گزارش جمهوری اسلامی ایران توسط دکتر سوسن باستانی معاونت بررسیهای راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری ارائه شد. در این گزارش ضمن ارائه دستاوردهای حاصله در حوزه بهداشت و سلامت، آموزش عالی و اشتغال به اهداف و سیاست های حوزه اشتغال به شرح بهبود حمایت ها و ارتقای زمینه های لازم برای اشتغال و کار آفرینی زنان و ... پرداخته شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری؛ اولین کنفرانس با موضوع توسعه توانمندی های زنان در حوزه اقتصادی و اجتماعی طرح کلمبو در تاریخ 26 و 27 نوامبر 2015 (5 و 6 آذرماه سال 94) در سری لانکا به ریاست خانم دکتر شیبا هارما؛ رییس برنامه های امور جنسیت و بخش امور افغانستان طرح کلمبو برگزار شد.
این کنفرانس با حضور نمایندگان 20 کشور از مجموعه 26 کشور عضو شامل افغانستان، استرالیا، بنگلادش، بوتان، فیجی، هندوستان، اندونزی، ایران، ژاپن، کره، لائوس، مالزی، مالدیو، میانمار، نپال، پاکستان، فیلیپین، آمریکا، ویتنام ،سری لانکا و پاکستان برگزار گردید.
این کنفرانس در زیر مجموعه طرح کلمبو که طرحی برای تقویت اقتصادی، اجتماعی و توسعه آن در آسیا و اقیانوسیه است، طراحی شده است و مدیریت آن در کلمبو مرکز سری لانکا مستقر است.
ازاصول عمده طرح کلمبو تاکید مستمر بر توسعه منابع انسانی به منظور دستیابی به توسعه اقتصادی و اجتماعی و از اهداف آن حمایت از گسترش همکاری های بین کشورهای عضو برای توسعه اقتصادی و اجتماعی، تبادل اطلاعات مربوط به همکاری های فنی، فراهم نمودن تسهیلات جهت بهره برداری از تجربیات کشورهای عضو در امرتوسعه و کمک به کشورهای کمتر توسعه یافته در امر توسعه اقتصادی است .
طرح کلمبو از قبل از سال 2007 بر موضوعات و مسائل زنان و توسعه از طریق فراهم کردن امکانات برای برنامه های آموزشی کشورها و ایجاد بنگاه ها برای زنان قربانی خشونت در افغانستان تمرکز داشته است، اما اهمیت راه اندازی یک برنامه مشخص برای زنان و کودکان در چهل وسومین نشست کمیته مشورتی در اندونزی در سال 2012 و نشست 7 می 2014 کلمبو با اهداف ذیل توسط شورای مشورتی کلمبو تأیید شده است:
1- جمع آوری کمک برای ایجاد ظرفیت جنسیتی و حمایت مستقیم از توانمندسازی و برنامه های حمایتی، آموزشی و سلامت زنان
2- حمایت از کشورهای عضو از طریق آژانس های دولتی و غیردولتی برای اجرای استانداردهای جمعیتی جهانی برای زنان و کودکان
3- انجام تحقیقات درخصوص جنسیت وتوسعه و وضعیت زنان و کودکان
4- به اشتراک گذاشتن مهارتهای تکنیکی، منابع، ظرفیت ها و تجربیات جنسیتی جهت بهبود وضعیت زنان و کودکان در بین کشورهای عضو
5- نمایندگی طرح کلمبو در برنامه های بین المللی برای بالا بردن دانش و آگاهی و به اشتراک گذاشتن تجربیات جمعی
مراسم افتتاحیه کنفرانس توسعه توانمندی های اقتصادی و اجتماعی زنان با خوشامدگویی خانم دکتر شیبا هارما و سخنرانی وزیر زنان و کودکان سری لانکا (خانم چاندارانی باندارا)، آقای کینجی سوگاناما (مشاور طرح کلمبو) و آقای درجی (دبیر جنسیت طرح کلمبو) آغاز شد. سخنرانان توضیحاتی پیرامون طرح کلمبو، ضرورت همکاری کشورهای عضو در حوزه توانمندسازی زنان، طرح مشکلات و دستاوردها و اقدامات انجام شده ارائه کردند.
در روز اول نمایندگان هریک از کشورهای سری لانکا، افغانستان، استرالیا، بنگلادش، بوتان ، فیجی ،هند ، اندونزی، ایران، ژاپن،کره، لائوس، مالزی و در روز دوم نمایندگان کشورهای مالدیو، میانمار، نپال، فیلیپین، پاکستان، امریکا، ویتنام به گزارش ها ی وضعیت موجود زنان کشور خود در بخشهای ظرفیت ها و سازو کارها، چالش ها و دستاوردها، زمینه های همکاری با دیگر کشورها و نیز درخواست ها از طرح کلمبو پرداختند .
