امسال موضوع روز جهانی خانواده بر آگاه سازی در مورد نقش خانواده و سیاستهای خانواده محور در ترویج زندگی سالم برای توسعه پایدار تاکید دارد. موضوعات مورد تمرکز شامل محیط خانواده، توازن بین کار و خانواده، نقش والدین در رفاه کودکان و جوانان با تمرکز بر نقش پدران،انتقال بین نسلی و رفاه سالمندان میباشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری؛ روز جهانی خانواده هر ساله در روز 15 ماه می برگزار میشود. سازمان ملل متحد برای تاکید بر نقش خانواده از سال 1993 این روز را گرامی میدارد. این روز جهانی فرصتی فراهم میآورد تا در مورد موضوعات مرتبط با خانواده اکاه سازی شود؛ این فعالیتها شامل برگزاری کارگاههای اموزشی،کنفرانسها ،برنامه های رادیو تلوزیونی، چاپ مقالات در روزنامه ها و سایر برنامه های فرهنگی است که موضوعات مبتلا به خانواده را مورد توجه قرار میدهد.
اهداف اصلی دستور کار برنامه توسعه پایدار2030 پایان دادن به فقر، ترویج رفاه اقتصادی، توسعه اجتماعی توام با حفظ محیط زریست میباشد. خانواده کماکان هسته مرکزی زندگی اجتماعی باقی میماند که تامین رفاه همه اعضای خود، آموزش و اجتماعی شدن کودکان و مراقبت از پیر و جوان را برعهده دارد. سیاستهای خانواده محور در تحقق اهداف توسعه پایدار[i] یک تا پنج، برای از بین بردن فقرو گرسنگی، تضمین زندگی سالم و ترویج رفاه برای همه سنین ، تضمین فرصتهای اموزشی در طول زندگی و تحقق عدالت جنسیتی، نقش محوری دارد. سیاستهایی از قبیل حمایت از نقشهای مراقبتی خانواده، توازن کار و خانواده برای والدین، توانمندسازی خانواده ها در حمایت از سلامت اعضای خود، آموزش و رفاه، بر تحقق کلی اهداف توسعه تاثیر به سزایی دارد. امسال موضوع روز جهانی خانواده بر هدف شماره 3 اهداف توسعه پایدار یعنی تضمین زندگی سالم وترویج رفاه همه در هر سن تاکید دارد.
برای مثال سیاستهای خانواده محور که بر روی توازن میان کار و خانواده تاکید دارد بر روی سلامت همه اعضای خانواده به خصوص نوزاد تاثیر میگذارد. مرخصی زایمان سلامت کودکان را بهبود میبخشد؛ چون مادر میتواند با شیر دهی خطر ابتلا به بیماریها را در نوزاد کاهش دهد. مرخص والدینی میتواند پیوندهای بین نوزاد و پدر را تقویت کند و مشارکت مردها را در مسولیتهای خانگی افزایش دهد.
همچنین سیاستهای توازن بین خانواده و کار، مثل ساعت کار منعطف ، ظرفیت والدین را برای مراقبت مناسب از فرزندان ارتقا میبخشد. سیاستها و برنامه های تقویت کننده محیط خانوادگی امن و با ثبات و مراقبتهای درست والدین به سلامت روانی و فیزیکی کودکان و نوجوانان میانجامد. بعلاوه به سیاستهای مناسب نیاز است تا به خانواده ها برای مراقبت از سالمندان، اشخاص دارای معلولیت و سایر اعضای آسیب پذیر کمک شود.
امسال موضوع روز جهانی خانواده بر آگاه سازی در مورد نقش خانواده و سیاستهای خانواده محور در ترویج زندگی سالم برای توسعه پایدار تاکید دارد. موضوعات مورد تمرکز شامل محیط خانواده، توازن بین کار و خانواده، نقش والدین در رفاه کودکان و جوانان با تمرکز بر نقش پدران،انتقال بین نسلی و رفاه سالمندان میباشد.
دبیر کل سازمان ملل متحد، بانکی مون، امروز در پیام خود به مناسبت روز جهانی خانواده خاطر نشان کرد: امسال روز جهانی خانواده با تراژدی و ناگواریهای زیادی در سراسر جهان همراه است. پدیده افراطگرایی خشونت آمیز، تاثیر آوارگی اجباری، بلایای طبیعی و سایر چالشها تاثیر بسیار بر سلامت و تمامیت خانواده درشرایط بحرانی بر جا میگذارد. حتی در جوامع نسبتا به ثبات خانواده ها هنوز با خشونت، تبعیض و فقر دست به گریبان هستند. وی اضافه میکند خانواده در خط مقدم تلاش جهانی برای تحقق برنامه توسعه ایی 2030 و اهداف توسعه پایدار هستند. در بخش دیگری از پیام خود بانی کی مون به وجود خشونت و تبعیض علیه زنان در خانواده اشاره میکند که تاثیرات جدی و بلند مدت بر سلامت و رفاه زنان و سایر اعضای خانواده دارد. او از دولتها، نهاد ها و سایر دستاندرکاران میخواهد که مراقبت را بعنوان بخش مهم زندگی خانوادگی مورد شناسایی قرار دهند چون تقویت محیط خانوادگی حمایت کننده و مراقبت والدین از طریق سیاستها و قوانین به خانواده برای تربیت فرزندانی سالم و سرحال که به بزرگسالانی با ارزش و مولد تبدیل شوند کمک میکند.