معاون وزیر امورخارجه مأموریت این وزارتخانه را ارائه توانمندیهای زنان ایرانی و حضور مؤثر آنها در عرصه بینالمللی دانست و گفت: حضور زنان در دو حوزه صلح، امنیت و مقابله با تخریب محیط زیست به طور ویژه در دستورکار ایران قرار دارد.
سید عباس عراقچی روز دوشنبه در همایش بینالمللی نقش زنان و خانواده در ایجاد صلح و مقابله با اثرات جنگ بر محیط زیست به مناسبت ششم نوامبر روز مقابله با اثر جنگ و مخاصمات آن بر محیط زیست که در موزه دفاع مقدس برگزار شد، موضوع این همایش را با اهمیت دانست و اظهار کرد: معنای پنهان این همایش این است که مردان صلح را از بین میبرند و نقش زنان مقابله با خشونتطلبی مردان و ایجاد صلح است.
وی با مزاح گفت: تا چند سال آینده مردان باید در کشور از حقوق خود دفاع کنند.
معاون وزیر امور خارجه صلح و امنیت را از یک سو برای برخورداری از محیط زیست سالم و از سوی دیگر در زمره عناصر ضروری برای زندگی سعادتمندانه و شرافتمندانه هر انسان لازم دانست و گفت: در این بین نمیتوان حقوق زنان برای بهرهمندی از این موهبت و نقش کلیدی آنها در ارتقای صلح، امنیت و توسعه پایدار نادیده گرفت.
عراقچی با اشاره به پژوهشها و شواهد موجود در مشارکت زنان برای برقراری صلح و حفظ آن اظهار داشت: زنان در روند صلحسازی و حفظ آن شانس بیشتری را برای موفقیت ترکیبات صلح و امنیت پایدار در نقاط مختلف جهان فراهم نمودند.
وی افزود: هماکنون در بخشهای مختلف جهان زنان نه تنها در مأموریتهای حل و فصل سیاسی اختلاف و حفظ صلح پایدار بلکه در روند بازسازی، بهبود شرایط اقتصادی و حرکت به سمت توسعه پایدار، سهم اساسی ایفا میکنند.
معاون امور حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه با بیان اینکه حضور زنان در دو دهه اخیر در حوزه صلح، امنیت، حفاظت و مدیریت محیط زیست باعث یک چرخش پارادایمی در فضای بینالمللی شده است، گفت: تا چند سال پیش زنان تنها به عنوان قربانیان منازعه و جنگ و نابودی محیط زیست شناخته میشدند، اما اکنون نقش فعال آنان در برقراری صلح و حل منازعه در همه سطوح از جمله در چارچوب کار ملل متحد به رسمیت شناخته شده است.
وی ادامه داد: ۱۷ سال از قرار گرفتن موضوع زنان، صلح و امنیت در دستورکار شورای امنیت و تصویب قطعنامه ۱۳۲۵ میگذرد، قطعنامه ۱۳۲۵ شورای امنیت و قطعنامههای بعدی علاوه بر برشمردن آثار منفی منازعات بر زنان، نقش مثبت آنها را در پیشگیری از حل و فصل منازعات و برقراری صلح به خوبی شناسایی کرده است.
وی با تأکید بر اینکه زنان و خانواده پیوند ناگسستنی با محیط زیست دارند، خاطرنشان کرد: افزایش آگاهی ما در مورد چگونگی مشارکت زنان در روند توسعه به برجستهتر شدن ارتباط متقابل زنان، محیط زیست و توسعه پایدار منجر شده است.
عراقچی اظهار کرد: با عنایت به ورود پررنگ زنان به همه عرصههای حیات جوامع، حوزه صلح و امنیت را نیز به زنجیره ارتباط متقابل زنان، محیط زیست و توسعه پایدار افزود.
وی تاکید کرد: در گذار به هدف توسعه پایدار، زنان نه تنها به عنوان نیروی محرکه، حمایت از مدیریت مناسب محیط زیست، بلکه در نقش متقاضی شکل بهتری از زندگی توأم با صلح و آرامش ظاهر شدهاند. در این بین لازم است نقش کلیدی آنها در پیشگیری از منازعه و تخریب محیط زیست مورد شناسایی قرار گرفته و حضور ضروری آنها در هر ساز و کار و تدبیری برای حفظ محیط زیست و توسعه پایدار تضمین شود.
