغلب با زنان بیوه‌ای که متکی به بستگان شوهرانشان باقی می‌مانند مانند برده رفتار می‌شود، و آنان مورد آزار جسمی، روانی و جنسی قرار می‌گیرند.

محرومیتی که بیوه‌ها با آن مواجه‌اند به خاطر تأثیر آن بر کودکانشان حتی مصیبت‌بارتر است؛ این کودکان است ممکن است از مدرسه برداشته شوند و مجبور به کار کردن در سنین کودکی یا ازدواج در سنین پایین شوند.

لومبا گفت اهداف جدید توسعه جهانی سازمان ملل، «اهداف توسعه پایدار» (SD‌Gها) که امسال مورد موافقت قرار گرفته‌اند، بدون توجه مشکلاتی که زنان بیوه دچار آن هستند، هرگز برآورده نخواهند شد.

لومبا که عضو مجلس اعیان پارلمان بریتانیا است، گفت:‌ «ما این موضوع را به اهداف توسعه پایدار  ارتباط داده‌ایم. نخستین هدف زدودن فقر است و آخرین هدف این که هیچ کس را به حال خود واگذار نکنیم- بنابران من می‌خواهم مطمئن شوم که بیوه‌ها به حال خود رها نمی‌شوند.»

چرخه معیوب

اهداف توسعه پایدار از جمله شامل پایان بخشیدن به همه تبعیض‌ها و خشونت‌ها بر ضد زنان و دختران، و تعهدات درباره دسترسی زنان به دارایی و ارثیه‌شان است.

بر اساس این گزارش، تخمین‌ها حاکی از آن است که شمار زنان بیوه از سال 2010 تا کنون، تا حدی به خاطر منازعات در خاورمیانه، 9 درصد افزایش یافته باشد.

ازدواج در سنین کودکی یک علت دیگر بیوه شدن زودرس است.

 بسیاری از دختران پس ازدواج با مردانی بسیار سالمندتر به طور زودرس بیوه می‌شوند. بیوه‌های جوان که نمی‌توانند از کودکانشان حمایت مالی کنند،‌ با احتمال بیشتری ممکن است آنان را در سنین کم شوهر دهند، و  به این ترتیب این چرخه معیوب ادامه پیدا می‌کند.

زنان بیوه همچنین ممکن است به عنوان نخستین همسر یا همسر اضافی به برادر شوهرشان «به ارث برسند» که رسمی رایج در بخش‌های از آفریقا، آسیای جنوبی و خاورمیانه است.

لومبا گفت خرافات پیرامون زنان بیوه باعث می‌شود که اغلب آنان را مقصر مرگ شوهرشان بدانند یا آنان را متهم به جادوگری کنند.

بیوه‌های سالمند به خصوص در معرض اتهامات جادوگری هستند که آنان را در معرض خطر خشونت و حتی قتل قرار می‌دهد.

باورها در این باره که زنان بیوه باعث بداقبالی می‌شوند ممکن است به طرد آنان از جامعه، محدود کردن چشم‌انداز استخدامشان و فرورفتنشان در فقر بینجامد.