«آنچه در آینده نزدیک، دور یا میان‌مدت، پیش‌روی زنان است، نباید دور از ‌چیزی باشد که پیش‌روی جامعه ایرانی است. ما نمی‌توانیم زنان را منفک از جامعه ایرانی در نظر بگیریم؛ چراکه حوزه زنان و خانواده از سیاست‌های کلی حاکم بر جامعه متأثر است». 


زنان مسلمان نواندیش از فرصت‌ افطاری‌های ماه رمضان استفاده کرده و در یک هم‌اندیشی با حضور شهیندخت مولاوردی، جمعی از نمایندگان مجلس و شورا و بسیاری از فعالان حوزه زنان، به  «آینده پیش‌روی زنان ایران» پرداختند. شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، در این نشست آینده‌پژوهی را بحثی اساسی دانست و گفت: «آنچه در آینده نزدیک، دور یا میان‌مدت، پیش‌روی زنان است، نباید دور از ‌چیزی باشد که پیش‌روی جامعه ایرانی است. ما نمی‌توانیم زنان را منفک از جامعه ایرانی در نظر بگیریم؛ چراکه حوزه زنان و خانواده از سیاست‌های کلی حاکم بر جامعه متأثر است». او با اشاره به اینکه نمی‌توان تجربه زیسته زنان ایرانی را با زنان دیگر کشورها مقایسه کرد و نمی‌توان یک نسخه کلی برای همه مردم و زنان دنیا تجویز کرد، گفت: «آینده پیش‌روی ما دوره‌ای چهارساله است که با اتمام دوره دولت دوازدهم، به پایان می‌رسد. تا پایان دوره پنج‌ساله برنامه ششم یا سند چشم‌انداز  ١٤٠٤ نیز زمان زیادی باقی نمانده و اکنون وقت آن رسیده که ارزیابی کنیم. باید ببینیم چقدر با اهداف و آرمان‌های این سند فاصله داریم و چه اندازه توانسته‌ایم اهداف و آرمان‌ها را محقق کنیم». معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده استفاده‌نکردن از تمام ظرفیت‌های کشور را یکی از دلایل تحقق‌نیافتن اهداف ذکر کرد و افزود: «تا‌زمانی‌که مشارکت نباشد، نه این سیاست‌ها که هیچ‌یک از سیاست‌های کلی نظام محقق نخواهد شد». او موفقیت گفتمان اعتدال‌گرایی را مدنظر قرار داد و گفت: «توان‌افزایی زنان و دختران جامعه در دولت دوازدهم یکی از برنامه‌هایی است که پایه آن در دولت یازدهم با الهام از منشور حقوق شهروندی گذاشته شد و امیدواریم در این دوره محقق شود».

مدینه فاضله زنان کجاست؟

ضرورت داشتن تحلیل جامع از وضعیت زنان کشور، موضوعی بود که زهرا شجاعی، رئیس مجمع زنان اصلاح‌طلب، به آن اشاره کرد و گفت: «لازم است نسبت به جامعه خود، تهدیدها‌، فرصت‌ها و مسائل جهانی شناخت بیشتری پیدا کنیم تا بتوانیم برای مسائل زنان تصمیم‌گیری کنیم».

او افزود: «باید به صورت کامل و جامع، طرح اولیه‌‌ای آماده شود تا بدانیم می‌خواهیم به کجا برویم و مدینه فاضله ما در موضوع زنان ایران کجاست. این مسئله ممکن است برای برخی مشخص باشد؛ اما برای همه یکسان نیست. ما که در مجموعه فکری اصلاح‌طلبان می‌گنجیم و این عنوان و مشی را داریم، هدف مشخص و صریحی نداریم. به عبارت دیگر، همه از این وضعیت زنان در کشور ناراضی هستیم؛ اما مطلوب، برای ما تعریف‌شده نیست». رئیس مرکز زنان دولت اصلاحات در بخش دیگری از سخنان خود افزود: «پس از گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی، ما هنوز منشوری در جمهوری اسلامی و در حوزه زنان نداریم». او داشتن برنامه جامع سیستماتیک را بسیار حائز اهمیت قلمداد کرد و گفت: «باید بتوانیم طرحی را مبتنی بر فرهنگ بومی و داخلی و ارزش‌هایمان تدوین کنیم. همیشه از تجارب بین‌المللی استفاده کردیم. عقل ایجاب می‌کند که از خرد جمعی بهره بگیریم و این بسیار خوب است؛ اما بومی‌کردن آن تجارب و مبتنی‌کردن آنها بر آموزه‌ها و فرهنگ داخلی، کاری است که باید در تدوین این منشور صورت بگیرد».

اتفاقات خوبی که افتاد

فاطمه راکعی،  دبیرکل جمعیت زنان مسلمان نواندیش، دیگر سخنران این نشست هم‌اندیشی بود و با اشاره به اهمیت عملکرد با برنامه دولت و شورای شهر جدید، ابراز امیدواری کرد افراد منتخب مردم در چند سال پیش‌رو مشکلات موجود را مرتفع کرده و گام‌های بلندی برای توسعه و پیشرفت کشور و خدمت به مردم بردارند. او با اشاره به تأکید دکتر جهانگیری در دیدار با تعدادی از زنان فعال در ستادهای دکتر روحانی، مبنی بر عزم و تصمیم جدی دولت برای به‌کارگیری زنان توانمند، گفت: «در روزهای اخیر در دولت اتفاق‌های خوبی در حوزه زنان افتاده، خبر صدور حکم مدیریت سه زن در سازمان برنامه و بودجه از سوی دکتر نوبخت و ابلاغ حکم وزیر نفت برای جذب و به‌کارگیری زنان توانمند در صنعت نفت، خبرهای خوبی است که عزم دولت را نشان می‌دهد که در دور دوم به شکل جدی تصمیم دارد از ظرفیت‌های زنان توانمند استفاده کند».

فرصت باقی‌مانده

آذر منصوری، عضو شورای مرکزی جمعیت زنان مسلمان نواندیش، دیگر سخنران این نشست بود و گفت: «در چند انتخابات اخیر ایران به این نتیجه قاطع رسیدیم که برای پیگیری مطالبات‌ خود باید از طریق صندوق‌های رأی و انتخابات وارد شویم. هرچند صحنه نابرابر باشد؛ اما باید به همین صندوق‌های رأی اتکا کنیم». او به فرصت باقی‌مانده از مجلس دهم اشاره کرد و ادامه داد: «تا مجلس یازدهم، دو سال و تا ١٤٠٠ برای ریاست‌جمهوری زمان داریم تا سرمایه اصلی را که همان اعتماد مردم است، در جامعه حفظ کنیم. در انتخابات اخیر ثابت شد رویکرد ما درست بوده و جریانی که صادقانه‌تر با مردم صحبت کند، مخالف خود را خس‌و‌خاشاک نداند، موافق گفت‌وگو و صلح‌دوست باشد در جامعه ایران با استقبال روبه‌رو می‌شود»