شاید باورکردنی نباشد ولی در استان مرزی و بسیار حساس سیستان و بلوچستان 56زن به عنوان مدیر در حوزه صف و ستاد مشغول فعالیت هستند چراکه استاندار سیستان و بلوچستان اعتقاد زیادی به مدیریت زنان دارد و معتقد است: آنان سرمایه اجتماعی هستند که برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید از ظرفیت های آنان بهره برد.

علی اوسط هاشمی افزود: شرایط کنونی با گذشته تفاوت هایی پیدا کرده است پس از گذشت 35 سال فرصت هایی برای زنان فراهم شده است و آنان از طریق کسب علم و دانش توانسته اند استعدادهای خود را شکوفا کنند. زنان توانستند با توجه به رویکرد نوی نظام، با توجه به علاقه خود و تغییر نگاه خانواده ها به خوبی در جهت کسب علم و تجربه عمل کنند و با توجه به وسعت نگاه خود در عرصه های مختلف مانند مسایل اجتماعی،سیاسی وارد شوند.

وی با بیان اینکه زن و مرد ثروت و سرمایه کشور هستند،تصریح کرد: آنان تولید کننده ثروت و سرمایه کشور به شمار می آیند. خرد و دانش انسان ها از جمله زنان نقش مهمی در تولید ثروت دارند. در عرصه های اجتماعی،فرهنگی،سیاسی حتی امنیتی نباید نقش زنان را فراموش کنیم. زنان در عرصه دفاع مقدس هم پابه پای مردان نقش خاص خود را ایفا کردند و در مقابل تجاوز بعثی ها در نقاط مختلف مانند قصرشیرین و سرپل ذهاب ایستادگی کردند.

اوسط هاشمی در پاسخ به این پرسش که آیا شما در مناصب قبلی خود هم از زنان در پست های مدیریتی استفاده می کردید؟ گفت: استان سیستان و بلوچستان توجه بیشتری را در حوزه زنان می طلبید. زنان در این استان نیازمند تریبون بهتری بودند تا توانایی های خود را نشان دهند و به آنان به عنوان یک موجود ضعیف نگریسته نمی شوند.تلاش کرده ایم به فرصت های برابر برای زنان و مردان بیندیشیم بنابراین بیش از 56 نفر از معاونان،استانداران،معاونان فرماندار،مدیران صف و ستاد در استان سیستان و بلوچستان را زنان تشکیل می دهند.

وی اضافه کرد: با گذشت حدود دو سال از فعالیت این مدیران زن،نه تنها ارزیابی از عملکرد آنان منفی نبوده است بلکه موجب تغییر نگاه به نقش زنان شده است و در حوزه هایی مانند صف از عملکرد مدیران زن رضایت حاصل شده است و افرادی مانند مولوی ها و سران طوایف از آنان به خوبی حمایت کرده اند و ما چه در شمال استان یعنی سیستان و چه در جنوب استان یعنی بلوچستان از توانایی های مدیران زن استفاده کرده ایم.

استاندار سیستان و بلوچستان درباره ویژگی های منحصربفرد مدیریت زنان گفت: مدیران زن نهایت تلاش خود را می کنند تا بتوانند همراهی لازم را داشته باشند و با دقت و سلامت عمل و توجه ها را به نقش خود معطوف کنند و مدیریت خود را به فرصتی برای ورود خواهرانشان به عرصه مدیریتی تبدیل کنند البته تحقق این امر منوط به ارزیابی عملکرد این مدیران است.

وی در زمینه استفاده از ظرفیت مدیران زن هنگام مدیریت در استان های تهران و کردستان اظهارکرد: در تهران دو فرماندار خانم داشتم. زمانی هم که فرماندار تهران هم بودم،معاون فرماندار خانم داشتم. زمانی که معاون سیاسی- امنیتی استانداری کردستان بودم مدیرکلاجتماعی را به خانمها سپردم.

اوسط هاشمی در پاسخ به این پرسش که آیا ایفای نقش های مادری و همسری با فعالیت های اجتماعی زنان منافات دارد،گفت:باید به نقش های مادری و همسری ارزش گذاشت و آن را تکریم کرد اما می توان موجب منع کسب زنان نشد و از دانش زنان در جهت توسعه و پیشرفت کشور بهره برد.

وی درباره مخالفت های صورت گرفته با او برای انتصاب مدیران زن اظهار کرد: مخالفت هایی وجود داشته است ولی نوع تعامل با منتقدان مهم است و با در پیش گرفتن رویکرد اقناعی تعامل سازنده ای با آنان داشته ام و با گفت و گو فاصله دیدگاه ها را کاهش داده ایم.

اوسط هاشمی در پایان در پاسخ به این پرسش که استفاده از ظرفیت های زنان موجب ایجاد چه فرصت هایی می شود،گفت: اگر نگاهمان جنسیتی باشد و از کل ظرفیت های کشور بهره نبریم به طور قطع نمی توانیم به اهداف خود دست یابیم و نقش مرجعیت زنان را در تربیت فرزندان نمی توانیم نادیده بگیریم. ایفای نقش های خانوادگی زنان با فعالیت های اجتماعی آنان منافاتی ندارد و زنان می توانند ضمن تربیت فرزندان و ایفای نقش همسری، در عرصه اجتماع هم حضور داشته باشند.