معاون رییس جمهور؛ اراده و فضای مثبتی برای استفاده از توان واقعی زنان و دختران ایرانی وجود دارد که طی سال های گذشته در دانشگاه ها و مراکز آموزشی، سطح معلومات دانش و مهارت های خود را ارتقاء داده اند و پیشرفت های زیادی در رشته ها مختلف علمی کسب کرده اند 


شهیندخت مولاوردی عصر سه شنبه در سمیناری در دانشگاه کیوتو ژاپن در سخنرانی تحت عنوان «تغییرات و تحولات جمهوری اسلامی ایران پس از توافق برجام؛ با تاکید بروضعیت  زنان» گفت: ایران از دیرباز کانون فرهنگ و تمدنی اصیل بوده که آثار با شکوه آن امروز نیزهویدا است و مورد ستایش جهانیان است.

معاون امور زنان و خانواده رییس جمهوری افزود: مردم پاک اندیش ایران از روزگاران کهن تا امروز فراز و نشیب بسیار دیده اند و همواره با استواری، گاه از راه صلح و آشتی و گاه دفاع از سرزمین خود بر سختی ها چیره شده و از استقلال خویش پاسداری کرده اند.

مولاوردی با اشاره به گذشت سی و هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند ملت ایران برای تحقق آزادی،استقلال و تغییر اساسی در سرنوشت ملت ، اظهارداشت: مهمترین آرمان های انقلاب اسلامی پایان دادن به نابرابری ها و بی عدالتی های حاکم بود. در این میان نقش و تاثیر فوق العاده و ممتاز زنان ایرانی در برهه های مختلف قبل و بعد از انقلاب غیرقابل انکار است. زنان آگاهانه و با کمال میل پذیرای مسئولیت های خطیری طی ۴ دهه  گذشته شده اند.

وی تصریح کرد: نگاهی به روند تحولات جامعه ایرانی طی سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی مؤید این واقعیت است که هر چند در طول ۳۸ سال گذشته ایران به واسطه بروز مسایل گوناگون از جمله جنگ و تحریم های اقتصادی فلج کننده با چالش های متعددی روبرو بوده است، اما ارتقای جایگاه زنان و بهبود شاخص های توسعه انسانی مبتنی بر جنسیت در برنامه های توسعه بویژه از برنامه سوم توسعه به بعد مورد توجه بوده و کلیه دستگاههای دولتی مکلف گردیده اند تا با همکاری و مشارکت زمینه بهبود موقعیت زنان را در تمامی عرصه ها فراهم آورند.

معاون امور زنان و خانواده رییس جمهوری خاطرنشان کرد: حاصل این توجه، رشد چشمگیر شاخص آموزش زنان، دستیابی به برابری جنسیتی در آموزش ابتدایی و پیشی گرفتن دختران از پسران در ورود به دانشگاهها در دهه سوم انقلاب اسلامی است که نه تنها دستاوردی مهم در حوزه آموزش محسوب می گردد، بلکه زمینه ساز مشارکت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بهتر و بیشتر زنان در سالهای آتی خواهد بود.

مولاوردی گفت: زنان به عنوان بخش عمده ای از جمعیت کشورها، نه تنها در تولید، توزیع، انتشار دانش و فناوری نقش بسزایی دارند، بلکه با توجه به نقش تربیتی در پرورش افراد جامعه و نسل آینده، توجه به توانمندی آنان در عرصه های علم و فناوری اعم از آموزش، پژوهش و نیز امور اجرایی از مهمترین ارکان برنامه توسعه در جوامع محسوب می شود.

وی با اشاره به اینکه در سال ۱۳۵۷ که مقارن با پیروزی انقلاب اسلامی بوده است، ۶۹ درصد از دانشجویان دانشگاههای ایران را مردان و ۳۱ درصد را زنان تشکیل می دادند، اضافه کرد، تلاش رهبران سیاسی و مسئولان بر گسترش آموزش عمومی و ایجاد نهادهای مختلف همچون تاسیس نهضت سوادآموزی و در پی آن تاسیس گسترده مدارس در سراسر کشور، تاکید برنامه های توسعه بر گسترش عدالت اجتماعی به موازات تحولات آموزش عالی منجر به تحرک و افزایش دسترسی بخش مهمی از جمعیت کشور به ویژه زنان به عرصه های علم آموزی و تحصیلات عالی گردید.

مولاوردی اظهارداشت: این اقدامات فرصت های وسیعی را برای آموزش عمومی دختران در دهه های ۶۰ و ۷۰ فراهم کرد و نتیجه آن افزایش تقاضای دختران برای دستیابی به آموزش عالی در دهه های ۷۰ و ۸۰  و کاهش شکاف جنسیتی بود. گسترش شهرنشینی و تحولات فرهنگی و اجتماعی ناشی از توسعه و گسترش هنجارهای عدالت اجتماعی در میان بخشهایی از خانواده ایرانی، مسیر را برای دستیابی زنان به آموزش عالی هموار کرده است.

