ما قطعا رویه گفت‌وگوی ملی را پیش خواهیم برد و از همه دعوت کردیم و از همه منتقدان و تمام کسانی که نظراتی دارند که فکر می‌کنند در پیشبرد اهداف ما مؤثر است، استقبال می‌کنیم. 


دیروز سالن کنفرانس کوچک معاونت امور زنان و خانواده در طبقه ششم این ساختمان مملو از خبرنگاران حوزه زنان بود. آنها آمده بودند تا در اولین نشست خبری معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری، صدای او و برنامه‌هایش باشند. معصومه ابتکار با روسری خردلی‌رنگ و چادر مشکی و همان خنده همیشگی هرچند هنوز خود را بانوی محیط‌زیستی می‌داند، اما حالا آمده است تا دغدغه نیمی از جمعیت ایران را با مسائل و مشکلات خودشان در دولتی بازگو کند که زنان اولویتش نیستند. بودجه ١٥میلیاردی معاونت امور زنان و خانواده جواب‌گوی این همه مشکل نیست و از قضا اولین گله ابتکار به محدودیت امکانات معاونتی مرتبط بود که به قول او به اندازه یک حوزه ریاست نیرو و امکانات دارد. معصومه ابتکار که از سازمانی مانند محیط زیست به ساختمان خیابان ویلا آمده، در همین نشست نخست، عدم امکانات معاونت جمع‌وجور زنان و خانواده باعث شد تا نتواند جدول‌ برنامه‌‌هایش را روی نمایشگر برای حاضران نشان دهد. او گفت: «امکانات معاونت زنان و خانواده رئیس‌جمهور هم‌اکنون در حد دفتر حوزه ریاست سازمان محیط زیست است».

نشست اول ابتکار پر بود از سؤالات خبرنگاران و ابتکار با هوشمندی سعی می‌کرد به سؤالات پاسخ دهد تا به قول خودش از همان روزهای اول ورود دچار حاشیه نشود. او در این نشست خبری به همه ماجراهای حوزه زنان در پاسخ به سؤالات اشاره کرد. از مرخصی زایمان تا ورود به ورزشگاه‌ها و مشکلات حقوقی تمام‌نشدنی زنان. معصومه ابتکار ٥٧ساله است، او دکترای ایمونولوژی دارد و به گفته خودش هرچند کارش را با فعالیت سیاسی آغاز کرده اما هرگز از حوزه زنان دور نبوده است. مقاله‌هایی در حوزه زنان نیز منتشر کرده و تأکید دارد از زنان در سازمان محیط زیست به خوبی استفاده شده است. مقاله ابتکار با عنوان «وابستگی صلح و پایداری توسعه به معنویت و نقش زنان» در کتاب «بنیان اخلاقی» از انتشارات ترینیتی در آمریکا (۱۳۸۹) و در مجموعه مقالات ۸۰ شخصیت مذهبی، علمی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جهان در زمینه ضروریات اخلاقی حفظ محیط زیست منتشر شد. همچنین وی نویسنده یک فصل از کتاب «زنان، قدرت و سیاست در ایران قرن ۲۱» (۱۳۹۰) تحت عنوان زنان و محیط زیست است که از سوی انتشارات اشگیت در آمریکا منتشر شده ‌است. او پس از نمایندگی دولت جمهوری اسلامی ایران در سومین کنفرانس جهانی زن در نایروبی تصمیم به راه‌اندازی نشریه‌ای تخصصی برای زنان گرفت و بالاخره در سال ١٣٧٢ به همراه جمعی از بانوان به‌ویژه استاد منیره گرجی اقدام به تأسیس مرکز مطالعات و تحقیقات مسائل زنان کرد و نیز انتشار فصلنامه فرزانه که به عنوان اولین نشریه مطالعات و تحقیقات مسائل زنان به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر می‌شود. ابتکار در آستانه برگزاری چهارمین کنفرانس جهانی زن در سال ١٣٧٤ مسئولیت دفتر هماهنگی سازمان‌های غیردولتی زنان و نیز نایب‌رئیسی کمیته ملی این کنفرانس را عهده‌دار شد. او همچنین در سال ١٣٧٥ با تشکیل شبکه سازمان‌های غیردولتی زنان در ایران به عنوان رئیس این شبکه انتخاب شد. حالا او معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری را در دست دارد و آنهایی که او را به خوبی می‌شناسند، می‌گویند او معاونت زنان را بزرگ‌تر می‌کند و تلاش می‌کند تا دیده شود.

