معاون بررسی های راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری گفت: نهادهای حمایتی همچون کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور فقط ۴۵ درصد زنان سرپرست خانوار را تحت پوشش دارند. 


سوسن باستانی روز یکشنبه در نشست هم اندیشی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با مدیران کل امور بانوان و خانواده استانداری های سراسر کشورافزود: براساس اطلاعات به دست آمده از زنان سرپرست خانوار در زمان حاضر ، این زنان با جمعیت بالغ بر ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن ، ۱۲ درصد جمعیت زنان کشور را تشکیل می دهند.

** رشد ۷۲ درصدی زنان سرپرست خانوار در ۱۵ سال گذشته

وی همچنین افزود:طی ۱۵ سال گذشته، رشد زنان سرپرست خانوار در کشور ۷۲ درصد بوده است.

وی هر چند اظهار کرد که بر اساس آمار بدست آمده، نسبت امید به زندگی زنان سرپرست خانوار بالاتر از مردان سرپرست خانوار است اما این قشر از نظر وضعیت اقتصادی آسیب پذیرتر از مردان هستند.

باستانی ادامه داد: ۴۳ درصد زنان سرپرست خانوار در کشور در دهک پایین بسر می برند؛ این در حالی است که ۱۶ درصد مردان سرپرست خانوار در دهک پایین قرار دارند.

** ۱۶ درصد زنان سرپرست خانوار در سیستان و بلوچستان بسر می برند

وی با بیان اینکه سیستان و بلوچستان بیشترین سهم را در زمینه زنان سرپرست خانوار دارد به این نکته اشاره کرد این استان ، ۱۶ درصد کل زنان سرپرست خانوار را در خود جای داده است .

وی اظهار کرد: همچنین وضعیت اشتغال زنان سرپرست خانوار بسیار پایین تر از مردان با این شرایط سرپرستی خانوار است و اکنون میزان درآمد این زنان ۶۵ درصد درآمد مردان سرپرست خانوار است.

معاون بررسی های راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری ، متوسط سن زنان سرپرست خانوار را ۵۷ سال عنوان کرد و یاد آور شد: اما این متوسط سن برای مردان ۴۴ سال است؛ ضمن اینکه تعداد زیادی از زنان سرپرست خانوار توسط زنان سالمند و بالای ۶۵ سال سرپرستی می شوند.

وی گفت: زنان سرپرست خانوار مدرک تحصیلی و نرخ سواد پایین تری نسبت به مردان سرپرست خانوار دارند.

** ۴۱ درصد زنان سرپرست خانوار، تنها زندگی می کنند

باستانی ادامه داد: ۴۴ درصد زنان سرپرست خانوار در سنین ۴۵ تا ۶۵ سال بیسوادند. ۴۱ درصد نیز به تنهایی زندگی می کنند؛ همچنین نیمی از آنان نیز با فرزندان خود زندگی می کنند.

باستانی وضعیت زنان و مردان سرپرست خانوار در کشور را نیز اینگونه بیان کرد که مخارج سرانه بهداشتی برای زنان بیشتر از مردان است.

وی تصریح کرد: براساس گزارش کمیته امداد از مجموع یک میلیون و ۷۶۱ هزار و ۹۸۰ خانوار تحت پوشش ۵۶ درصد خانوارها دارای سرپرست زن، هشت درصد زنان سرپرست، معلولند، هفت درصد دارای بیماری جسمی و ۳۰ درصد دیگر نیز از کارافتاده اند.

** اجرای طرح توانمندی زنان سرپرست خانوار

باستانی در ادامه به اجرای طرح توانمندی زنان سرپرست خانوار در کشور اشاره کرد و ادامه داد: معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری اقدام به برگزاری این طرح در مرحله اول برای زنان سرپرست خانوار در شهرری کرد که هدف اصلی از اجرای آن، خدمات رسانی به این زنان بود.

