روز کارگر بهانه ای است برای بزرگداشت نقش کارگران در جامعه به ویژه زنان کارگر که تصور پیشرفت و توسعه یک جامعه بدون حضور این قشری زحمتکش محال است.
روز اول ماه مه که مصادف با ۱۲ اردیبهشت است به عنوان روز جهانی کارگر در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران گرامی داشته می شود.
در چنین روزی در آمریکا در سال ۱۸۸۶ بیش از ۴۰۰ هزار کارگر برای کاهش زمان کار روزانهشان از ۱۴ به ۸ ساعت، دست به اعتصاب زدند. در روز سوم اعتصاب، پلیس کارگران را به گلوله بست، پنج کارگر کشته و تعدادی مجروح شدند. روز چهارم ماه مه، کارگران به اعتراض دستهجمعی بزرگ تری دست زدند که در جریان آن، چند تن از افراد پلیس، براثر بمبی که به میانشان پرتاب شد، کشته شدند. پلیس، رهبران اعتصاب را دستگیر کرد. چهار رهبر اعتصاب پس از محاکمه اعدام شدند. اما مبارزه کارگران ایالات متحده بیثمر نماند و نزدیک به ۵۰۰ هزار کارگر حق ۸ ساعت کار روزانه را به دست آوردند. سه سال بعد در ژوئیه ۱۸۸۹، کنگره بینالملل سوسیالیست در پاریس، تصمیم گرفت روز اول ماه مه را روز بین المللی همبستگی کارگران اعلام کند و هر ساله مراسمی به این مناسبت برگزار کند.
در ایران روز جهانی و هفته کار و کارگر فرصتی مغتنم، برای بزرگداشت مقام والا و ارزشمند کارگران و تقدیر از زحمات و تلاشهای این قشر مهم و تاثیرگذار در رشد و پیشرفت صنعت، تولید و اقتصاد ملی و تحقق زمینه بالندگی و ارتقاء ظرفیتهای کشور است. همچنین در این روز مجالی فراهم است تا اهمیت کار و تلاش و کرامت کارگران شریف به خصوص بانوانی که علاوه بر وظایف سنگینی که در کانون خانواده بر عهده شان است در جامعه نیز نقش بی به دلیلی در خودکفایی و استقلال اقتصادی کشور را از خود نشان دادهاند مورد تجلیل و تکریم قرار گیرند. تردیدی نیست که تصور پیشرفت و توسعه یک جامعه بدون حضور قشری به نام کارگر به ویژه زنان کارگر محال است.
دین مبین اسلام نیز به عنوان مکتب نجات دهنده و تعالی بخش انسانها کرامت ویژه ای برای همه و از جمله کارگران قائل است که با هیچ ارزش مادی قابل مقایسه نیست. پیامبر اسلام (ص) که انسان کامل و سرآمد همه انبیا است، متواضعانه کف دست کارگر را می بوسد! در واقع اسلام طبقه کارگر را با بهترین و شریف ترین صفات ستوده است. این دین آسمانی به کاری که با انگیزه کسب درآمد حلال برای اداره آبرومندانه زندگی همراه باشد، اجر و ثواب جهاد در راه خدا می دهد و به کارگر «مجاهد فی سبیل الله» لقب داده است. این روز را به تمامی کارگران و خانواده هایشان به ویژه زنان کارگر تبریک می گوییم.
*مدیرعامل موسسه صیانت از حقوق زنان