مشاور وزیر علوم در امور بانوان اعلام کرد آمارها نشان می‌دهد که یک ساختار هیات علمی مردانه در آموزش عالی وجود دارد، در صورتی که تعداد دانشجویان نزدیک به تعادل جنسیتی است.

الهه حجازی مشاور وزیر علوم در امور بانوان در نشست مشاوران رؤسای دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در امور زنان و خانواده، گفت: «مشارکت فعال زنان در عرصه‌های مختلف و همچنین شناسایی موانع دستیابی آنها به شرایط مطلوب یکی از اصول مهم در جمهوری اسلامی ایران است، هموار کردن بستر مشارکت و ارتقای آن در هر یک از دستگاه‌ها مسیر خاص خود را دارد.»

او افزود: «وزارت علوم به عنوان یکی از مهم‌ترین نهادهای تولید علم با بیشترین تعداد زن فرهیخته، عزم جدی برای بهبود وضعیت زنان و ارتقای مشارکت آنان دارد و این امر را با جریان‌سازی جنسیتی آغاز خواهد کرد.»

مشاور وزیر علوم در امور بانوان گفت: «جنسیت در کنار ویژگی‌های زیست‌شناختی، به باورهای فرهنگی اجتماعی در مورد زنان و مردان اشاره دارد که البته هیچ گونه مبنای زیستی هم ندارد، این باورها منجربه تقسیم نقش‌ها شده است و مشارکت زنان را در عرصه‌های مختلف کاهش داده است. این باورها در بسیاری از کشورها وجود دارد فقط تفاوت در میزان آن‌ها است برای مثال در کره جنوبی ۱۸درصد پژوهشگران زن هستند، در اتحادیه اروپا ۳۳درصد و در ایران ۲۴درصد و در عربستان حدود ۲درصد از زنان اعضای هیات علمی هستند.»

جریان‌سازی جنسیتی باید به تغییر موقعیت زنان و بهبود آن منجر شود

حجازی گفت:‌ «جریان‌سازی جنسیتی باید به تغییر موقعیت زنان و بهبود آن منجر شود، رویکردهای مختلفی برای تغییر موقعیت زنان ارائه شده است، شاید رویکرد تواناسازی برای وزارت علوم بهترین رویکرد باشد در این رویکرد ایجاد بسترهای قانونی و نیز اجتماعی برای بهره‌مندی زنان از ظرفیت‌های بالقوه مورد تاکید است.»

مشاور وزیر علوم در امور بانوان ادامه داد: «در سال تحصیلی ۹۳- ۹۴، حدود ۱۶درصد از اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها زنان و ۸۴درصد مردان بودند و در همین دوره زمانی ۴۵درصد از دانشجویان زن و ۵۴درصد از دانشجویان مرد بودند. آمارها بیانگر وجود یک ساختار هیات علمی مردانه در آموزش عالی است، در حالی که تعداد دانشجویان نزدیک به تعادل جنسیتی است. از این رو باید به حضور زنان در هیات علمی دانشگاه‌ها توجه شود. ۴۰درصد فارغ‌التحصیلان زن در دوره دکتری تخصصی هستند ولی تنها ۱۶درصد اعضای هیات علمی از زنان است.»

او تاکید کرد برای ارتقای جایگاه زنان در دانشگاه‌ها پشتیبانی وزیر علوم و معاون رئیس‌جمهوری در امور زنان اهمیت ویژه‌ای دارد و باید مشاوران در امور زنان و خانواده در همه دانشگاه‌های سطح ۱ و ۲ انتخاب شوند و شورای سیاست‌گذاری در حوزه زنان و خانواده در حوزه ستاد وزارت علوم تشکیل شود.

او افزود: «همچنین لازم است سند اهداف و وظایف مشاوران دانشگاه‌ها در امور زنان و خانواده تهیه شود.»

حجازی از تلاش برای فعال کردن تفاهم‌نامه مشترک وزارت علوم با معاونت امور زنان ریاست جمهوری و معاونت علمی ریاست جمهوری خبر داد و گفت: «شعار ما در سال ۹۶ توسعه‌ شرکت‌های دانش‌بنیان، مراکز رشد و پارک‌های فناوری زنان است، بر اساس این شعار ما برای بهبود جایگاه زنان تلاش خواهیم کرد. در هر سال اگر بتوانیم یک قدم برای بهبود جایگاه زنان برداریم مناسب است. در توافق‌‌نامه‌ای که اشاره شد به دانشجویان، اعضای هیات علمی و کارکنان زن توجه خواهیم کرد و با همگرایی در فعالیت مشاوران به دنبال ارتقای کیفیت اشتغال زنان دانشگاهی هستیم.»