اگرچه بدون درنظرگرفتن ابعاد دقیق درباره هر پدیده‌ای نمی‌توان قضاوت دقیقی داشت اما درباره پدیده اعتیاد زنان که سال‌های اخیر با فزونی همراه بوده و مدام در خبرها به آن پرداخته شده، خود جامعه شاهدی بر این مدعاست.

تقیدرواقع ما دیده‌ایم که اعتیاد زنان در جامعه افزایش پیدا کرده اما باید پرسید که این پدیده چطور در کنار اعتیاد مردان رشد کرده و به چشم آمده است؟

مصرف مواد مخدر در زمان گذشته مردانه بود و اگر زنان هم این میان سهمی داشتند فقط در طبقات بالای جامعه بود اما امروز شاهدیم که اعتیاد، عمومی شده است اما چرا؟

به‌هم‌ریختگی ساختار جنسیتی در ایران یکی از ابعاد مهم بروز این اتفاق است؛ زنانِ دیروز به تفکیک جنسیتی معتقد بودند و چندان به اعتیاد مردان وقعی نمی‌نهادند، آنها حتی برای اعتراض به افزایش اعتیاد مردان، به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا نمی‌کردند اما جامعه امروز به نابسامانی دچار شده و ازسوی‌دیگر مشکل این است که مواد مخدر برای بخشی از جامعه که به آن گرایش پیدا می‌کنند، کالایی لذت‌بخش برای پرکردن اوقات فراغت و گره‌خوردن به گروه‌های اجتماعی و رهاشدن از وضعیت کنونی‌شان، تلقی می‌شود.

در حالی نسبت به مواد مخدر با این نگاه روبه‌رو هستیم که زمانی سیگار این جایگاه را در جامعه داشت و اتفاقا باید در نظر داشت که زنان بیشتر از مردان در فضایی که به مواد مخدر به عنوان کالایی فراغتی نگاه می‌شود، دچار اعتیاد می‌شوند، چراکه آنها بیشتر به فضای فراغت دسترسی دارند.

اهمیت این مسئله نیز روشن است: زنان بیش از مردان نقش مهمی در تربیت فرزندان و اعتدال خانواده دارند، بنابراین اعتیاد آنها در چنین جامعه‌ای علاوه‌براینکه ازبین‌بردن توانایی آنها را در کنشگری فعال در خانواده، توقف آموزش، درهم‌شدگی و انزوای زن و مرد و فروپاشی خانواده، موجب شده جامعه نیز آنها را طرد کند. ما نتوانسته‌ایم از برچسب‌زدن به زنان معتاد اجتناب کنیم و یکی از معضلات، حل مسئله اعتیاد زنان است.

دراین‌زمینه کار زیادی نکرده‌ایم و نیاز است همچون اعتیاد مردان، از اعتیاد زنان هم به عنوان یک آسیب یاد شود که این مهم ملزم به مشارکت عمومی جامعه است. مدیران و مسئولان باید شرایط را بحرانی اعلام کنند و از مردم برای رفع مشکل کمک بخواهند وگرنه اعتیاد کودکان نیز افزایش خواهد یافت، بنابراین باید راه‌حل‌هایی بومی و منطقه‌ای و گروهی در نظر گرفت، هرچند سازمان‌های مردم‌نهاد دراین‌‌زمینه فعال بوده‌اند اما نیاز به اقدام ملی در زمینه اعتیاد زنان اجتناب‌ناپذیر است.