سیاست و رویکرد اصلی ما همگرایی بوده و هست.
زنان نتوانستند بازی دربی را در ورزشگاه آزادی به تماشا بنشینند. در حین بازی ۳۵ زن هوادار فوتبال و خبرنگار از جلوی درب ورزشگاه به وزرا انتقال داده و تا ساعت ۱۲ شب آنجا نگاه داشته شدند. «طیبه سیاوشی» و «پروانه سلحشوری» اعضای فراکسیون زنان مجلس به گفته خبرنگاران حاضر در وزرا، تنها کسانی بودند که تا زمان آزادی کامل دختران موضوع را دنبال کردند. بعد از این ماجراها طیبه سیاوشی در توئیتر نوشت:«خوشبختانه همه دخترهای بازداشت شده در پشت در استادیوم آزادی، آزاد شدهاند.» «محمدرضا تابش» نماینده مجلس هم در واکنش به این ممانعت میگوید«هیچ محدودیت و ممنوعیت قانونی برای حضور خانمها در ورزشگاه وجود ندارد که بخواهد جرم تلقی شود و افرادی که این مسأله را جرم قلمداد کردهاند، باید پاسخگو باشند.» به گفته او اعضای کمیسیون ورزش مسأله حضور زنان در ورزشگاه را با «مسعود سلطانی فر» وزیر ورزش و جوانان در مجلس بررسی میکنند. همچنین جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا بعد از سفر به تهران و بازگشت به زوریخ اعلام میکند حسن روحانی رئیس جمهوری به او قول داده که بزودی زنان را به استادیومهای فوتبال در ایران راه بدهند. او میگوید:« روحانی گفته است کارهایی از این دست در کشورهایی مانند ایران کمی زمان میبرد.»
زنان پشت درهای بسته ورزشگاه ها
بعد از بازی بسکتبال ایران –عراق که میزبان زنان تماشاگر بود بسیاری فکر میکردند دربی گام بعدی حضور زنان هوادار در میادین ورزشی خواهد بود. رؤیایی که تحقق نیافت و دستگیری چند ساعته زنان و دختران پشت درهای بسته آن را در فضای مجازی ترند کرد. مسأله تا جایی پیش رفته که «پروانه سلحشوری» رئیس فراکسیون زنان مجلس در گفتوگو با اعتماد آنلاین میگوید:«حضور نیافتن زنان در ورزشگاهها به چماقی بر سر جمهوری اسلامی در جوامع بینالمللی تبدیلشده است.یعنی این موضوع ناراحتکننده است که بیگانگان و دشمنان جمهوری اسلامی از این موضوع سوءاستفاده میکنند که زنان در ایران آزادی ندارند. چرا باید تا این حد بهانه به دستشان بدهیم درحالیکه میتوان بهراحتی این فضا را ایجاد کرد.»
سلحشوری پیش از دربی از وزیر ورزش ومعاون او میخواهد تا تعدادی بلیت برای خانمها اختصاص داده شود. درخواستی که اجابت نمیشود. سلحشوری علت آنها را دیر مطرح کردن مسأله میداند:«به نظرم دیر مطرح کردم و امکان فراهم شدن هماهنگیهای لازم در خود وزارت ورزش و همچنین هماهنگی با دیگر نهادها فراهم نشد.» او میگوید:«اما این مهیا نشدن بلیت به این معنی نیست که دست از تلاشمان برمیداریم. امیدوار هستم روزی برسد که من نگویم تعدادی بلیت داده شود، بلکه همه زنان بتوانند آزادانه حضور پیدا کنند؛ البته دور از دسترس هم نیست ان شاءالله به آن روز خواهیم رسید.» وضعیت زنان پشت درهای بسته استادیوم آزادی با واکنشهای بسیار زیادی در فضای مجازی رو به رو شده است. یکی از کاربران هم مینویسد:« ما به هیچ جایی وصل نیستیم. مستقلیم و در راستای حقمون جلوی در ورزشگاه می ریم. » یکی از خبرنگاران هم در توئیتر خود مینویسد: «از لحظه دستگیری دخترا تا همین الآن که ١٢شب است، خانم طیبه سیاوشی نماینده تهران در مجلس تنها کسی بود که کنار ما ایستاد و پیگیر مشکل بچهها شد. اگه نتیجه رأی من حضور فقط یک نماینده مجلس این چنینی باشد هم از تصمیم و رأیی که دادم راضیم.»
