مقدمه :

امروزه هر کشوری برای رسیدن به رفاه و توسعه ی همه جانبه ناگزیر به پیش بینی نیازها و امکانات خود در بازه های زمانی کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت و سپس طراحی و اجرای برنامه های اقتصادی و اجتماعی در جهت تأمین آن نیازهاست. در این راستا، جمعیت، ساختار و پویایی آن، محور و مرکز برنامه ریزی های اقتصادی و اجتماعی محسوب می شود. تحولات جمعیتی تقریبا همه ی جوانب زندگی و دنیای پیرامون ما را تحت تأثیر قرار داده و اثرات متعددی بر خرده نظام های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و محیطی بر جای می گذارد.

تغییرات ساختار سنی جمعیت در دهه های اخیرمتاثر از عوامل ذیل بوده است :

•           ایجاد تغییر در نیازها و  ظرفیت های اقتصادی، اجتماعی و نهادی جامعه

•           افزایش سهم جوانان از ساختار سنی جامعه

•           تغییر ساختار جمعیت بنا به عوامل مختلف

•           (پنجره جمعیتی)

پنجره جمعیتی   تا دهه دوم ۱۴۰۰می تواند هم  فرصت های مناسبی را برای توسعه و چالشهایی را  برای سیاستگذاران فراهم آورد .

بر اساس پژوهش های انجام شده فرصت پنجره جمعیتی تا دهه دوم ۱۴۰۰ در اختیار کشور خواهد بود. طبق نتایج سرشماری ۱۳۹۵ بیش از دوسوم جمعیت(۶۹.۹) در سنین فعالیت قرار دارند که به مفهوم باز بودن پنجره جمعیتی است.و بدون تردید در دوره ای که پنجره ی جمعیتی باز است سیاست گذاری و برنامه ریزی ها بایستی به طور خاص بر جمعیت در سنین فعالیت به ویژه جوانان متمرکز باشد. زنان و دختران جوان پتانسیل بالقوه ای برای ارتقا وضعیت جامعه در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را در اختیار دارند.این درحالیست که علاوه بر اینکه برنامه ریزی و سیاست گذاری مطلوبی برای استفاده از ظرفیت پنجره جمعیتی تدوین نشده است، بلکه جوانان کشور ، به خصوص دختران جوان کشور، با مسائل و چالش های متعددی روبه رو هستند که نیازمند بذل توجه بیشتر همه مسئولان می باشد  لذا   مدیریت مسائل دختران جوان کشور با توجه به تغییرات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ... در دهه های اخیر بسیار مهم و ضروری است. بدون شک برای بهره مندی از جامعه ای آگاه و توسعه یافته لازم است همه اقشار جامعه بویژه قشر پر شمار زنان در عرصه های مختلف اجتماعی نقش داشته باشند. زنان برای نیل به هویت های ارزشمند از نظر جامعه لازم است وارد فعالیت های اجتماعی شده و سرمایه های فرهنگی به ویژه تحصیلات عالی و نیز سرمایه مادی خود را افزایش دهند.