پروفسور پریرخ دادستان، نخستین بانوی روانشناس ایران است که به وی لقب بانوی روانشناسی ایران را داده‌اند. وی از دهه 40 به‌ عنوان نخستین مولف در سطح بین‌المللی شروع به تالیف کتاب با موضوع روانشناسی تحولی در ایران و دنیا کرد و به عنوان بنیانگذار روانشناسی تحولی در کشور شناخته شد.

به نقل از ایبنا، این بانوی روانشناس به‌عنوان تنها دختر پذیرفته شده در بورس ادامه تحصیل در خارج از کشور شناخته شد و در سن 16 سالگی راهی سوییس شد تا علاوه بر تحصیل  در این کشور مورد توجه ژان پیاژه، یکی از برجسته‌ترین روانشناسان قرن گذشته قرار بگیرد و به وی ریاست مرکزی در نیویورک پیشنهاد شود.

دادستان یکی از اولین و معدود مولفانی در سطح بین المللی است که به دنبال تبیین روانشناسی مرضی از دیدگاه تحولی بوده‌است. او سال‌ها تدریس روانشناسی رشد(تحولی)، بالینی کودک، مرضی، ارزشیابی شخصیت، تشخیص و جنایی را در سطوح مقدماتی و پیشرفته به عهده داشته است.

آثار تالیفی

دادستان در دهمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به سبب تالیف کتاب «روانشناسی مرضی تحول از کودکی تا نوجوانی» به‌عنوان نویسنده سال شناخته شد. همچنین وی به عنوان چهره‌ ماندگار روانشناسی ایران نیز معرفی شده است. بانوی روانشناسی ایران، جایزه ویژه بخش تحقیقات بنیادی علوم انسانی در پانزدهمین جشنواره بین المللی خوارزمی را نیز از آن خود کرد.

پروفسور پریرخ دادستان علاوه بر مدیریت گروه روانشناسی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی (سمت)‌، دارای بیش از ۱۵ کتاب و ۵۰ مقاله به زبان‌های فارسی و انگلیسی است که از آن میان می‌توان به «اختلالات رفتاری و روانی کودکان»، «فرهنگ جامع علوم شناختی، روانشناسی، روانپزشکی، علوم رفتاری و علوم اعصاب»‌، «بررسی نقش آموزش روش‌های شناختی _ رفتاری و آموزش آرامسازی بر کاهش اضطراب رابطه جنسی» و « روانشناسی جنایی» اشاره کرد. دادستان یکی از بنیانگذاران روانشناسی نوین ایران است و بسیاری او را مادر روانشناسی ایران می‌نامند. وی دارای تالیفات منحصر بفرد در روانشناسی رشد(روانشناسی تحولی) و بالینی است و تاثیر زیادی بر زبان روانشناسی نوین ایران داشته است.

درجه استاد تمامی در پرتو تالیف

دپروفسر دادستان سال ۱۳۵۹ به عنوان دانشیار و مدیر گروه روانشناسی دانشگاه تهران انتخاب شد‌. با تلاش بی وقفه در پژوهش وتالیف توانست به درجه استاد تمامی در گروه روانشناسی دانشگاه تهران در مدت کوتاهی(در سال ۱۳۶۵)برسد.