نگاهم به موضوع زنان ملی است

ابتکار می‌گوید می‌خواهد صدای همه طیف‌های زنان باشد. او می‌خواهد فراجناحی عمل کند و از مردان نیز در ساختار معاونت زنان استفاده کند. او گفت: نگاهم در معاونت زنان و امور خانواده رئیس‌جمهور «ملی» خواهد بود، صدای همه گروه‌ها و طیف‌های سیاسی را می‌شنوم و تمامی اقوام و قومیت‌ها را سهیم می‌دانم و مسئله اقلیت‌ها نیز برای ما بسیار مهم است. نگاهم فراگیر و ملی است و تلاشمان آن است که خواست همه مردم که در انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری باعث انتخاب دکتر روحانی شدند، در نظر گرفته شود و استمرار یابد و بتوانیم گام‌های مؤثری را در جهت ارتقای وضعیت زنان و خانواده برداریم.

خبرنگار «شرق» درباره این نگاه ملی از ابتکار پرسید، شما اصلاح‌طلب هستید، چگونه در معاونتی که از همان ابتدا متوجه بودجه کم و امکانات و بضاعت پایین آن هستید، گفت‌وگوی ملی در حوزه زنان را با توجه به مخالفت برخی جریانات با اصلاح‌طلبی سامان می‌دهید؟ دوم اینکه با تعدد تشکیلات دولتی زنان مثل شورای فرهنگی- اجتماعی زنان که در این سال‌ها نه‌تنها هماهنگ با معاونت زنان نبوده‌اند که مدام چوب لای چرخ معاونت گذاشته‌اند و.. چه می‌خواهید بکنید؟ ابتکار در پاسخ به این دو سؤال گفت: «بخشی از پاسخ سؤال خود را داده‌اید، ما قطعا رویه گفت‌وگوی ملی را پیش خواهیم برد و از همه دعوت کردیم و از همه منتقدان و تمام کسانی که نظراتی دارند که فکر می‌کنند در پیشبرد اهداف ما مؤثر است، استقبال می‌کنیم. رویکرد ما در دولت دوازدهم گفت‌وگوست و امیدواریم تا پایان، این رویکرد را داشته باشیم. حتما از انتقادات استقبال می‌کنیم، ‌اما آن سیاستی که معاونت دنبال می‌کند، در پاسخ به انتخاب رئیس‌جمهوری و در راه برنامه‌های دولت دوازدهم و در جهت تحقق رویکرد اعتدال است. اما از ابتدا می‌خواهیم گفت‌وگو را شروع کنیم و با وجود همه هجمه‌هایی که هنوز سر کار نیامده، شروع شده، نگاه ما تعاملی و گفت‌وگو خواهد بود». وی در ادامه تصریح کرد: «ما در جامعه متکثری که از جهت دیدگاه‌های سیاسی نیز تنوع بالا و تنوع قومیتی و فرهنگی دارد، تلاش بر نهادینه‌کردن گفت‌وگو داریم. این کار سختی است و ممکن است برخی طیف‌ها علاقه‌ای به گفت‌وگو نداشته باشند اما ما تلاش می‌کنیم و وظیفه خود را پیش می‌بریم. درباره بقیه نهادهای دولتی حوزه زنان نیز تلاش ما این است که در چارچوب ضوابط و مقررات، معاونت زنان از همه توان خود قطعا در پیشبرد اهداف استفاده خواهد کرد. ما تمام تلاش خود را می‌کنیم و با سایر نهادهای مشابه رویکرد تعاملی خواهیم داشت. اینجا معاونت ریاست‌جمهوری است، طبیعتا زیر نظر رئیس‌جمهوری است و با برنامه‌های آن کار می‌کند. ما امیدواریم با این رویکرد و نگاه ملی کار کنیم».