معاون رییس جمهوری تصریح کرد: امروز زنان بعنوان بخش عمده ای از جمعیت دانشجویی کشور شناخته می شوند و آموزش عالی نقش مهمی در توسعه توانمندی و مهارت های آنان داشته است. اگر چه میزان پذیرش زنان در مقاطع کارشناسی در سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشته و شکاف جنسیتی در این بخش به طور کامل از بین رفته است، اما در مقاطع بالاتر از جمله کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی هنوز به رفع کامل شکاف جنسیتی در این زمینه دست نیافته ایم.

مولاوردی خاطرنشان کرد: یکی از ابعاد مهم حضور زنان در آموزش عالی، مشارکت به عنوان عضو هیات علمی و در نقش آموزشگران و پژوهشگران دانشگاهی است. ترکیب جنسیتی اعضای هیات علمی دانشگاهها در مراتب مختلف، نشاندهنده پایداری فاصله جنسیتی طی دهه های گذشته است.

وی با بیان اینکه همه این تلاشها در حالی صورت گرفته که در برخی ابعاد نیز با چالشهای متعددی در مسیر پیشرفت زنان روبرو بوده‌ایم، گفت: علیرغم آنکه در سالهای اخیر در وضعیت سلامت و آموزش زنان بهبود قابل توجهی مشاهده می شود و اگر چه در دهه های اخیر تلاشهای زیادی برای ایجاد فرصتهای برابر برای زنان و مردان و دسترسی عادلانه به منابع اقتصادی و اجتماعی در دستور کار بوده است، اما هنوز مردان با تفاوت معناداری به موقعیتهای سیاسی و اقتصادی دسترسی بیشتری دارند.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده ادامه داد: به نظر می رسد اصلاح هنجارهای اجتماعی توسط رهبران فکری و دینی و رسانه ها، تحول قانونی متناسب با تحولات اجتماعی، ارزشگذاری کارهای خانگی و مراقبتی زنان و نیز توزیع عادلانه منابع و فرصتها میان زنان و مردان، می تواند منجر به مشارکت مؤثر و پایدار زنان در زندگی اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی گردد.

مولاوردی اظهارداشت: اکنون در پایان دهه چهارم پیروزی انقلاب اسلامی قرارداریم و این در حالی است که بیش از یکسال از توافق هسته ای ایران با پنج قدرت جهانی می گذرد و به عبارتی به دوران پسا برجام وارد شده ایم و دنیا متوجه نیت و خواست واقعی و روحیه همکاری و صلح طلبانه ایران شده است.

وی تصریح کرد: بسیاری از تحریم ها و سایه تهدید نظامی از سر ملت ایران برداشته شده است و متعاقب آن هیات های علمی، تجاری و کشاورزی و صنعتی ... برای انجام مذاکرات و انعقاد قراردادها و تفاهم نامه های همکاری به ایران سفر کرده و می نمایند و به توافق های گسترده ای رسیده اند و فضای کنونی آماده اجرای عملی این قراردادها می باشد.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده گفت: در این دوران کشور ایران در شرایطی قرار دارد که ضمن حفظ حقوق و دستاوردهای صلح آمیز هسته ای خود، توانسته است تولید و صادرات نفت خود را به سطح پیش از تحریم ها برساند، به بحران اقتصادی و رکود تورمی بی سابقه پایان بخشد، رشد اقتصادی منفی را به مثبت ۴/۷ درصد در شش ماهه نخست سال ۹۵ تغییر دهد.

مولاوردی افزود: دولت یازدهم توانسته تورم را تک رقمی کرده به کسری مزمن تراز تجاری غیرنفتی خاتمه دهد و تمام ارز مورد نیاز برای واردات کالا را از محل صادرات غیرنفتی تامین نماید، اتکای بودجه به درآمد نفتی را کاهش دهد، کشور را از وارد کننده گاز به صادرکننده آن تبدیل کند، تولید بخش کشاورزی را افزایش دهد، به تحریم فروش هواپیما به ایران خاتمه دهد و رشد ۳۳ برابری سرمایه گذاری خارجی را تجربه نماید تا در چارچوب سیاست تعامل سازنده و موثر که در عرصه سیاست خارجی نتیجه داد، در عرصه اقتصاد نیز به بازی برد- برد و همکاری با جهان دست یابد.

