زنان پناهنده افغان در تاجیکستان روز جمعه در همایشی در دوشنبه پایتخت تاجیکستان یاد قربانیان خشونت علیه «فرخنده»، «رخشانه» و دیگر زنان افغانستان که قربانی جهالت و خشونت شده اند را گرامی داشتند.
همایش زنان افغان در سالگرد حادثه قتل بی رحمانه فرخنده 27 ساله این کشور برپا شد. این حادثه هم ماه مارس سال گذشته رخ داده بود. «بی بی هاجره ملکزاده» مادر فرخنده هم، که حالا همراه با خانواده اش در تاجیکستان به سر می برد، در این همایش حضور داشت.
او گفت: «فرخنده یک دختر تحصیلکرده و یک آموزگار بود و همیشه از زنان دفاع می کرد، همیشه می گفت، که باید خواهرهایم تحصیل کنند.»
این مادر از لغو شدن حکم قتل عاملان مرگ فرخنده اظهار نگرانی کرد و اظهار داشت: «حکم دادگاه برای قاتلان او هیچ حکمی نیست. شما قضیه را ببینید، قضیه جهانی است، هر کسی که این قضیه را می داند، باور دارد که این حکم عادلانه نیست.»
نمایندگان رسمی افغانستان در تاجیکستان حادثه قتل دهشتبار این زنان را که یکی با اتهام دروغین سوزانده شد و دیگری هم به جرم عاشق شدن سنگسار گشت، از یک سو بدبختی، اما از سوی دیگر نشان بیداری زنان افغان و افزودن احساس آزادی خواهی آنها عنوان می کنند.
به گفته آنها، زنان افغان دیگر در مقابل خشونت و جهالت خاموش نمی مانند و برای حق خود فریاد سر می دهند.
«عبدالغفور آرزو» سفیر افغانستان در تاجیکستان در این نشست گفت: «تا زمانی، که بیداری اجتماعی به وجود نیاید، تا زنان فرهیخته و مردان فرهیخته در عرصه قانون گذار و توسعه فرهنگی حضور نداشته باشد، طبیعی است، که این وضعیت در جامعه رخ خواهند داد.»
به گزارش مرکز «آریانا» افغانستان در دوشنبه، که از آن کمیته مهاجرت هم نام می برند، هم اکنون یک هزار و 500 زن افغان در این کشور پناهنده است. این زنان که اکثریت از خشونت و جهالت در کشور خود فرار کرده اند، شغلی ندارند و در تاجیکستان به سختی زندگی خود را پیش می برند.
«سیما رسا» دو سال پیش بعد از کشته شدن همسر و دختر جوانش به تاجیکستان آمده است و با 500 سامانی( 350 هزار تومان) حقوق آموزگاری زندگی می گذراند.
او گفت: «اینجا از نگاه امنیت خوب است، اما از نگاه اقتصادی برای اکثریت خیلی مشکل است. بیشتر زنان افغان بی سرپرستند، بیوه مانده اند. زنان افغان نمی توانند در بازار کار کنند، چون در افغانستان رایج نیست که زن در بیرون کار کند و سالهای اخیر هیچ کمکی هم به انها نمی شود.»
در حال حاضر در مجموع حدود سه هزار پناهنده افغان در تاجیکستان زندگی می کنند. برخی از زنان پناهنده افغان در دو سال اخیر در مرکز آموزشی بزرگسالان دوشنبه هنرهای مختلفی مثل خیاطی و آرایشگری را آموخته و با این راه زندگی خود را پیش می برند.