درصد پایینی از پدیده کودک‌همسری به خواست خانواده‌ها و خود دختر انجام می‌شود که ما این بخش را کنار می‌گذاریم اما به گفته نهادهای غیردولتی، درصد بسیار زیادی از این ازدواج‌ها به علت فقر صورت می‌گیرند. فقرزدایی نیز یک مسأله وسیع و فرابخشی است که همکاری ه 


عضو فراکسیون زنان و خانواده مجلس شورای اسلامی گفت: در صحبتی که با برخی از حقوق‌دانان و فقها داشتیم مطرح شد که نزدیک‌ترین سن به قول مشهور برای دختران ۱۵ سال است که این سن قبلاً هم در قانون مدنی ایران وجود داشته است. برای پسران نیز سن ۱۸ سال را مطرح کردیم اما هنوز روی سن ازدواج پسران کار کارشناسی دقیقی انجام نداده‌ایم.

طیبه سیاوشی؛ عضو فراکسیون زنان و خانواده مجلس شورای اسلامی ، در رابطه با طرح فراکسیون زنان برای افزایش سن ازدواج گفت: سال گذشته که مسأله ازدواج کودکان یا کودک‌همسری در رسانه‌ها به نحو پررنگی منعکس شد، با نهادهای مدنی فعال در این زمینه صحبت کردیم و به این نتیجه رسیدیم که مجلس می‌تواند به لحاظ قانونی در خصوص سن ازدواج اقداماتی انجام دهد.

او در ادامه بیان داشت: درصد پایینی از پدیده کودک‌همسری به خواست خانواده‌ها و خود دختر انجام می‌شود که ما این بخش را کنار می‌گذاریم اما به گفته نهادهای غیردولتی، درصد بسیار زیادی از این ازدواج‌ها به علت فقر صورت می‌گیرند. فقرزدایی نیز یک مسأله وسیع و فرابخشی است که همکاری همه دستگاه‌ها را می‌طلبد. اما به این نتیجه رسیدیم که به غیر از مسأله فقرزدایی، سریع‌ترین کاری که مجلس می‌تواند انجام دهد این است که به افزایش سن ازدواج به شکل قانونی بپردازیم تا از این طریق بتوانیم به بچه‌هایی که در این وضعیت قرار دارند کمک کنیم.

در نظر گرفتن کف سن ۱۵ سال برای ازدواج دختران

عضو فراکسیون زنان و خانواده در خصوص تعیین حداقل سن ازدواج اظهار داشت: در صحبتی که با برخی از حقوق‌دانان و فقها داشتیم، مطرح شد که نزدیک‌ترین سن به قول مشهور برای دختران ۱۵ سال است که این سن قبلاً هم در قانون مدنی ایران وجود داشته است. برای پسران نیز سن ۱۸ سال را مطرح کردیم اما هنوز روی سن ازدواج پسران کار کارشناسی دقیقی انجام نداده‌ایم. پس مطرح کردیم که حداقل سن ازدواج دختران ۱۵ سال باشد و دختران بین ۱۳ تا ۱۵ سال، تنها با مراجعه به یک مرجع صالح و اذن پدر بتوانند ازدواج کنند اما ازدواج زیر سن ۱۳ سال غیرقانونی باشد.

سیاوشی خاطرنشان کرد: بسیاری از ازدواج‌های کودکان در حاشیه شهرها یا در مناطق دورافتاده روستایی مرزی به علت فقر ثبت رسمی نمی‌شود و بعضاً با مادرانی مواجه می‌شویم که خودشان کودک هستند اما صاحب فرزند شده‌اند. این اتفاق آسیب‌هایی برای فرد و جامعه به همراه دارد و دولت و جامعه باید بابت این امر هزینه‌های مالی و معنوی پرداخت کنند.

طرح افزایش حداقل سن ازدواج در مرحله پژوهش قرار دارد

او با اشاره به طرح مجلس در این خصوص گفت: طرح ما در حال حاضر در مرحله پژوهش قرار دارد و با بخش حقوقی و قضایی و بخش فرهنگی و اجتماعی در حال کار هستیم. ما در این زمینه با مراجع مختلف و مراکز پژوهشی وابسته به حوزه‌های علمیه رایزنی داشتیم و اعلام کردیم که از دیدگاه‌های صاحب‌نظرانی که مایل به کمک به ما در این حوزه هستند استقبال می‌کنیم.

از نظرات مراکز پژوهشی وابسته به حوزه‌های علمیه استفاده می‌کنیم

سیاوشی ضمن اشاره به فتوایی که فراکسیون زنان و خانواده از آیت‌الله مکارم شیرازی در رابطه با این مسأله گرفته است، بیان داشت: در فراکسیون زنان به این اجماع نظر رسیدیم که بهتر است با مراکز پژوهشی وابسته به حوزه‌های علمیه ارتباط داشته باشیم و دیدگاه‌های آنها را جویا شویم چون نظر گرفتن از تک‌تک مراجع مستلزم حضور جمعی از زنان و ارایه توضیحات لازم بود اما از آن‌جایی‌که این مراکز پژوهشی در ارتباط دائم با فقهای صاحب‌نظر در این حوزه هستند تصمیم گرفتیم از نظرات این مراکز پژوهشی استفاده کنیم