معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواد در زمینه استفاده از طرح های زنان پژوهشگران به منظور کمک به حل مسائل زنان اعلام آمادگی کرد
شهیندخت مولاوردی در نشست زنان و عرصه پژوهش که امروز در پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی برگزار شد افزود: در حال حاضر در ماده ۳۰ برنامه ششم توسعه به عدالت جنسیتی پرداختهایم و این موضوع در کمیسیون تلفیق مجلس تصویب شده است و قصد داریم چهارچوبی به نام عدالت جنسیتی برای حرکت در حوزه زنان داشته باشیم.
وی در ادامه گفت: در صورت جاری سازی رویکرد عدالت جنسیتی شاهد تعادل و توازن در ابعاد مختلف زندگی هستیم. پژوهشگران نیز میتوانند در تعیین شاخصهای عدالت جنسیتی به ما کمک کنند تا بتوانیم پس از گذشت پنج سال در زمینه تحقق عدالت جنسیتی ارزیابیهای روشنی داشته باشیم.
وی با اشاره به تدوین سندی مشترک با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: در حال حاضر با مشارکت این وزارتخانه در حال تدوین سندی هستیم که نام قطعی آن هنوز مشخص نشده است اما در زمینه مهارت افزایی و توان افزایی زنان بوده و قرار است این سند در هیات دولت به تصویب برسد و راه پر پیچ و خم تصویب اسناد و لوایح در مجلس را طی نکند چرا که بسیاری از سندها و لوایح دچار روند فرسایشی برای تصویب در مجلس شدهاند.
مولاوردی در بخش دیگری از صحبتهای خود اظهار کرد: هنوز زن در جامعه ما یک مسئله محسوب میشود. ما آنقدر گرفتار برخی از مسائل و حاشیه سازیها شدهایم که فرصت چندانی برای پرداخت به این موضوعات نداشتیم. البته قصد دارم چکیدهای از مباحث جلسه امروز را به مناسبت هفته پژوهش در هیات دولت مطرح کنم.
وی اضافه کرد: واقعیت این است که از بعد فرهنگی جایگاه کمتری به زنان اختصاص داده شده است. این معنای ذهنی ساختار عینی متناظر با خود را دارد که نشان دهنده آن است که زنان در جامعه ما یک مسئله اجتماعی محسوب میشوند. ما تلاش کردهایم به زنان به عنوان یک مسئله اجتماعی بنگریم اما افرادی کوشش کردند که زنان را به یک مسئله سیاسی تبدیل کنند، این رویکرد آسیب زاست.
مولاوردی تصریح کرد: پرداخت آکادمیک به حوزه زنان نباید ما را از کنش اجتماعی غافل کند و حوزهای به اندازه مطالعات زنان به رهایی از ساختارهای مسئله مند اجتماعی نمیانجامد. بنابراین پیوند میان پژوهش و کنش از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی اضافه کرد: در دولت قبل تلاش شد که رشته مطالعات زنان تعطیل شود اما ما امیدواریم این رشته بتواند در جهت تغییر معناها و ساختارها کمک کند. ساختارهایی که منجر به کهتری زنان میشود و باید به نحوه باز تولید این ساختارها توجه کنیم تا بتوانیم آنها را تغییر دهیم. در وجود تفاوت بیولوژیک بین زنان و مردان تردیدی نیست و ما از این دیدگاه عبور کردهایم. در حال حاضر دستور کار پژوهشها باید تغییر ساختارهای مسئله مند باشد.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده تاکید کرد: نهاد آموزش و قانون میتواند در ایجاد تغییرات کمک و از بازتولید جایگاه کهتری (زنان به عنوان جنس دوم) زنان جلوگیری کند اما هنوز نتوانستهایم از این دو نهاد بهره برداری لازم را بکنیم.
وی با اشاره به پژوهشهای مسائل زنان گفت: پژوهشهای این حوزه دارای ابعاد دقیقتر و پیچیدهتر است و یک محقق نمیتواند همان روشهای تحقیقاتی که برای سایر مسائل اجتماعی استفاده میکند را در این حوزه به کار ببرد.
وی با اشاره به موانع روش شناختی و فرهنگی حوزه زنان گفت: مسائل زنان کمتر بروز عینی دارند، کمتر فاش میشوند و زنان کمتر به بیان مسائل خود برای افراد دارند.
وی با اشاره به غیبت زنان در حوزه فقاهت و اجتهاد گفت: حضور زنان در این حوزه بسیاری از مشکلات را حل میکند و در این زمینه نیازمند توجه ویژه هستیم.
مولاوردی در پایان تصریح کرد: شاهد رشد چشمگیر پژوهش بودهایم اما دچار فقدان ارتباط روش مند بین متولیان و محققان، عدم اشراف به اطلاعات روز در این پژوهشها هستیم و هنوز نتوانستهایم به نیازهای اصلی مخاطبان پاسخ دهیم.