معاون رییس‌جمهور در امور زنان و خانواده گفت: برنامه‌های ملی معاونت زمانی مؤثر خواهند بود که به برنامه‌های عملکردی و خرد تبدیل شوند تا مبتنی بر آن، برنامه‌های منطقه‌ای را تدوین کنیم 


ما طرح‌های پژوهشی زیادی انجام داده‌ایم؛ به عنوان مثال تنها در سال ۹۵ نزدیک به ۲۳۰۰ طرح پژوهشی و مطالعاتی در حوزه زنان و خانواده اجرا شده است اما متأسفانه کاربردی مؤثر نداشته‌اند. و این در حالیست که امروز مشکلات پیش پاافتاده‌ای در استان‌ها داریم که به دلیل نبود آمار و پژوهش‌های کاربردی نتوانسته‌ایم راه‌حلی برای آن‌ها ارائه دهیم. بنابراین تأکید ما در سند این است که حرکت ما در سطح ملی و در سطح استان‌ها، حرکتی برنامه‌محور و مبتنی بر آمار باشد.

معاون رییس‌جمهور در امور زنان و خانواده گفت: برنامه‌های ملی معاونت زمانی مؤثر خواهند بود که به برنامه‌های عملکردی و خرد تبدیل شوند تا مبتنی بر آن، برنامه‌های منطقه‌ای را تدوین کنیم و بر آن مبنا شاخص‌ها سنجیده و جهت حرکت مشخص شود. بنابراین برنامه ارتقای وضعیت زنان و خانواده در استان‌ها بسیار کلیدی است و انتظار است مدیران و استانداران و سازمان برنامه هر استان در تدوین سند و در مرحله بعد، در عملیاتی‌کردن و اجرایی‌ساختن آن، همکاری و نقش داشته باشند.

نشست معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با مدیران کل امور زنان و خانواده استانداری‌ها به میزبانی معاونت امور زنان برگزار شد. موضوع اصلی این نشست به ارائه دستورالعمل‌های اجرایی دو طرح ملی معاونت زنان در حوزه کارآفرینی و ارتقاء موقعیت زنان و خانواده اختصاص داشت و مدیران کل امور زنان و خانواده استانداری‌ها در حوزه‌های مختلف و در راستای اجرای بهینه این طرح‌ها در سطح استان‌ها به ارائه پیشنهادات خود پرداختند.

حضرت فاطمه(س) الهام‌بخش بشریت است و باید الگوی واقعی جامعه ما قرار گیرد

معصومه ابتکار در جریان این نشست ضمن اشاره به ولادت حضرت فاطمه(س) و روزهای منتهی به هفته زن گفت: شخصیت حضرت فاطمه(س) به نوعی الهام‌بخش همه بشریت در ترویج مفاهیم آسمانی است و تجربه جمهوری اسلامی ایران، زمینی‌کردن همین مفاهیم آسمانی است که اصلاً تجربه آسانی نیست. امام خمینی(ره) نیز در اوائل انقلاب مطرح می‌کردند که استمرار نظام جمهوری اسلامی با همه عمق مفاهیم آن، کار راحتی نیست. هیچ‌کس هم نمی‌تواند مدعی باشد که ما صد درصد توانسته‌ایم به اهداف ترسیم‌شده انقلاب دست یابیم.

او افزود: اگرچه به هیچ عنوان منکر موفقیت‌ها نیستیم و توقیقات زیادی در این مسیر داشته‌ایم ولی این‌که بتوانیم مفاهیم عمیق انقلاب را جدای از شعارزدگی و تشریفات، کاربردی کنیم، هنوز در آن تردید وجود دارد. محقق کردن همه آرمان‌های انقلاب، نشان‌دهنده کارآمدی نظام جمهوری اسلامی ایران است که بخش مهمی از آن برعهده معاونت امور زنان ریاست جمهوری است.

به گفته معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، اگر ما بخواهیم به سر منشأ مفاهیم عمیق انقلاب برسیم، باید به شخصیت حضرت زهرا(س) بپردازیم که نقطه تجلی آن در خطبه‌ مسجد مدینه است. این خطبه، خطبه‌ای بسیار کوتاه اما عمیق و فلسفی‌ است اما متأسفانه ما بیشتر به حواشی زندگی این حضرت پرداخته‌ایم؛ در حالی‌که عمق تفکر، اندیشه، شجاعت، صداقت و سیره و حضور اجتماعی و سیاسی این زن همگی درس است. ما تنها تصویری تک‌بعدی از حضرت زهرا(س) ارائه داده‌ایم. این کاستی از جانب ماست که نتوانسته‌ایم از این بانو یک الگوی واقعی بسازیم و به جامعه معرفی کنیم.

