استاد حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت : زنان همواره به قدرت شکل دادند اما سهمی از قدرت سیاسی نداشتند.

دکتر الهه کولایی استاد دانشگاه تهران ظهر امروز در جمع دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با بیان اینکه حضور همه‌جانبه زنان در مقدرات کشور یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است ، اظهارداشت : براساس دیدگاه امام (ره) و جمله تاریخی و به‌یاد‌ماندنی ایشان که فرمودند زنان مکلف هستند در همه شوون اجتماعی و تعیین سرنوشت و مقدرات اساسی کشورحضور فعال داشته باشند، اما نقش زنان در نهادهای قدرت از جمله مجلس شورای اسلامی ، دستگاه دولت و دستگاه قضایی بسیار نازل است .

وی با اشاره به اینکه در جامعه جهانی نیز نقش زنان در حوزه های مختلف کمرنگ است و این مشکلات تنها به ایران اختصاص ندارد ، افزود : زنان جامعه ایرانی در جریان نهضت مشروطه نیز نقش خود را با تشکیل انجمنهای مختلف ایفا کردند، در دوره پهلوی نیز برای نخستین بار به زنان ایرانی حق رای داده شد و آنها توانستند در انتخابات مختلف شرکت کنند.

وی با بیان اینکه امام (ره) در سال 41 با حق رای زنان مخالفت کردند افزود : در آن سالها حتی مشارکت مردان نیز نمی توانست فضای سیاسی جامعه را تغییر دهد اما در سال 57 رویکرد متفاوتی نسبت به مشارکت زنان داشتند .

وی با بیان اینکه حتی در خاورمیانه سالها نظام پدرسالار حاکم بوده است ، اظهار داشت : این نظام باعث شده فرصتهای برابر شکل نگیرد و زنان در این منطقه نتوانند به حقوق خود دست پیدا کنند.

کولایی افزود: برخی در گذشته عنوان می کردند که دین مانع آزادی زنان است و نقش خانگی زنان را ترویج می کند اما وقتی یک مرجع دینی در بالاترین سطح تصمیم گیری به حضور زنان در جامعه تاکید می کند یعنی دین نه تنها محدودکننده نیست بلکه زمینه را برای فعالیت زنان در عرصه های مختلف اجتماعی فراهم می کند.

استاد حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به حضور 60 درصدی زنان در دانشگاهها اشاره کرد و گفت : ورودی زنان در دانشگاهها بسیار بالا است اما زمانی که نوبت به استخدام می رسد سهمیه ها به مردان تعلق می گیرد در حالی که دولت موظف است شرایط برابر را برای فعالیت اجتماعی در حوزه کسب و کار فراهم کند.

نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه شواهد نشان می دهد که زنان نسبت به موازین قانونی پایبندتر هستند اظهار داشت : بررسی های نشان میدهد ، زنان از فساد دوری می کنند و در مدیریت آنها فساد نیست یاکمتر است .

وی ادامه داد : تجربه نشان داده حضور زنان در سیاست می تواند زمینه رشد و توسعه را در عرصه های دیگر فراهم کند اما در این میان باید همه به اجرای قانون اساسی دعوت شوند زیرا تمامی این رویکردها در قانون اساسی مد نظر قرار گرفته است.

وی گفت: در برخی از پستهای اصلی کشور کمبود زنان احساس می شود، در همین راستا باید دستگاههای مختلف زمینه را برای حضور و مشارکت زنان در جامعه فراهم کنند

کولایی گفت: در تمام این سال‌ها مشارکت زنان در سطح نخبگان در بدست آوردن سهمی از قدرت سیاسی بسیارناچیز ونازل بوده است، به طوری که می‌توان گفت زنان نخبه تنها به شکل گرفتن قدرت کمک کرده‌اند و در آن تاثیر گذار بودند اما هیچ‌گاه از این تلاش‌ها، سهم قابل قبولی را بدست نیاورده‌اند.

وی در ادامه به سئوالات مطرح شده از سوی دانشجویان پاسخ گفت .

این همایش با موضوع نقش زنان در سپهر سیاسی ایران اسلامی به همت انجمن اندیشه های دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در سالن اجتماعات دانشکده فنی مهندسی این دانشگاه برگزار شد .