سلحشوری در واکنش به برخی برخوردهایی که گفته میشود جلوی ورزشگاه آزادی با زنان حاضر جلوی ورزشگاه انجامشده است، میگوید:«این را متوجه نمیشوم که چرا جامعه ما آنقدر به سمت امنیتی شدن و برخورد با مردم پیش میرود. فقط در این مورد نیست شما ببینید که هر جا تجمعی اعتراضی است و مردم میخواهند خود را نشان دهند، بلافاصله برای برخورد کردن با آنها ورود پیدا میکنند.»
وی میافزاید: «نباید اجازه دهند که فاصله با دولت و نظام زیاد شود؛ این نوع برخورد با زنان بهکل نظام آسیب میزند.»او درباره هدف فراکسیون زنان در مجلس هم میگوید:«تلاش ما این است که حضور زنان در ورزشگاهها مهیا شود چون ازنظر ما این جای سؤال است که چطور زنان خارجی که اتفاقاً مسلمان هم هستند میتوانند به ورزشگاههای کشور بروند، اما زنان کشور خودمان نمیتوانند این کار را انجام دهند.» او با تأکید براین موضوع که این زنان که ضدیتی با نظام ندارند، میگوید: آنها تنها یک خواسته خیلی ابتدایی دارند که زنان عقبماندهترین کشورهای دنیا هم از آن برخوردار هستند. چیز زیادی نمیخواهند و نباید برای هر چیزی با مردم برخورد امنیتی شود و آنها را بازداشت کرد.»
ورزشگاه آزادی بد اخلاق تر از خیابانهای شهر نیست
محسن رنانی استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان هم که یکی از تماشاگران دربی پرماجرای پنجشنبه شود، میگوید:«پیش از ورود به ورزشگاه با سلمان قرار گذاشتیم که فحشهایی که به گوشمان میخورد را بشماریم. قرار شد من فحشهای عمومی و سلمان(دانشجویش) فحشهای رکیک را بشمارد. خیلی عجیب بود، ما آمده بودیم تا بر اساس آنچه شنیده بودیم با موجی از آدمهای بیاخلاق که یک ریز فحاشی میکنند روبهروشویم. در طول مسابقه شاید یکی دو مورد فحاشی انفرادی شنیدیم.»
او ادامه میدهد:« حتی وقتی پس از مسابقه از ورزشگاه خارج میشدیم، در مسیر خروج با آن که جمعیت سرخپوش و آبی پوش شانه به شانه هم حرکت میکردند فضا بسیار متین بود هیچ کس نه نیشخندی کرد و نه کلام زشتی گفت. سرخپوشها مغموم بودند اما آرام، و آبی پوشها شادمان بودند اما متین. برای من باور کردنی نبود.»
رنانی میگوید:«من در این رفتار (فحاشی موزون جمعی) هزاران آدم با اخلاق دوست داشتنی را میدیدم که جدا جدا انسانهای شریفی هستند اما یک روح جمعی بداخلاق ناگهان در آنها حلول میکند و آنها را هدایت میکند.»
این جمله رنانی در فضای مجازی با واکنشهای بسیار زیادی رو به رو شد: «به گمانم در این مورد به فوتبال جفا شده است. من امروز ورزشگاه آزادی را بداخلاقتر از خیابانهای شهرها نیافتم. اگر میشود به زنانمان اجازه دهیم که به خیابانها بروند و خرید کنند و رانندگی کنند، میشود به آنها اجازه داد که به ورزشگاه هم بروند.»
در نهایت آنطور که سید سلمان سامانی سخنگوی وزارت کشور میگوید:«با پیگیرى هاى به عمل آمده و اعلام پلیس همه بانوانى که در مجموعه آزادى حضور داشتند راهى خانه هاى خود شدند.» بخشی از حرفهای سامانی واکنشهای زیادی به دنبال دارد. او میگوید:«در این خصوص هیچ یک از بانوان بازداشت نشدهاند. این بانوان در محل مناسبی نگهداری میشوند که پس از اتمام بازی راهی منزل خواهند شد.»
