پریچهر سلطانی، مشاور امور بانوان سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران معتقد است که اختصاص منابع مالی ۵/۱ میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی فرصتی است تا برای بانوان کارآفرین و حمایت از فعالیت‌های آنها نیز سهمی درنظر گرفته شود.پیش از این، سامانه «کارا» برای ثبت‌نام متقاضیان دریافت تسهیلات اشتغال روستایی از ۲۳ دی آغاز به کار کرد تا۱۰ درصد از منابع ۵/۱ میلیارد دلاری به عنوان سرمایه در گردش و برای ایجاد و توسعه اشتغال در روستاها و شهرهای با جمعیت کمتر از ۱۰ هزار نفر اختصاص یابد ضمن آنکه معادل همین رقم از منابع ریالی بانک‌ها تامین می‌شود.پریچهر سلطانی، مشاور امور بانوان سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران در گفت‌وگو با «گسترش صنعت» به بازدید خود از واحدهای صنعتی اداره شونده از سوی بانوان در شرق اصفهان اشاره و اظهار کرد: ما امروز افتخار داریم که در خدمت بانوان تولیدکننده و فعال در حوزه مشاغل خانگی هستیم. فرصت خوبی است تا مردم این منطقه از تسهیلات یک و نیم میلیاردی که در حوزه زنان تخصیص داده شده، استفاده کنند.سلطانی ادامه داد: امروز شاهد نشاط و شور بانوان هنرمندی هستیم که در حوزه‌های مختلف فعالیت می‌کنند و شایسته است از این هنرمندان قدردانی شود. امیدوارم اعتباراتی که در سازمان میراث فرهنگی برای صنایع‌دستی مصوب شده است، برای احیای هنرهای دستی این عزیزان کمکی باشد.

پیشرفت بانوان در تولید

مشاور امور بانوان سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران گفت: در سفر به شرق اصفهان از شرکت تعاونی حریرکاران صبا، کارگاه خیاطی بانوان، کارگاه سفره بافی و اماکن گردشگری شهر ورزنه بازدید کردم و به شخصه شاهد پیشرفت بانوان در حوزه تولید وسایل سیسمونی، لوازم خیاطی و لوازم آشپزخانه بوده‌ام ولی متاسفانه اطلاع‌رسانی و تبلیغات مناسبی برای بازاریابی و بازارسازی این گروه انجام نشده و به طور قطع اگر این مهم انجام گیرد، در سراسر کشور می‌توانند حداقل زمینه اشتغال بیش از ۱۰۰ نفر را فراهم کنند.وی با بیان اینکه این امر به جذب گردشگر و کمک به بانوان این منطقه کمک خواهد کرد، اظهار کرد: متاسفانه در بازاریابی و فروش مشکلاتی وجود دارد که لازم است مسئولان به‌ویژه در شهرداری و حوزه‌های مختلف دیگر برای بازار فروش در اماکن عمومی و در مکان‌هایی که گردشگران حاضر می‌شوند، کمک کنند.

حمایت از بانوان در شهرک صنعتی

دبیر کارگروه زنان روستایی و عشایر مناطق محروم ادامه داد: سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران فرصت بسیار خوبی را برای ایجاد اشتغال فراهم کرده است. زمین‌هایی که در شهرک‌های صنعتی واگذار می‌شود مزایای خوبی از جمله وجود زیرساخت‌های لازم همچون آب، برق و گاز و فاضلاب دارد.سلطانی با اشاره به دیگر مزایای این زمین‌ها، گفت: نکته مهم این است که نرخ این زمین‌ها بسیار ارزان است به نحوی که ۱۰ درصد نرخ فروش زمین را پرداخت خواهند کرد و بقیه را در اقساط ۳۰ ماهه پراخت می‌کنند.مشاور امور بانوان سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران افزود: در صورتی که کارآفرینان این منطقه حضور یابند، تسهیلات مناسبی دراختیار آنها قرار خواهد گرفت و از دریافت مجوزهای بیست و یک‌گانه معاف می‌شوند. ما در حوزه کارآفرینی بانوان اقدامات ویژه خواهیم کرد و قول می‌دهیم تسهیلات ویژه را دراختیار این افراد که به عنوان زنان خانه‌دار فعالیت می‌کنند، قرار دهیم.سلطانی تاکید کرد: این فرصتی مناسب برای ایجاد اشتغال است و از طرفی، صندوق حمایت از سرمایه‌گذاری از این افراد حمایت خاصی خواهد داشت به نحوی که لازم نیست وثیقه ملکی را برای دریافت تسهیلات تحویل دهند و این صندوق از آنها حمایت خواهد کرد.