معاون وزیر امور خارجه اظهار داشت: متأسفانه مداخلات خارجی، تهاجم نظامی و اشغال خارجی همراه با رشد تروریسم و افراطگرایی خشن، همه جمعیتهای انسانی به ویژه زنان و دختران و همه وجوه زندگی بشر از صلح، امنیت تا محیط زیست را در جهان به ویژه در خاورمیانه تحت تأثیرات منفی خود قرار داده است.
وی بمباران شیمیایی سردشت و حلبچه را در دوران جنگ تحمیلی و استفاده از اورانیوم ضعیفشده توسط نیروهای آمریکایی در تهاجم نظامی به عراق که موجب آلودگی خاک و منابع آبی منطقه و نابودی مناطق کشاورزی این کشور شده است، از مثالهای روشن چگونگی تأثیر متقابل منازعه و محیط زیست بر یکدیگر برشمرد.
عراقچی افزود: این امر با خشکسالیهای پیاپی و کمآبی، زمینه فرسایش تدریجی و نابودی محیط زندگی مردم منطقه و بروز پدیده ریزگردها را به دنبال داشته که در اولین مرحله تأثیر خود را بر سلامت و رفاه زنان، کودکان، سالمندان و خانوادهها داشته است.
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به بمباران شیمیایی سردشت در ۲۸ ژوئن ۱۹۸۷ اظهار داشت: تاکنون بیش از سه دهه است که زنان درگیر آثار وحشتناک بیولوژیک سلاحهای شیمیایی هستند، چنان که در ژاپن نیز هرگز مردم طعم تلخ فاجعه هیروشیما و ناکازاکی را فراموش نخواهند کرد.
عراقچی با اشاره به اینکه زنان ۴۳ درصد از نیروی کار در بخش کشاورزی در جهان را تشکیل میدهند، ابراز داشت: این رقم در جوامع با بافت سنتی تا ۸۰ درصد میرسد، بنابراین تخریب محیط زیست و محصولات کشاورزی ناشی از جنگ و منازعه بر زنان در جوامع روستایی تأثیری چند برابر مردان دارد.
وی ادامه داد: براساس گزارش ۲۰۱۷ فائو، بیش از نیمی از جمعیت دچار سوءتغذیه جهان ۴۸۹ میلیون از ۸۱۵ میلیون نفر در کشورهایی زندگی میکنند که درگیر منازعات هستند.
معاون وزیر امورخارجه خاطرنشان کرد: بر این اساس زنان که خود در حالت عادی تولیدکنندگان اصلی غذا در جهان به حساب میآیند، به همراه کودکانشان بخش عظیمی از جمعیت سوءتغذیه جهان را به عنوان قربانیان منازعات تشکیل میدهند.
وی با برشمردن وضعیت سوریه با اشاره به وضعیت سوریه و هزینه تخریب ابزار کشاورزی ناشی از حضور داعش، تصریح کرد: این تخریبها تاکنون حداقل ۱۶ میلیون دلار تخمین زده شده و این امر موجب آوارگی، فقر و محرومیت مطلق میلیونها زن شاغل در بخش کشاورزی و دامپروری شده است.
معاون وزیر امورخارجه، تأمین صلح و امنیت و توسعه پایدار و نقشآفرینی فعال زنان در آن را نیازمند پرورش اندیشهها و تعالی بخشیدن به جایگاه زنان و آگاهی بخشی به جوامع نسبت به کرامت انسانی و قابل احترام زنان و شناسایی توانایی و نقش ارزشمند آنان در همه عرصهها از جمله عرصه جدی صلح و محیط زیست عنوان کرد.
وی افزود: این مسئله از بزرگترین آموزههای دین مبین اسلام است که ارزش والایی برای کرامت انسانی زنان و رشد تعالیشان در جامعه قائل شده است.
عراقچی، مأموریت وزارت امور خارجه ایران را ارائه توانمندیهای زنان ایرانی و حضور مؤثر آنان در عرصه بینالمللی دانست و گفت: حضور زنان در دو حوزه صلح، امنیت و مقابله با تخریب محیط زیست به طور ویژه در دستورکار جمهوری اسلامی ایران قرار دارد و از این جهت همکاری نزدیکی بین وزارت امورخارجه و معاونت امور زنان و خانواده برقرار شده است.
معاون وزیر امورخارجه خاطرنشان کرد: این همکاریها مسلما در دوره جدید با حضور ابتکار که خود چهره بینالمللی در دو عرصه زنان و محیط زیست هستند رشد و شکوفایی بیشتری پیدا خواهد کرد.