مفهوم صلح را درست بفهمیم !

در گذشته اغلب وقتی سخن از صلح به میان می آمد وضعیت نبود جنگ ونزاع ودرگیری وخشونت به ذهن اشخاص می رسید اما به تدریج  اکثر مردم جهان دریافتند که صلح واقعی وپایدار به عناصر گسترده تری نیاز دارد.امروزه در پی انتشار دهها کتاب ومقاله تخصصی در سراسر جهان وتصویب دهها سند حقوقی وسیاسی توسط دولتها یا سازمان های غیردولتی اعم از دینی ومذهبی وغیر آن این درک ایجاد شده که ایجاد شرائط و وضعیتی که در آن جنگ وناآرامی وخشونت و ترس از خشونت نباشد یکی از زیر ساخت های ضروری مورد نیاز برای تحقق صلح است اما کافی نیست . این جنبه از صلح را امروزه صلح منفی می نامند یعنی آنچه نباید باشد تا صلح محقق شود.از سوی دیگر امروزه همه جوامع دریافته اند که اگر در جامعه ای فقر، عدم سلامت فیزیکی یا روحی وروانی، جهل وبیسوادی وجود داشته باشد، اگر تبعیض امری عادی محسوب شود، اگر زنان ومردان جامعه فرصت برابر برای رشد وشکوفائی نداشته باشند، اگر پیروان همه ادیان ومذاهب نتوانند در چارچوب حاکمیت قانون زیست امن وهمراه با کرامت انسانی داشته باشند ، اگر مدارا و رواداری بین افراد جامعه نهادینه نشده باشد وخلاصه ، اگر حقوق انسانی افراد درابعاد مختلف شناسائی و رعایت نشود و انسانها علاوه بر رعایت معیارهای مناسب رفتار با یکدیگرو همبستگی انسانی با طبیعت ومحیط زیست نیز برخورد مناسبی نداشته باشند وتخریب محیط زیست را متوقف نسازند و برای تغییرات آب وهوائی واکنش های سنجیده اتخاذ نکنند ، صلح نیز اصولا محقق نمیشود یا به شدت آسیب پذیر بوده و پایداری وماندگاری نخواهد داشت. این الزامات اساسی که باید باشند تا صلح، معنای واقعی پیدا کند را امروزه صلح مثبت نیز مینامند.

متقابلا، اگر در جامعه ای صلح واقعی وپایدار با تامین شرائط فوق الذکرمنفی ومثبت فراهم شود آن چنان جامعه ای به طور طبیعی خود موجب ارتقای حقوق انسانی، نظم اجتماعی بهتر، همبستگی عمیق انسانی و گسترش اخلاق و معرفت خواهد شد

طبیعی است کودکان بیش از دیگر اقشار جامعه به تامین صلح واقعی وپایدار نیازمندند تا در بستری آرام وبا رعایت حقوق خود روند رشد وبالندگی را طی کنند.کودکان برخوردار از زیست صلح آمیز آینده بهتری را برای جامعه بشری رقم می زنند.

قاعده سازی مشترک جامعه جهانی برای صلح

جامعه جهانی پس از پشت سرگذاشتن تجربیات تلخ و اسف بار دو جنگ جهانی در نیمه اول قرن بیستم میلادی که به کشته و مجروح شدن میلیونها نفر انجامید ، نسبت به ایجاد سازمان ملل اقدام کرد ودر این سازمان بکار گیری زور وقدرت نظامی در روابط بین المللی منع شد مگر در مقام دفاع مشروع باشد یا شورای امنیت سازمان ملل برای حفظ امنیت وصلح جهانی برابر ضوابط دقیقی که در منشور سازمان ملل متحد اعلام شده است، کاربرد نیروی نظامی علیه یک کشور را تجویز کند.