تقویت روحیه کارآفرینی بانوان

پیش از این، محمدجواد بگی، مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان در جمع بانوان کارآفرین این استان اظهار کرده بود: نسل چهارم صنعت، بستر مناسبی برای حضور بانوان خلاق و توانمند استان خواهد بود و ضرورت دارد حضور بانوان در عرصه کارآفرینی و صنعت تقویت شود.بگی در گفت‌وگو با «گسترش صنعت» با اشاره به سهم بیش از ۶۰ درصدی بانوان فارغ‌التحصیل دانشگاه‌های کشور اظهار کرد: این آمار نشان‌دهنده توان بالای این قشر از جامعه است اما متاسفانه در فضای کسب‌وکار تنها شاهد سهم ۱۲ درصدی بانوان در اشتغال کشور هستیم که گویای استفاده نشدن از ظرفیت‌های بالای بانوان در رشد اقتصادی کشور است. وی افزود: نباید در کشور رقابت جنسیتی بین زنان و مردان ایجاد کرد و باید به سمت و سویی حرکت کنیم که بانوان جامعه در فضاهایی که توانمندی بیشتری دارند، فعال شوند.مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان، به کار نگرفتن ظرفیت بانوان را یکی از موانع رشد اقتصادی و افزایش سطح معیشت جامعه برشمرد و تاکید کرد: در صنعت، به‌ویژه صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی استان اصفهان، بستر مناسبی برای اشتغال بانوان وجود داشته و این شرکت در صدد رفع موانع موجود در این مسیر است. بگی با انتقاد از نبود روحیه کارآفرینی و خوداشتغالی در فارغ‌التحصیلان دانشگاهی به‌ویژه بانوان فارغ‌التحصیل گفت: امروزه باید نظام آموزشی کشور به سمتی حرکت کند که جوانان و فارغ‌التحصیلان کشور توانمند شوند، نه دانشمند. مهم‌تر اینکه روحیه کارآفرینی در جوانان تقویت شود تا جمعیت جویای کار، فقط به فکر کارمندی نباشند و به بخش‌های مولد کشور وارد شوند.

اشتغال بانوان در نساجی و پوشاک

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان با بیان اینکه در برخی از مشاغل مانند کار در معادن به صورت ذاتی و فیزیولوژیکی برای بانوان محدودیت وجود دارد، افزود: بسیاری از مشاغل چنین محدودیتی ندارند.بگی با انتقاد از حمایت همه‌جانبه نشدن بخش‌های تولیدی و اشتغالزایی در کشور، تصریح کرد: صنعت پوشاک و نساجی یکی از بخش‌هایی است که هم بانوان کارآفرین و هم بانوان به صورت نیروی کار می‌توانند در آن فعالیت داشته باشند به گونه‌ای که در بیشتر کارخانه‌های تولیدکننده پوشاک به دلیل دقت و ظرافت خاص بانوان، بخش عمده‌ای از نیروی کار را بانوان تشکیل می‌دهند. طبق آمارهای رسمی، هر روز یک کانتینر معادل ۲۲ تن پوشاک به کشور وارد می‌شود، که این حجم بالای واردات رسمی به علاوه واردات گسترده کالاها به صورت قاچاق، به چالش اصلی تولید و صنعت کشور تبدیل شده است.مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان تصریح کرد: به طور تقریبی هر ظرفیتی در کشور موجود است ولی تولید کننده، امروز محصولی را با همه مشکلات و چالش‌های موجود تولید می‌کند که همان محصول گاه با نصف بهای تمام‌شده و البته بسیار بی‌کیفیت از چین وارد کشور می‌شود.وی صنعت پوشاک، سنگ‌های نیمه‌قیمتی و مواد غذایی از مهم‌ترین بخش‌ها برای فعالیت بانوان بیان کرد و افزود: با توجه به سرعت بالای رشد فناوری در جهان، نسل چهارم صنعت یکی از مهم‌ترین بسترهای اشتغال و کارآفرینی برای بانوان است که در ایران هم به دلیل اینکه محدودیت ذاتی و فیزیولوژیکی برای بانوان جهت حضور در این صنعت وجود ندارد، می‌تواند برای بخش عمده‌ای از جمعیت فارغ‌التحصیل زن کشور اشتغالزایی کند.

سخن آخر

به گزارش «گسترش صنعت» خدمات از دیگر بخش‌هایی است که از ظرفیت بالایی برای جذب بانوان کارآفرین و کارمند برخوردار است. از مهم‌ترین این بخش‌ها می‌توان به تشکیل شرکت‌های حرفه‌ای و توانمند در بازاریابی برای تولیدات صنعتی و همچنین بخش گردشگری اشاره کرد. اما توسعه فعالیت‌های اقتصادی زنان در روستاها و شهرهای با جمعیت کمتر از ۱۰ هزار نفر جدای از تزریق منابع مالی نیازمند مدیریت، مشاوره و نظارت بر عملکرد است. همچنین برگزاری نشست‌های مشترک بین بانوان کارآفرین در هم‌پوشانی نیازها و تبادل تجربه دارای اهمیت است.