وی اظهار داشت: دولت تدبیر و امید توانسته کسب رتبه دوم در سرانه تعداد فارغ التحصیلان مهندسی، رتبه سوم در میزان رشد علمی کشور، رتبه پنجم در اشتغال با ایجاد ۷۰۰ هزار شغل در سال، رتبه ششم فناوری نانو، رتبه هفتم توان و قدرت نظامی، رتبه یازدهم در فناوری هوا فضا، رتبه چهارم در فناوری هسته ای را در مقیاس جهانی به گنجینه موفقیتهای کشور اضافه نماید.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده تصریح کرد: در این شرایط نگرش، اراده و فضای مثبتی برای استفاده از توان واقعی زنان و دختران ایرانی وجود دارد. زنان و دختران که طی سال های گذشته در دانشگاه ها و مراکز آموزشی، سطح معلومات دانش و مهارت های خود را ارتقاء داده اند و پیشرفت های زیادی در رشته های مختلف علمی کسب کرده اند، بیش از پیش آماده ورود به بازار کار و تجارت و انجام همکاری های سازنده با شرکتهای سرمایه گذار در ایران هستند.

مولاوردی گفت: هم اکنون تعداد مدیران زن شرکت­های دانش بنیان در ایران به بیش از ۳۲۰ نفر رسیده است و در عرصه تجارت و بازرگانی نیز، زنان با عضویت در اتاق های بازرگانی به سوی مشارکت در بازارهای مهم ملی و منطقه ای و جهانی پیش می روند. این تحول و حرکت بطور یقین به رشد و توسعه همه جانبه و متوازن کشور می انجامد و دستاوردهای مثبتی در حوزه های صنعتی، کشاورزی و خدمات را بهمراه داشته و مشارکت آنان در سطوح مدیریتی و شغلی را افزایش خواهد داد.

وی اضافه کرد: دولت و مشخصا معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به عنوان یک نهاد سیاستگذار با مدیریت و بهره مندی از تمامی ظرفیت های موجود از جمله مراکز و نهادهای مدنی و غیردولتی، دینی و دانشگاهی و علمی تلاش دارد بسترهای لازم قانونی و اجتماعی و فرهنگی را برای ایفای نقش های چند گانه و نقش آفرینی بیش از پیش زنان در عرصه­های مختلف فراهم ساخته و بویژه با سیاستگذاری اجرایی، راهبری و پایش اقدامات نهادهای دولتی و غیردولتی برای اطمینان از حرکت در مسیر اهداف برنامه های توسعه، برای رفع چالشهای جامعه ایرانی در زمینه توانمندی سیاسی و اقتصادی زنان چاره اندیشی نماید.

معاون امور زنان و خانواده رییس جمهوری اظهار داشت: بر این اساس پیش بینی های لازم در چارچوب اسناد بالادستی و از جمله سیاست های کلی برنامه ششم توسعه مبنی بر" تقویت نهاد خانواده و جایگاه زن در آن و استیفای حقوق شرعی و قانونی زنان در همه زمینه ها با تاکید بر نقش سازنده آنان " و با اعمال رویکرد عدالت جنسیتی در ۵ سال آینده  صورت گرفته است.

مولاوردی تصریح کرد: با توجه به مشترکات دو کشور ایران و ژاپن، از جمله تأکید بر حفظ سنت ها در فرآیند توسعه صنعتی، اهمیت خانواده در فرهنگ و تمدن و نظام برنامه ریزی دو کشور، روند تقریباً یکسان شاخصهای جنسیتی مانند نرخ فارغ التحصیلان دانشگاهی و افزایش اشتغال زنان و اهمیت توجه به زنان و خانواده (نقش خانواده در حمایت از سالمندان، تسهیلات به خانواده ها جهت حفظ ساختار جمعیتی و ...)، می توان راهکارهای مشترکی برای دستیابی به اهداف مشابه ارائه کرد.

وی تدوین پروژه های مشترک در زمینه سیاستها و برنامه های توانمندسازی زنان، راه اندازی سازمانهای فراملی با عضویت زنان دو کشور به منظور افزایش تعاملات و تسهیل فعالیت های فرهنگی و به اشتراک گذاری تجربیات در زمینه سیاستها و برنامه های اتخاذ شده در حوزه فارغ التحصیلان دانشگاهی، مشاغل خانگی، بنگاههای کوچک و زودبازده (SME)  و ... را از جمله این راهکارها ذکر کرد.

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده اظهار امیدواری کرد در این تلاش جمعی که برای پیشرفت و توان افزائی و مشارکت موثر زنان انجام می شود، متعهدانه عمل کنیم و آینده ای همراه با صلح و برابری و رفاه را در تمام ابعاد بنا نهیم .

وی گفت: اطمینان دارم ملت و دولت ایران و ژاپن در این تلاش دوجانبه نقش کلیدی را ایفا خواهند کرد.