مشاور امور بانوان وزارت نفت گفت: 10 درصد از زنان شاغل در وزارت نفت، رسمی هستند که حدود 7000 نفر می‌شوند. نیروهای قرارداد معین و موقت زن در این وزارتخانه شامل 10 هزار نفر می‌شود. در مجموع 17 هزار نفر از کارکنان وزارت نفت را زنان تشکیل می‌دهند.

فاطمه تندگویان افزود: با توجه به آنکه تعداد قابل توجهی از فارغ التحصیلان رشته‌های فنی و مهندسی، زن هستند اما متاسفانه جذب آنها در صنعت نفت در گذشته با محدودیت‌هایی مواجه بود. البته از زمانی که مهندس زنگنه به عنوان وزیر نفت منصوب شدند، به تمام بخش‌ها ابلاغ شد که محدودیتی در جذب دانش‌آموختگان اعم از زن و مرد وجود نداشته باشد.

وی اذعان کرد: از ابتدای شروع کار دولت یازدهم نیروهای جدیدی جذب وزارت نفت نشده‌اند ولی بر اساس بخشنامه وزیر هیچ محدودیت خاصی برای جذب دانش آموختگان زن وجود ندارد و در زمینه ارتقای مدارج مدیریتی و شرکتی و پذیرش در آزمون‌های استخدامی، جنسیت به عنوان یک مانع تلقی نمی‌شود.

مشاور امور بانوان وزارت نفت درباره حضور زنان در مناصب بالای مدیریتی در این وزارتخانه اظهار کرد: حدود 77 درصد از زنان شاغل در وزارت نفت دارای مدرک لیسانس و بالاتر هستند. این یک نقطه قوت محسوب می‌شود. در مجموع هشت نفر از زنان شاغل در وزارت نفت مناصب بالا (گریدD) و سه نفر در مناصب بسیار بالا (over D) در حال فعالیت هستند. 350 نفر از آنها نیز در حوزه سرپرستی و ریاست، فعالیت می‌کنند. یکی از زنان فعال در این وزارتخانه معاون شرکت پتروشیمی است که خوشبختانه به پیشنهاد مدیرعامل شرکت ملی نفت در هیئت مدیره منطقه ویژه اقتصادی نیز به‌ عنوان عضو اصلی حضور دارد؛ البته باید توجه داشت که اکثر این سمت‌ها در دولت یازدهم به زنان اعطا شده است.

وی در پاسخ به این پرسش که چقدر در وزارت نفت دسترسی به امکانات مورد نیاز برای زنان شاغل وجود دارد، گفت: در هشت سال فعالیت دولت‌های نهم و دهم در زمینه دسترسی زنان به امکانات مورد نیازشان در محیط کار عقب‌گرد کرده‌ایم و علیرغم همه شعارها برای حمایت از زنان شاغل، مهدکودک‌ همجوار ادارات تعطیل شد. دورکاری، ساعت کار شناور و کاهش ساعت کاری زنان شاغل نیز تهدید جدی برای اشتغال آنها ایجاد کرد. این طرح‌ها به نفع زنان نبود.

تندگویان اضافه کرد: زنان و مردان در وزارت نفت دسترسی یکسانی به امکانات ورزشی، رفاهی و درمانی دارند البته بخشی از محدودیت‌ها مربوط به قانون است؛ چرا که بسیاری از امتیازات شغلی تنها به سرپرست خانواده اختصاص داده می‌شود. بنابراین لازم است این مشکل از سوی مجلس حل شود. صنعت نفت نیز در این زمینه تابع قانون است، با این حال این وزارتخانه تلاش کرده است فرصت‌هایی را به طور خاص برای زنان ایجاد کند. به عنوان نمونه زنان شاغل و فرزندان‌شان از امتیازات ورزشی استفاده می‌کنند. در واقع با چنین اقداماتی تلاش شده شکاف جنسیتی در وزارت نفت تا حدودی کاهش یابد.

وی با بیان اینکه شکاف جنسیتی ظلم به زنان است، تاکید کرد: بخشی از علل وجود این شکاف مربوط به عملکرد زنان است. زنان باید مهارت لازم را در گفت‌وگو داشته باشند تا بتوانند سهم خواهی و حق خود را پیگیری کنند. برای دستیابی به این هدف باید مهار‌ت‌های لازم را به آنان بیاموزیم تا فرهنگ سازمانی اصلاح شود. تا وقتی که فرهنگ سازمانی تغییر نکند، شکاف جنسیتی بازتولید می‌شود.

تندگویان تصریح کرد: متاسفانه برخی زنان منفعل شده‌اند و در هشت ساله فعالیت دولت‌های نهم و دهم به این انفعال افزوده شد و زنان پذیرفتند که باید وضع موجود را تحمل کنند و همین امر موجب ایجاد احساس ناکامی در آنان شد. بخش عمده‌ای از مسائل و مشکلات با گفت‌وگو قابل حل است اما برای بخش باقیمانده باید فشار آورد.

مشاور امور بانوان وزارت نفت در پاسخ به این پرسش که چه اقداماتی برای آموزش مهارت‌های لازم به زنان به منظور دستیابی به مناصب بالای مدیریتی انجام داده‌اید، گفت: ارتقای سطح آگاهی و دانش کارکنان اعم از مردان و زنان در قالب برگزاری کارگروه‌ها در دستور کار بوده است. این دوره‌ها با هدف آگاهی بخشی برای مجموع کارکنان در شش دوره مصوب سازمانی و در مجموع آموزش‌های ضمن خدمت گنجانده شده است. در سال گذشته این دوره‌ها هم در ستاد و هم چهار شرکت اصلی وزارت نفت برگزار شد. علاوه بر آن دوره تخصصی مدیریت با رویکرد برنامه‌ریزی جنسیتی طراحی و در دست اجراست .

تندگویان در پایان اظهارکرد: یکی از این دوره‌ها به شکل ویژه به حقوق انسانی زنان اعم از حقوق اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی و فردی آنها پرداخت. علاوه بر آن در زمینه توسعه و جنسیت، دوره‌های آموزشی ضمن خدمت برای زنان و مردان شاغل در وزارت نفت برگزار کرده‌ایم. یک دوره "مینی ام بی ای" برای زنان دارای سمت در شرکت ملی پالایش و پخش طراحی و در دست اجراست . البته مرکز توسعه و مدیریت نیز دوره‌هایی را مدنظر قرار داده است و این دوره‌ها برای کارکنان شایسته زن پیش بینی شده است تا از آموزش‌های مدیریتی بهره برند.