گزارش جمهوری اسلامی ایران توسط دکتر سوسن باستانی معاونت بررسیهای راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری ارائه شد. در این گزارش ضمن ارائه دستاوردهای حاصله در حوزه بهداشت و سلامت، آموزش عالی، اشتغال و حضورزنان در بخش های عمومی و خصوصی به اهداف و سیاست های حوزه اشتغال به شرح بهبود حمایت ها و ارتقای زمینه های لازم برای اشتغال و کار آفرینی زنان؛ ارتقای زمینه های نهادی و قانونی لازم برای ایجاد فرصت های عادلانه حضور فعال زنان در عرصه های اشتغال و معیشت کشور/به کارگیری ظرفیت های تخصصی زنان به ویژه فارغ التحصیلان دانشگاهی زن، تسهیل کسب و کار زنان دربخش خصوصی، ارتقای فعالیت های بخش خدمات معطوف به اقتصاد دانش بنیان و تقویت و حمایت ازبنگاههای زود بازده و قوانین موجود همچون قانون ساماندهی مشاغل خانگی پرداخته شد.
همچنین در راستای درخواست ها از طرح کلمبو و همکاری باکشورهای دیگر اعلام گردید با توجه به نرخ رشد فارغ التحصیلان زن دانشگاهی سند سیاستی اجرایی تهیه وارتقای وضعیت اشتغال این گروه در دست برنامه ریزی است، اما لازم است از تجربیات سایر کشور ها در خصوص سیاست ها و برنامه های اتخاذ شده در حوزه فارغ التحصیلان دانشگاهی/ سیاست های اتخاذ شده در خصوص مشاغل خانگی و انواع آن/ تجربیات کشورها در مورد بنگاههای کوچک و زود بازده (SME)، انواع و محصولات آنها و اینکه چگونه بازاریابی و توسعه صادرات می کنند، بهره مند شویم و درصورت امکان کارگاه های آموزشی در کشورمان برگزار شود نیز مایلیم بدانیم کشورهای دیگر در بسته های سیاستی دوستدار خانواده چه مواردی را برای برقراری توازن بین کار و زندگی در نظر گرفته اند .
درگزارش کشورهای دیگر به موضوعاتی همچون وجود ساختار و تشکیلات مرتبط با حوزه زنان و خانواده، قوانین ومقررات حوزه زنان، تدوین برنامه های ملی جریان سازی جنسیتی، سهمیه بندی جنسیتی جهت افزایش حضور زنان در مناصب تصمیم گیری و سیاست گذاری، اقدامات مرتبط با آگاه سازی زنان و حساس سازی جنسیتی، ضرورت آموزش رهبری به زنان در اجتماعات، ضرورت توانمندسازی اقتصادی زنان، ضرورت حمایت از حقوق کودکان و اجرای برنامه های ملی، ضرورت همراهی سازمان های غیردولتی با دولت و ..و نیز به چالش هایی همچون درصد بالای بیکاری، تهدید امنیت، خشونت علیه زنان، مرگ و میر بالای نوزادان، نقش سمبلیک زنان در تصمیم گیری و رهبری ، سطح تحصیلات بالا و مشارکت سیاسی پایین،کم توجهی به ضرورت آموزش مردان، فقر و تنگدستی خانواده ها ومحیط زیست و تهدیدات طبیعی تغییرات آب و هوا، کمبود منابع انسانی در برخی مناطق، سطح سواد پایین و دختران بازمانده از تحصیل، تبعیض، قاچاق انسان، کاهش تعداد دختران نسبت به پسران و ...اشاره گردید .
در خواست اکثر کشورها از طرح کلمبو شامل ایجاد شرایط بهره مندی ازتجربیات و ظرفیت های کشورهای دیگر، تحقیق و پژوهش، برگزاری کارگاههای آموزشی و نمایشگاهها، اعطای کمک های مالی، انتقال تکنولوژی، حمایت از زنان کار آفرین برای پیداکردن بازارهای محلی و بین المللی، توانمندسازی سیاسی، تخصیص سهمیه جهت حضور زنان در مناصب تصمیم گیری و ..بوده است.
در برنامه کنفرانس فعالیت گروهی نیز در زمینه توانمندسازی اقتصادی، توانمندسازی سیاسی و کودکان پیش بینی شده بود. در این راستا کشورها در سه گروه زیر به بحث و تبادل نظر پرداختند:
در گروه اول: ایران، افغانستان، پاکستان، هندوستان، بنگلادش، سری لانکا، نپال و بوتان
در گروه دوم: فیلیپین، ویتنام، اندونز ی، لائوس، مالزی، میانمار، مالدیو و فیجی
و در گروه سوم: استرالیا ،کره، ژاپن، امریکا
در کارگروهها مباحثی پیرامون آموزش ها ی ارائه شده و چالش ها و مشکلات ایجاد شده ؛ مشارکت سیاسی وضرورت افزایش حضور زنان در مناصب مدیریتی و تصمیم گیری و تخصیص سهمیه در سطوح محلی و ملی و مسائل و مشکلات موجود در راستای موانع افزایش حضور فعال و موثر زنان در فرآیند مشارکت اقتصادی و مشاغل خانگی مطرح شد .