در جلسه کارگروه تخصصی زنان و خانواده استانداری تهران راه اندازی سامانه «مشاوره کارآفرینی» و «ساخت شهرک بازتوانی زنان آسیب دیده» مورد بررسی قرار گرفت.
ثریا شارقی در کارگروه تخصصی امور زنان و خانواده استانداری تهران که امروز با حضور مهندس هاشمی استاندار تهران و مولاوردی معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در محل استانداری تهران برگزار شد به بررسی طرح پیشنهادی راه اندازی سامانه سه یا چهار رقمی «مشاوره کارآفرینی» اشاره کرد و گفت: در سالهای اخیر با توجه به افزایش جمعیت نیاز به ایجاد اشتغال متناسب با آن به عنوان یکی از مهمترین مسائل روز کشور همواره دغدغههای اصلی دولتها بوده و در همین راستا راه اندازی سامانه سه یا چهار رقمی «مشاوره کارآفرینی» ویژه اشتغال زنان و دختران بسیار راه گشا خواهد بود.
هاشمی، استاندار تهران نیز از این طرح استقبال کرد و پیشنهاد داد که وزارت صنعت، معدن و تجارت محل مناسبی برای پیگیری این طرح خواهد بود.
شارقی در ادامه این جلسه به ساخت «شهرک بازتوانی زنان آسیب دیده» نیز اشاره کرد و گفت: سازمان بهزیستی مخالف اجرای این طرح است و نسبت به عنوان «شهرک» برای این مجتمع انتقاد کرده و معتقد است با ساخت چنین مجتمعی به زنان آسیب دیده "برچسب" زده میشود.
وی ادامه داد: انتقاد دیگر بهزیستی از ورود استانداری به این حوزه است در حالیکه سازمان بهزیستی باید بداند که استانداری حوزه حاکمیتی است و به هر موضوعی که بخواهد میتواند ورود کند و حتی همین الان میتواند بگوید که بهزیستی تعطیل شود.
دکتر احمد خاکی، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور نیز در پاسخ به شارقی گفت: تنها سازمان بهزیستی مخالف ساخت این شهرک نیست بلکه ۹۰ درصد دستگاههای ذیربط با ساخت چنین شهرکی مخالف هستند.
وی تصریح کرد: در هیچ جای دنیا نمیتوان زنان آسیب دیده و زنان ویژه را به صورت ویژه در یک محل نگهداری کرد. این در حالیست که ما با هر گونه اجباری در حوزه آسیبهای اجتماعی مخالفیم و معتقدیم چنین رویکردهای سلبی نتیجه خوبی به دنبال خواهد داشت.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: امروز NGOهای خوبی در کشور در این حوزه وجود دارد و ما باید برای توانمندسازی زنان آسیب دیده از خود مردم کمک بگیریم.
خاکی ادامه داد: حدود ۲۰ نخبه آسیبهای اجتماعی طرح ساخت شهرک بازتوانی زنان آسیب دیده را مورد بررسی قرار دادند و آن را رد کردند.
وی ادامه داد: در حوزه آسیبهای اجتماعی ۱۹ دستگاه درگیر هستند اما در عمل فقط سازمان بهزیستی کشور و شهرداریها به این حوزه ورود کردند و در واقع ما در این حوزه دست تنها هستیم و چنانچه همکاری بیشتری در حوزه آسیبهای اجتماعی در کشور ایجاد شود، نتایج بهتری حاصل خواهد شد. به این ترتیب ایجاد شهرک برای توانمندسازی زنان آسیب دیده راه به جایی نخواهد برد و جمع کردن این افراد در یک محل رویکرد علمی نیست.
شارقی، مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری تهران در پاسخ به خاکی گفت: زنان آسیب دیدهای در کشور وجود دارند که پس از آزادی از زندان به علت داشتن سرپناه مجددا مرتکب جرم میشوند تا به زندان برده شده تا سرپناه داشته باشند. چنین شرایطی نشان میدهد که اقدامات بهزیستی و شهرداریها در این حوزه موثر نبوده، این در حالیست که ما نمیخواهیم با زور و اجبار کسی را به این مراکز ببریم.
مهندس هاشمی استاندار تهران نیز در این خصوص گفت: طرح ساخت شهرک بازتوانی زنان آسیب دیده طرح خوبی است و چنانچه محقق شود کار بسیار بزرگ و ارزشمندی خواهد بود. با همکاری کمیته امداد و سازمان بهزیستی کشور این طرح پیگیری شود.