برش
ضرورت بازنگری در مباحث و مسائل حقوقی حوزه زنان
«معصومه ابتکار» معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده در گفتوگو با روزنامه ایران درباره مهمترین چالش حوزه زنان و منتقدان این حوزه میافزاید: سیاست و رویکرد اصلی ما همگرایی بوده و هست.من نشستها و جلسات زیادی با خانمهایی که منتقد بودند و دیدگاههای اصولگرا و نگرشهای متفاوتی با این دولت داشتند برگزار کردم. سعی میکنیم همگرایی را بیشتر و این تکثر دیدگاهها را در برنامهها لحاظ کنیم.از دوستان هم انتظار داریم با رویکرد تعاملی که وجود دارد همکاریهای لازم صورت بگیرد حتی الآن چند تفاهمنامه را با ارگانها و نهادهایی که مرتبط هستند منعقد کردهایم که فرا جناحی است و انتظار داریم دوستان با یک نگاه ملی، برای پیشبرد برنامههای کشور درخصوص وضعیت زنان با ما همکاری و تعامل کنند. وی ادامه می دهد تاکنون انتقادها و هجمههای زیادی بوده و هجمهها هنوز از دوران سازمان محیط زیست ادامه دارد،اما امیدواریم روند این تعامل را ادامه بدهیم چون مسأله زنان بحث مهمی است و در خیلی از ابعاد و زمینهها اتفاق نظر وجود دارد. مثلاً ما همکاری خیلی خوبی با قوه قضائیه داریم، اگر بخواهیم یکی از مشکلات حوزه زنان را عنوان کنیم مباحث و مسائل حقوقی است.ما نیازمند بازنگری و تقویت در این حوزه هستیم که برای این کار از چند زاویه شروع کردیم. شورای فقهی و حقوقی درست کردیم که دراین شورا هم صاحبنظران حوزوی، دانشگاهی و هم قضات حضور دارند. یعنی ترکیبی از افرادی که در متن مسائل زنان و خانواده هستند. تاکنون هم بسیار مباحث خوبی را برای اصلاح قوانین و رویهها و اصلاحات مورد نیاز معاونت زنان برای جهتگیری لازم در مسائل فقهی و حقوقی را پیش بردهایم. حتی سفرهایی به قم داشتیم که در آنجا با علما و مراکز حوزوی سلسله نشستهایی داشتیم که امیدواریم بتوانیم سلسله مسائلی را که برنامهریزی کردیم با کمک مراکز حوزوی در موضوع زنان و خانواده دنبال کنیم تا نظرات متنوعی را که در حوزه زنان هست بشنویم و موضوع را به بحث بگذاریم. سعی میکنیم موضوعهایی که الآن در متن جامعه وجود دارد در آنجا هم به بحث گذاشته شود و تعامل اتفاق بیفتد. دانشگاهها نیز پیشنهاد دادند که علاقهمند هستند با حوزه زنان و مراکز حوزوی تعامل داشته باشند، او درباره حضور زنان در ورزشگاهها میافزاید:دراین خصوص هم راه حل حقوقی لازم است.دولت شیوه نامهای را تدوین کرده که نهایی شده و در حال اجراست. باید چارچوبهای شرعی رعایت شود. حساسیتهایی در دورهای وجود داشت که الآن کم شده و در حال حاضر هم شاهد هستیم که چند مسابقه انجام شده است.وی درباره اختصاص ۳۰ درصد از پستهای مدیریتی برای زنان میگوید: دکتر روحانی روی این موضوع خیلی تأکید داشتند. ما هم مکاتباتی را با همه وزیران انجام دادیم و اعلام کردیم تا وضعیت موجود خود را به ما گزارش دهند. مکاتبهای هم با استانداران انجام دادیم که آنها هم باید در سطح استان این برنامه ۳۰ درصد را اجرا کنند و با سازمان امور استخدامی هم هماهنگ کردیم که بهطور منظم این ۳۰ درصد را گزارش دهند. گزارشی که ما داریم حدود ۶ یا ۷ معاون وزیر در همین مدت اخیر اضافه شدهاند. به هر حال به نظر میرسد روند، روند مثبتی است ولی هنوز تا آن درصد قابل قبول خیلی فاصله داریم. برخی از وزارتخانهها مثل وزارت بهداشت باید خیلی بیشتر تلاش کنند، البته الآن این وزارتخانه معاون و مشاور زن دارد ولی باید نسبت به این موضوع بیشتر توجه کند یا آموزش و پرورش و...
ابتکار در ادامه با اشاره به اینکه مسأله حضور زنان با کمک مراجع در حال پیگیری است. توضیح میدهد: «برای آیتالله مکارم درباره ورود زنان به ورزشگاه مفصل توضیح دادم. ایشان تأکید کردند که اصلاً نمیدانستند ماجرا این است. به من چیز دیگری گفتند که من آن واکنش را نشان دادم.»
منبع: روزنامه ایران