زن امروزی می‌تواند در شکل گیری گفت‌وگوی بین نسلی نقش ایفا کند

ابتکار با اشاره به طرح گفت‌وگوی بین نسلی در معاونت امور زنان، وظیفه زن امروزی را در شکل‌گیری این گفت‌وگو بین نسل‌های مختلف، چه در سطح خانواده و چه در سطح جامعه مؤثر دانست و بیان کرد: این وظیفه زن امروزی است که گفت‌وگوی ملی را بین نسل‌های مختلف در جامعه شکل دهد و مشوق آن باشد. طبیعت نسل جوان این است که روحیه پرسش‌گری و انتقادی داشته باشد و خانواده و در نهایت جامعه باید پذیرای این روحیه انتقادگری در نسل جوان امروزی باشد.

اسناد بالادستی مؤثر در تدوین برنامه‌های معاونت زنان

او در ادامه صحبت‌های خود به تشریح برنامه‌های معاونت در حوزه زنان و خانواده پرداخت و افزود: بسیاری از این برنامه‌ها در سطح ملی اجرا می‌شوند. رییس‌جمهور در دولت دوازدهم، سیاست‌های مشخصی درحوزه زنان و خانواده دارند و باید این سیاست‌ها در اختیار مدیران کل استان‌ها قرار گیرد تا بر مبنای آن عمل شود. مواد ۱۰۱، ۱۰۲ و ۸۰ قانون برنامه ششم توسعه، سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه خانواده و سیاست‌های اصلاح الگوی مصرف همگی اسناد بالادستی ما برای اجرای برنامه‌های ملی در حوزه زن و خانواده هستند و جهت و اهداف معاونت را مشخص کرده‌اند.

تدوین و اجرای سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده در استان‌ها

به گفته معاون رییس‌جمهور در امور زنان، برنامه‌های ملی معاونت زمانی مؤثر خواهند بود که به برنامه‌های عملکردی و خرد تبدیل شوند تا مبتنی بر آن، برنامه‌های منطقه‌ای را تدوین کنیم و بر آن مبنا شاخص‌ها سنجیده و جهت حرکت مشخص شود. بنابراین برنامه ارتقای وضعیت زنان و خانواده در استان‌ها بسیار کلیدی است که چارچوب و روش آن در این جلسه ارائه خواهد شد و انتظار است مدیران و استانداران و سازمان برنامه هر استان در تدوین سند و در مرحله بعد، در عملیاتی‌کردن و اجرایی‌ساختن آن، همکاری و نقش داشته باشند. باقی برنامه‌های هر استان در حوزه زنان باید در راستای این سند انجام شود و ما قصد داریم یک‌سری تحولات در اجرای برنامه‌ها ایجاد کنیم.

در گذشته برنامه‌های آموزشی زیادی بدون نتیجه برگزار شده است/ سند ارتقای وضعیت زنان، نتیجه‌محور است/ ۶ ماه فرصت تدوین سند

معصومه ابتکار با اشاره به این‌که نتیجه‌محوری از اصول اولیه تدوین سند توسعه وضعیت زنان است بیان داشت: در گذشته برنامه‌های آموزشی زیادی را در حوزه زنان برگزار کردیم که درواقع نتیجه‌ای در بر نداشتند و به کارآفرینی موثر و پایدار منتج نمی‌شدند. در حالی‌که نتیجه باید در شاخص اشتغال استان‌ها و نرخ آسیب‌های اجتماعی نمایان باشد. ما طرح‌های پژوهشی زیادی انجام داده‌ایم؛ به عنوان مثال تنها در سال ۹۵ نزدیک به ۲۳۰۰ طرح پژوهشی و مطالعاتی در حوزه زنان و خانواده اجرا شده است اما متأسفانه کاربردی مؤثر نداشته‌اند. و این در حالیست که امروز مشکلات پیش پاافتاده‌ای در استان‌ها داریم که به دلیل نبود آمار و پژوهش‌های کاربردی نتوانسته‌ایم راه‌حلی برای آن‌ها ارائه دهیم. بنابراین تأکید ما در سند این است که حرکت ما در سطح ملی و در سطح استان‌ها، حرکتی برنامه‌محور و مبتنی بر آمار باشد. برای ما زمان بسیار اهمیت دارد و تنها ۶ ماه برای تدوین این سند در هر استان فرصت داریم که براساس محتوا و برنامه‌ای که تدوین شده است، سند استانی تدوین شود.

توان‌افزایی سازمان‌های مردم‌نهاد، رویکرد اصلی دولت است

به گفته معاون امور زنان، در راستای اجرای طرح گفت‌وگوی ملی خانواده طی سفرهای استانی، جلسات متعددی با احزاب و سازمان‌های مردم‌نهاد برگزار شده است و تلاش داریم همین مسیر ادامه پیدا کند. استان‌ها باید این موضوع را با همکاری همه نهادهای فعال ملی انجام دهند.

