عضو شورای زنان فرهیخته دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه زنان در پست های مدیریتی دانشگاه آزاد حضور چشمگیرتری نسبت به قبل دارند گفت: با راه اندازی شورای راهبردی زنان فرهیخته شرایط برای حضور بیشتر زنان در پست های اجرایی و مدیریتی فراهم شده است.
زهرا صدراعظم نوری در گفت وگو با خبرنگار ایسکانیوز اظهار داشت:خوشبختانه با مدیریت دکتر میرزاده رویکرد دانشگاه آزاد عوض شده است. با راه اندازی شورای راهبردی زنان فرهیخته شرایط برای حضور بیشتر زنان در پست های اجرایی و مدیریتی فراهم شده است و از پتانسیل زنان در این راستا استفاده می شود. خوشبختانه با مدیریت دکتر میرزاده زنان در پست های مدیریتی این دانشگاه حضور چشمگیرتری نسبت به قبل دارند به طوری که امروز تقریبا ۹ واحد دانشگاهی با مدیرات زنان اداره می شود که البته این رشد قابل توجهی است و امید می رود در آینده شاهدحضور بیشتر زنان در عرصه های مدیریتی دانشگاه آزاد باشیم.
وی افزود: دانشگاه آزاد در تلاش است از پتانسیل ۵۰ درصدی جامعه کشور بیش از پیش استفاده کند. در این راستا دانشگاه آزاد اسلامی در جذب دانشجو هیچ محدودیتی ندارد و دختران و پسران به راحتی می توانند در این دانشگاه تحصیل کنند. البته در حال حاضر تعداد دانشجویان دختر دانشگاه آزاد درصد بالاتری را نسبت به دانشجویان پسر دارد. و خوشبختانه از ظرفیت زنان در هیات علمی و اساتید و بخصوص سمت های مدیریتی بهره لازم برده شده است.
عضو شورای زنان فرهیخته دانشگاه آزاد تصریح کرد: نیروی متخصص کشور بخصوص در میان زنان اکثرا در تهران و شهرهای بزرگ مشغول به فعالیت هستند و در نقاط محروم و کمتر توسعه یافته حضور این افراد روز به روز در حال کاهش است. یکی از این دلایل نبود مدیریت لازم در جذب افراد بومی برای فعالیت در شهرهای کوچک است به این معنی که افراد در شهرهای بزرگ اقدام به تحصیل می کنند و برای گرفتن تخصص های لازم ماندن در این شهرها برایشان از جذابیت بیشتری نسبت شهر های کوچک برخوردار است لذا دست اندرکاران امر می توانند به دانشجویان شهرستان فرصت تحصیل در دانشگاه های مراکز شهر و یا استان خودشان را بدهند و با اختصاص سهمیه تحصیل به دانشجویان بومی در راستای تحصیل و جذب فارغ التحصیلان دانشگاهی و متخصصین امر در شهرهای کوچک قدم بزرگی را بردارند.
وی اضافه کرد: مسئولان امر با ایجاد بستری مناسبت برای زیرساخت های لازم و جذب نیروهای بومی در راستای تسهیل جذب فارغ التحصیلان در شهرهای کوچک فراهم کنند و این افراد بعد از گرفتن تخصص های لازم که در نتیحه صرف هزینه های مادی و معنوی زیادی برای دولت بوده است به شهرها مهاجرت نکنند و شرایط لازم برای فعالیت و جذب نیروهای بومی در شهرستان ها فراهم شود. البته متاسفانه این سیکل معیوب به همین شکل تاکنون ادامه داشته است.
رئیس کمیته پژوهشی شورای زنان فرهیخته دانشگاه آزاد در پایان خاطرنشان کرد: اشتغال نیروهای متخصص درشهرهای بزرگ سبب تجمع انبوهی از نیروهای متخصص غیر بومی در تهران و شهرهای بزرگ می شود البته گاها این افراد دچار کمبود کار و اشتغال می شوند و شرایط احراز شغل برایشان سخت می شود در حالی که در شهرستان ها و نقاط دور احتیاج به این افراد بیشتر احساس می شود. در این رابطه باید با اجرای سیاستگذاری های منطقی تر از سوی دولت و بخش خصوصی به سمت نقاط محروم رفته و در حقیقت زمینه جذب نیروهای متخصص در مراکز استان ها و شهرهای کوچک را بیش از پیش فراهم کرد.