وی ادامه داد: نیاز است بررسی بیشتری در خصوص این طرح صورت گیرد و یک تیم کارشناسی باید با بازنگری این طرح راهکار مناسب برای توانمندسازی زنان آسیب دیده را ارائه دهد.
صابری مدیرعامل موسسه حامیان اندیشه رشاد نیز در این جلسه در خصوص ساخت این شهرک گفت: با توجه به حجم گسترده زنان آسیب دیده در تهران اعم از زنان روسپی، کارتن خواب و ... نیاز است این مجتمع در استان تهران راه اندازی شود و ساخت این مجموعه ضرورت دارد و حتی میتوان نام آن را «خانه تلاش» بگذاریم.
وی ادامه داد: در موسسه خود در طول هفته مرتبا با مسئله خرید و فروش کودک مواجه هستم و در این خصوص دائما با سازمان بهزیستی و سایر نهادهای مرتبط درگیرم، این در حالیست که وقتی یک زن کارت هویت نداشته باشد کمیته امداد که یک نهاد حمایتی است نمیتواند آن را پذیرش کند.
استاندار تهران در پاسخ به این ادعا گفت: در حال حاضر افرادی که به هر دلیلی هویت ندارند انگشت نگاری میشوند و برای برخی از آنها نیز کارت هویت ساخته میشود و به این ترتیب میتوانند با مراجعه به هر نهادی اعم از بهزیستی و کمیته امداد مشکل خود را حل کرده و مورد پذیرش قرار گیرند.
با این حال صابری در پاسخ به استاندار تهران گفت: من در حال حاضر در کف اجتماع کار میکنم و میبینم که این طرحها عملا به مرحله اجرا نرسیده و محقق نشدهاند.
مولاوردی معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور نیز ساخت مجتمعی به منظور توانمندی زنان آسیب دیده را طرح خوبی دانست و گفت: از آن حمایت خواهیم کرد.
شارقی در ادامه این جلسه به پرداخت وام قرض الحسنه توسط صندوق کارآفرینی امید به زنان و دختران اشاره کرد و گفت: صندوق کارآفرینی امید موظف است به مواردی که از سوی استانداری تهران و یا سایر نهادهای رسمی به آنها معرفی میشوند وام قرض الحسنه پرداخت کند. این در حالیست که حدود ۷۰ نفر را به دبیرخانه این صندوق ارجاع دادیم و هیچ گونه بازخوردی نداشته است.
نماینده صندوق کارآفرینی امید نیز در این جلسه در پاسخ به شارقی گفت: صندوق کارآفرینی امید با توجه به آنکه وام چهار درصد را به صورت قرض الحسنه پرداخت میکند مخاطب همه نهادها است و تعداد درخواستها کاملا قابل توجه است به همین دلیل باعث شده است تا مدیرعامل صندوق سیاستی را ابلاغ کند مبنی بر آنکه درخواستهای «ایجادی» در اولویت پرداخت وام قرار گیرند.
وی ادامه داد: طی چهار سال گذشته دولت یازدهم ۳۳ میلیارد توسط صندوق کارآفرینی امید در تهران به زنان وام پرداخت شده که این رقم شامل پرداخت وام به تمام افرادی است که به ما معرفی شده و یا به شعب ما مراجعه کردهاند.
به گفته وی پرداخت وام قرض الحسنه به زنان بدسرپرت و بی سرپرست در اولویت صندوق کارآفرینی امید قرار دارند.
وی در ادامه با بیان آنکه برای پرداخت وام محدودیت داریم گفت: ۱۸ مورد از مواردی که از سوی استانداری به ما ارجاع داده شده است در نوبت دریافت وام قرار دارند. این در حالیست که از تصویب تا دریافت وام مراحل زیادی وجود دارد.
به گفته وی اغلب افراد ضامن ندارند و صندوق کارآفرینی امید نیز بر اساس دستورالعمل خود نمیتواند به آنها تسهیلات ارائه کند. این در حالیست که به ندرت پیش میآید که فردی بدون ضامن وام دریافت کند.
محسن ولیئی رئیس کمیته امداد استان تهران در این جلسه گفت: کمیته امداد استان تهران آمادگی پرداخت وام کمتر از پنج میلیون تومان به تمامی زنان سرپرست خانوار را دارند.