وی تصریح کرد: در راستای اجرای این طرح، هفت هزار زن سرپرست خانوار در شهرری مورد هدف بودند که به همین منظور مرحله دوم طرح مورد نظر در استان ها به اجرا گذاشته شده است.

معاون بررسی های راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری گفت: به همین منظور وضعیت سنی ۳۱ استان مشخص شده است و هدف اصلی این است که در اجرای برنامه توانمندسازی، روی زنان در رده گروه های سنی جوان تر تمرکز خواهد شد.

**۱۵ استان با بیشترین زنان سرپرست خانوار

باستانی در ادامه با بیان اینکه ۱۵ استان دارای بیشترین زنان سرپرست خانوار در کشورند، اضافه کرد: این استان ها حتی دارای میانگین بالاتری از نظر داشتن زنان سرپرست خانوار در کشور هستند و میانگین سنی این زنان نیز بیشتر از نرخ کشوری است.

وی اظهار کرد: استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و گلستان به عنوان سه استان اول در این زمینه اند.

این مقام مسئول معاونت زنان ریاست جمهوری به مراحل اجرایی طرح توانمندی زنان سرپرست خانوار در کشور اشاره کرد و افزود: در مرحله اول ۱۰ هزار و ۵۰۰ زن از نظر اقتصادی مورد توجه قرار می گیرند به همین منظور ۳۰ میلیارد ریال از سوی شورای اجتماعی کشور برای اجرای این طرح تخصیص داده شده است.

** سه مشکل اصلی زنان سرپرست چیست؟

باستانی در ادامه به برخی از مشکلات اصلی زنان سرپرست خانوار در راستای اجرای یک طرح تحقیقاتی در کشور اشاره کرد و گفت: براساس نتایج یک تحقیق که در هشت استان کشور و از ۲ هزار و ۱۰۰ زن با میانگین سنی ۱۸ تا ۵۵ سال انجام شد، برخی از مشکلات این قشر نیز مشخص شد.

وی ادامه داد: تبعیض و نابرابری، نبود اشتغال و بیکاری و امنیت اجتماعی زنان به عنوان سه مشکل اصلی این زنان سرپرست خانوار به شمار می آمد که پس از آن، نداشتن آزادی و حق انتخاب، نداشتن منزلت اجتماعی و فقر و محرومیت اقتصادی در اولویت مشکلات این زنان بود.

معاون بررسی های راهبردی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری ادامه داد: این تحقیق در شهرهای اصفهان، اهواز، تبریز، تهران، زاهدان، سنندج، شیراز و مشهد اجرا و در بیشتر استان ها تبعیض و نابرابری، بیکاری و امنیت اجتماعی زنان به عنوان مشکلات اصلی مطرح شد.

وی تصریح کرد: ۹۰ درصد زنان معتقدند که می توانند مدیران خوبی باشند، ۸۰ درصد، معتقدند زنان، عاطفی نیستند و ۷۸ درصد نیز اعتقاد دارند که این قشر می تواند وزارتخانه را اداره کند.

باستانی خاطرنشان کرد: پاسخ دهندگان این طرح، همچنین انتظاراتی در رده فرهنگ و عرف جامعه داشتند و در عین حال به ضعف و ناتوانی خود زنان و قوانین و سیاستگذاری ها اشاره کردند .

وی ادامه داد: این زنان همچنین از دولت انتظار داشتند که به موضوع اقتصادی و فرهنگی، اصلاح قوانین،‌ تامین امنیت اجتماعی زنان، دفاع از آزادی اجتماعی، مقابله با آسیب های اجتماعی و تامین امکانات آموزشی و تفریحی بیشتر توجه کند.

باستانی اضافه کرد: همچنین ۱۳ درصد زنان، مشکلات این حوزه را در ضعف و ناتوانی خود زنان می دانستند و خواستار مشارکت جدی آنان در تمامی عرصه ها شدند.

نشست هم اندیشی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با مدیران کل امور بانوان و خانواده استانداری های سراسر کشور امروز یکشنبه به مدت یک روز در محل هتل لاله برگزار شد.