رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به تعیین و هدفگذاری پنج آسیب اعتیاد، طلاق، مفاسد اخلاقی، حاشیه نشینی و کودکان کار به عنوان اولویتهای مقابله در حوزه آسیبهای اجتماعی گفت: بدون استفاده از نگاه اجتماع محور نمی توان در این حوزه موفق بود.

انوشیروان محسنی بندپی روز دوشنبه در مراسم رونمایی از سامانه ملی طلاق و طرح ملی مداخله در طلاق در مشهد افزود: مقابله با آسیبهای اجتماعی از دغدغه های اصلی مسئولان به ویژه در سالهای اخیر بوده؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی دو سال پیش در همین راستا راهنمایی و هدایتهای لازم را به مسئولان کشور ابلاغ کردند؛ رئیس جمهوری نیز همواره بر سلامت اجتماع و کاهش آسیبها تاکید داشته و در این راستا برنامه ریزی شده است.

وی به تنوع، فراوانی و رشد آسیبهای اجتماعی در جامعه اشاره و بیان کرد: سازمان بهزیستی در خط مقدم این حوزه در وحله نخست پیشگیری از بروز آسیبها و معلولیتها و در مرحله بعد مداخله بهنگام، علمی تخصصی و نیز استفاده از ظرفیتهای ارزشمند نهادهای مردمی و گروههای کارشناسی و اجتماعی محور را در اولویت اقدامات خود قرار داده است.

رئیس سازمان بهزیستی ادامه داد: در حوزه اعتیاد به عنوان معضل نخست جامعه، محور عمل بر پیشگیری بنا گذاشته شد و بدین منظور پنج هزار گروه اجتماع محور در محله های پرخطر استقرار یافتند و نیز مراکز نگهداری از مادر و کودک دچار اعتیاد راه اندازی شد.

وی گفت: 'طرح ملی نظام مدیریت معتادان بی سرپناه و سخت در دسترس' نیز با همکاری قوه قضاییه فعال شد زیرا همکاری بین بخشی اثربخش می تواند در حوزه کاهش آسیبها بسیار موثر باشد.

محسنی بندپی افزود: همچنین تغییر رویکرد به معتادان متجاهر از 'مجرم' به 'بیمار' در شش استان کشور اجرا شد که مشکلات این بخش را تا حد زیادی کاهش داده است.

* روند رو به رشد طلاق

وی در ادامه همچنین گفت: پدیده طلاق و روند رو به رشد آن موجب شده از وظایف و رویکرد اصلی خانواده دور شویم. وقوع طلاق با توجه به شرایط شکننده اقتصادی زنان آثار سوء بسیاری در پی دارد؛ در این راستا ماده ۱۰۴ قانون برنامه ششم توسعه محوریت کار در حوزه طلاق را به بهزیستی واگذار کرده اما باید همه دستگاهها در این زمینه همکاری کنند.

او افزود: بر اساس بررسیها، کمبود مهارتهای زندگی، آموزش فرزندپذیری و نبود نقدپذیری از معضلات این حوزه است چنانکه بر اساس آمارها سال ۱۳۹۱ در ۴۹ درصد ازدواجها ظرف پنج سال اول طلاق روی داده سال ۱۳۹۴ این میزان در ۴۷ درصد ازدواجها رخ داد. ظرف ۹ ماه از پارسال نیز ۴۴.۷۹ درصد ازدواجها در پنج سال نخست زندگی به طلاق انجامیده است.

رئیس سازمان بهزیستی ادامه داد: اگر تدابیر مناسب اتخاد و روشهای علمی و تخصصی بکار گرفته شود این روند کنترل می شود لذا سازمان بهزیستی راهکار محوری را توسعه آموزشهای پیش از ازدواج قرار داد. این راهکار بطور آزمایشی در یزد اجرا و در این چارچوب آموزش فرزندپروری، چگونگی تعامل زوجین و شناخت در این چارچوب ارائه می شود.

وی گفت: هم اکنون بدین منظور دو طرح بزرگ در کشور در دست اجرا است. نخستین طرح 'نهاد نظام مراقبتهای اجتماعی دانش آموزان' می باشد که در قالب آن ۲۳ بسته مددکاری و ۳۲ بسته حمایتهای اجتماعی برای چهار گروه مخاطب شامل دانش آموزان، اولیا، مربیان و کارشناسان مددکار این حوزه تعریف شده است.

محسنی بندپی راه اندازی سامانه ثبت الکترونیکی طلاق با همکاری قوه قضاییه را طرح مهم دیگر در حوزه طلاق ذکر و بیان کرد: اجرای این طرح از خراسان رضوی آغاز شده و امروز آثار ارزشمند آن محسوس است لذا به سطح کشور گسترش یافت.

وی طرح دیگر را برای مقابله با آسیبها 'اورژانس اجتماعی' ذکر و بیان کرد: این طرح سال ۱۳۷۸ پایه گذاری شد و تا سال ۱۳۹۰ تعداد پایگاههای اورژانس اجتماعی در سطح کشور به ۱۵۰ مورد افزایش یافت اما بعد از آن متوقف شد.

رئیس سازمان بهزیستی به اثربخشی اقدامات اورژانسی در رفع بحرانهای فردی، اجتماعی و خانوادگی اشاره و بیان کرد: فقط طی سال ۱۳۹۴ حدود چهار هزار نفر را از همین طریق از خودکشی نجات داده شدند. پارسال این تعداد به پنج هزار نفر رسید.

وی افزود: قانون برنامه ششم توسعه نیز تکلیف کرده اورژانس اجتماعی در همه شهرهای دارای بالای ۵۰ هزار نفر جمعیت فعال شود. به همین منظور مقرر شده ۱۵۰ پایگاه اورژانس اجتماعی امسال ایجاد شود. از ابتدای امسال تاکنون ۱۰۰ مورد آن راه اندازی شده است.

* پراکندگی اقدامات و فعالیتهای جزیره ای

معاون امور اجتماعی و پیشگیری از جرم قوه قضاییه نیز در این مراسم گفت: در حوزه کاهش آسیبها ظرف سالهای گذشته اقدامات و تلاشهای زیادی شد اما اگر توفیق و اثر موثری حاصل نگردید به دلیل پراکندگی این اقدامات و فعالیتهای جزیره ای و بخشی دستگاهها بوده است.

محمدباقر الفت افزود: از دو سال پیش تحت هدایتهای رهبر معظم انقلاب دستگاهها فعالیتهای مختلفی را در تعامل و هماهنگی با یکدیگر صورت داده و دولت خدمتگزار نیز ضمن علت شناسی در بحث طلاق اقدامات عدیده ای را مبنای عمل قرار داده و تلاش می کند این آسیب را کاهش دهد.

وی ادامه داد: بهزیستی به عنوان مجری در این حوزه تعیین شده و طی تفاهمنامه ای میان این سازمان و قوه قضاییه تلاش می شود اقدامات با رویکرد موثرتری به نتیجه مطلوب و هدف برسد.

همچنین در این مراسم استاندار خراسان رضوی از سوی رئیس سازمان بهزیستی و معاون قوه قضاییه بخاطر اجرای موفق برنامه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی به ویژه در حوزه طلاق در این استان مورد تقدیر واقع شد.