زنان، خشونت و ورزشگاه و سهم ٣٠ درصدی

ابتکار در ادامه، ارزیابی وضعیت زنان و خانواده را در جامعه مسئله بسیار مهمی دانست و گفت: ارتقای سطح مشارکت عمومی زنان و دختران مسئله بسیار مهمی است که البته یک جریان‌سازی اجتماعی را می‌طلبد. وی در ادامه از تدوین «منشور حقوق شهروندی زنان» با همکاری مولاوردی خبر داد و گفت: حتما منشور حقوق شهروندی ویژه زنان را با همکاری مولاوردی تدوین خواهیم کرد. این در حالیست که استقرار در اصلاح نظام حقوقی و قضائی نیز برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد». معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور درخصوص لایحه «تأمین امنیت زنان در برابر خشونت» نیز اظهار کرد: این لایحه را با جدیت پیگیری خواهیم کرد و به‌طورکلی ارتقای امنیت روانی زنان، دختران و خانواده مسئله بسیار مهمی است که این معاونت با همکاری وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی آن را پیگیری کرده و شاخص‌سازی در این زمینه را در دستور کار خود قرار داده است.

ابتکار در ادامه بر اهمیت سیاست‌گذاری برای کودکان دختر نیز اشاره کرد و گفت: توجه به کودکان دختر اهمیت زیادی دارد و با توجه به شرایط خاص جامعه، آسیب‌های اجتماعی و...، سلامت، تعادل روانی و روحی کودکان دختر و پیگیری مسائلی همچون ورزش آنها از مسائل بسیار مهمی است که به آن توجه ویژه خواهیم داشت».

بخش دیگر این نشست خبری به ماجرای ورزش زنان و رفتن آنها به استادیوم اختصاص یافت. ابتکار در ادامه، تغییرات و پیشرفت در حوزه ورزش زنان را مثبت ارزیابی کرده و با اشاره به اینکه این اتفاق باید به مرور زمان حل شود، گفت: «برای حل این مسئله تلاش خود را خواهم کرد. این در حالیست که فکر می‌کنم با تعامل و تعادل بتوانیم این مسئله را حل کنیم. همان‌طور که در ابتدای انقلاب اسلامی بسیاری از مسائل تابو بود و اصلا نمی‌توانستیم راجع به آنها حرف بزنیم، اما امروز شاهد حل آنها هستیم، در آینده نیز بسیاری از این مسائل حل خواهند شد و با تعامل با مراجع عظام می‌توانیم بسیاری از مشکلات را برطرف کنیم». وی فزود: «اگر برای بسیاری از مسائل استدلال‌های فقهی، حقوقی و شرعی صحیح داشته باشیم با رویکرد تعادلی و تعاملی می‌توانیم‌ آنها را حل کنیم. امروز حضور زنان ورزشکار ایرانی در سه رشته با لباس‌های اسلامی قطعی شده و همچنان‌ فدراسیون بسکتبال نیز با لباس اسلامی ورزشکاران زن ایرانی موافقت کرده است که اینها دستاوردهای بسیار خوبی است».

معاونت امور زنان و خانواده در ادامه این نشست خبری به تأکید دولت بر استفاده زنان در وزارتخانه‌ها تأکید کرده و گفت: «هم‌اکنون مکاتبه‌ای را با تمام وزرا و معاونان رئیس‌جمهور آغاز کرده‌ام تا در حوزه زنان و امور خانواده همکاری‌های جدی را با تمام بدنه دولت داشته باشیم. اولین درخواست من از وزرا و معاونان رئیس‌جمهور آن است که تعداد مدیران زن حاضر در دستگاه‌های خود را اعلام کنند، زیرا تحقق حضور ٣٠ درصدی زنان شایسته در عرصه‌های مدیریتی کشور تا پایان برنامه ششم توسعه یکی از برنامه‌های جدی رئیس‌جمهور است که دستگاه‌ها در این زمینه مکلف شده‌اند. در دولت اصلاحات در‌ها را برای استخدام زنان در سازمان حفاظت از محیط زیست باز کردیم. این در حالی است که در دولت یازدهم نیز علاوه بر آنکه دو معاون زن در این سازمان داشتیم، ٢٥ تا ٣٠ درصد پست‌های مدیریتی سازمان محیط زیست را به زنان اختصاص داده بودند. به‌طورکلی ٤٠ درصد سازمان را نیز زنان تشکیل می‌دادند و این روند باید در سایر دستگاه‌های کشور نیز جاری شود».