او همچنین اضافه کرد: موضوع توجه و توان‌افزایی سازمان‌های مردم‌نهاد بسیار موضوع جدی است و این رویکرد اصلی و نگاه دولت یازدهم و دوازدهم است که سازمان‌های مردم‌نهاد، سرمایه اجتماعی کشور هستند و باید برای توان‌افزایی آن‌ها اقدام کرد تا بتوانند با نگاهی تخصصی‌تر، عمیق‌تر، علمی‌تر و با ابزارهای درآمدزایی و نظارتی که در اختیار دارند، بخشی از برون‌سپاری دولت را برعهده بگیرند و دیدگاهشان را به عنوان یک جامعه مدنی مستقل ارائه دهند. البته باید این ظرفیت و تحمل را به عنوان بخش دولتی داشته باشیم که انتقادات و توصیه‌های جامعه مدنی را تحمل کنیم و از آن‌ها به عنوان یک مؤلفه مهم برای انجام اصلاحات کاربردی استقبال کنیم.

تشکیل ستاد ملی در حوزه زنان سرپرست خانوار

ابتکار در ادامه با اشاره به موضوع زنان سرپرست خانوار، به تشریح برنامه‌های معاونت در این راستا پرداخت و بیان کرد: موضوع زنان سرپرست خانوار از اولویت‌های بسیار جدی معاونت محسوب می‌شود. قرار است ستادی را در سطح ملی شکل دهیم و زمینه همکاری بین‌بخشی و تقسیم کار ملی را در این خصوص فراهم کنیم. امیدوارم پرتال ملی اطلاعات زنان سرپرست خانوار در آینده‌ای نزدیک راه‌اندازی شود تا بتوانیم این قشر در معرض آسیب را حمایت کنیم.

او افزود: همچنین برنامه‌هایی با آموزش و پرورش و نهضت سوادآموزی درخصوص دختران بازمانده از تحصیل داریم. یک تفاهم‌نامه مشترک با آموزش و پرورش منعقد کرده‌ایم و دوره‌هایی مانند آموزش حقوق به دختران دانش‌آموز برگزار کرده‌ایم و در حوزه‌های مربوط به سلامت، دوره‌هایی درخصوص آشنایی با دوران بلوغ و آموزش مهارت‌های ارتباطی به دختران به صورت پایلوت انجام داده‌ایم که باید با همکاری آموزش و پرورش این برنامه‌ها در سطح ملی برگزار شود. همچنین بحث معلمان ورزش دوران دبستان از جمله موضوعاتی است که ما روی آن پافشاری داریم برای این‌که دختران ما بتوانند به اندازه کافی در مدارس از ساعات ورزش خود استفاده بهینه داشته باشند.

توجه ویژه به طرح تاب‌آوری زنان در سال آینده

معاون رییس‌جمهور در امور زنان و خانواده همچنین به طرح تاب‌آوری زنان اشاره کرد و آن را از جمله اهداف مهم معاونت برای سال آینده دانست که با هدف‌گذاری اقشار آسیب‌پذیر و اقلیت‌ها و همچنین توجه به گفت‌وگوی ملی خانواده انجام می‌شود؛ چراکه یکی از جوانبی که گفت‌وگوی ملی را محقق می‌کند طرح تاب‌آوری زنان است.

او در ادامه به موضوع زنان روستایی اشاره کرد و گفت: زنان روستایی از جمله هدف‌گذاری‌های ما چه در سفرهای استانی و چه در سیاست‌هایی که تدوین کرده‌ایم محسوب می‌شوند و در این راستا تفاهم‌نامه‌هایی با وزارت جهاد کشاورزی امضا کرده‌ایم. می‌دانید که در حوزه اشتغال زنان روستایی، هم وزارت جهاد کشاورزی و هم سازمان میراث فرهنگی و سازمان فنی و حرفه‌ای برنامه‌های متنوعی دارند و باید هماهنگی در داخل استان‌ها صورت گیرد تا بتوانیم تسهیلات مورد نیاز را در جهت اشتغال فراگیر و پایدار هدایت کنیم. خصوصاً این‌که ما عضو ستاد کارگروه اشتغال پایدار هستیم و عضویت صرفاً به این معنا نیست که تنها حضور داشته باشیم بلکه به این مفهوم است که با برنامه باشیم و در این کارگروه هرکس که برنامه داشته باشد، می‌تواند تسهیلات بگیرد.

فناوری‌های نوین؛ فرصتی برای اشتغال زنان تحصیل‌کرده

ابتکار در پایان سخنان خود به بحث فناوری‌های نوین برای ایجاد فرصت‌های اشتغال زنان اشاره کرد و گفت: استفاده از فناوری‌های نوین یکی از فرصت‌های اشتغال زنان در دنیای امروز است و اجلاسی که در این خصوص قرار است برگزار شود. این اجلاس مقدمه یک اجلاس بین‌المللی خواهد بود. وزارت ارتباطات در زمینه توان‌افزایی و آموزش زنان در حوزه فناوری و آی‌تی فعالیت‌ها و برنامه‌های مؤثری دارد. ما تلاش داریم تفاهم‌نامه‌ای در خصوص توسعه استارت‌آپ‌های زنانه در حوزه فناوری امضا کنیم و باید بتوانیم برای دختران جوان فارغ‌التحصیل موقعیت ایجاد استارت‌آپ‌های حوزه فناوری را فراهم کنیم تا در جهت اشتغال‌زایی جوانان حرکت کنیم.