مجلس دهم با حضور پررنگ نمایندگان زن، همواره در مسیر برآورده شدن مطالبات زنان گام برداشته و توانسته است در مدت دو سال، قوانین حمایتی را در جهت مشارکت و امنیت حضور زنان در جامعه به تصویب برساند.
تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، مجلس دهم با رویکرد برجسته سازی نقش زن در اجتماع، خانواده و برداشتن موانع رشد آنان، آغاز به کار کرد. مجلس این دوره با بیشترین تعداد نمایندگان زن و فراکسیون زنان توانست مطالبات زنان جامعه را تا اندازه ای به منصه ظهور برساند.
مسایلی همانند مشکلات زنان سرپرست خانوار، بیمه زنان خانهدار، فارغالتحصیلان زن و دسترسی آنان به فرصتهای برابر شغلی، تابعیت فرزندان مادران ایرانی، بهینه سازی وضعیت خروج زنان از کشور، بهداشت و درمان و مرخصی زایمان و پاره ای موارد دیگر از جمله نگاه ویژه مجلس دهم به حوزه زنان است؛ مباحثی که در حوزه زنان سیر صعودی داشته و با شیب تندتری پیش میرود.
**تلاش مجلس دهم در تثبیت مطالبات زنان در برنامه ششم
مجلس دهم با تلاش و هماهنگی نمایندگان تا اندازه زیادی نیازها، ضرورت ها و مطالبات حوزه زنان را در برنامه ششم توسعه لحاظ کرد. بنابر مصوبه مجلس شورای اسلامی، تمامی دستگاه های اجرایی موظف هستند به منظور تحقق اهداف سند چشم انداز بیست ساله و سیاست های کلی برنامه ششم و سیاست های کلی خانواده مبنی بر «تقویت نهاد خانواده و جایگاه زن در آن و استیفای حقوق شرعی و قانونی زنان در همه عرصه ها و توجه ویژه به نقش سازنده آنان» اقدام کنند.
بهره مندی از توانمندی ها و ظرفیت های زنان در بخش های مختلف سیاسی تا اجتماعی، نسبت به اعمال رویکرد عدالت جنسیتی بر مبنای اصول اسلامی از دیگر الزاماتی است که توجه به آن در سیاست ها و برنامه ریزی های دستگاه های اجرایی ضرورت دارد.
بر مبنای برنامه ششم توسعه معاونت معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری موظف است ضمن ارزیابی و تطبیق سیاست ها، برنامه ها و طرح های دستگاه ها و رصد مستمر ارتقای شاخص های وضعیت زنان و خانواده گزارش آن را به طور سالانه به مجلس شورای اسلامی و هیات وزیران ارایه نماید.
**دستورالعمل مجلس به دولت در حوزه زنان
مصوبه مجلس شورای اسلامی دولت را موظف کرده براساس سیاست های کلی جمعیت و خانواده و سند جمعیت مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی با همکاری نهادهای ذی ربط به منظور تقویت و تحکیم جامعه ای خانواده محور اقداماتی به عمل آورد از جمله برای کنترل و کاهش میانگین سن ازدواج به میزان ده درصد نسبت به سال پایه در طول اجرای قانون برنامه، زمینه سازی مناسب صورت گیرد. دیگر آنکه از طریق توسعه مشاغل خانگی، بنگاه های زود بازده اقتصادی و تعاونی های تولیدی روستایی و خانواده محور و افزایش نرخ رشد مستمر فعالیت ها در مسیر ارتقای معیشت و اقتصاد خانواده ها حمایت های لازم انجام شود.
زمینه سازی جهت افزایش باروری به حداقل ۲.۵ فرزند به ازای هر زن در سن باروری، مقابله فعال و هوشمند با جنگ نرم در عرصه خانواده و منع نشر برنامه های مخل ارزش ها و برنامه سازی، آموزش، پژوهش و تبلیغ توسط کلیه دستگاه های ذی ربط در جهت تحکیم خانواده و غیره از دیگر اقدامات مذکور است.
همچنین بنابر این مصوبه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است در راستای سیاست های تحکیم خانواده ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون بررسی و طرح لازم برای ایجاد بیمه اجتماعی زنان خانه دار حداقل دارای سه فرزند را فراهم و جهت تصمیم گیری قانونی ارایه نماید.
علاوه بر وزارت تعاون، سازمان بهزیستی نیز مکلف شده است، در راستای کنترل و کاهش نرخ طلاق به میزان بیست درصد، زمینه سازی لازم را از طریق مرکز فوریت های اجتماعی و مددکاری و مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی به عمل آورد تا جهت پیشگیری از اختلاف و بحران های خانوادگی و پیشگیری از وقوع طلاق و با کمک نهادهای مردمی خدمات خود را گسترش دهد.
صدا و سیما نیز از دیگر دستگاه های است که بر مبنای این مصوبه در برنامه های خود مکلف است ترویج ازدواج، ضدارزش بودن طلاق و آسیب های اجتماعی آن برای زوج هاو فرزندان، فرهنگ افزایش پایبندی زودج ها به خانواده و حفظ حرمت خانواده را به عنوان محورهای اصلی سبک زندگی اسلامی ایرانی مدنظر قرار دهد.
** تدوین و تصویب اساسنامه فراکسیون زنان
با توجه به اهمیت نقش زنان در کشور به عنوان رکن اساسی خانواده و تعدد چالش ها و مسایل و تاثیر آن بر سایر حوزه ها در جامعه؛ ضرورت رفع و اعمال اصلاحات قانونی در حوزه زنان و خانواده دوچندان شد؛ موضوعی که بارها در سخنان رهبر معظم انقلاب هم مورد تاکید قرار گرفت.
بر همین اساس، در کنار پیشگیری از آسیب های اجتماعی از جمله افزایش آمار طلاق، کاهش آمار ازدواج و نرخ باروری، افزایش زنان سرپرست خانوار و خودسرپرست و غیره، افزایش دوبرابری تعداد نمایندگان زن مجلس در دوره دهم سبب شد تا فراکسیون زنان با دارا بودن انرژی و قوای بیشتر در مسیر حل مشکلات این قشر از جامعه تشکیل شود.
از سوی دیگر، اهمیت تشکیل فراکسیون خاص زنان از آن جهت است که تدوین و اصلاح قوانین حوزه زنان به ایجاد ساختاری مستقل جهت رسیدگی به مسایل زنان در مجلس شورای اسلامی نیازمنداست.
این فراکسیون همچنین در پی فراهم آوردن شرایطی است که زن ایرانی در سال ۱۳۹۹، زنی سالم با فرهنگ متعالی و برخوردار از کرامت انسانی و امنیت اقتصادی باشد.
فراکسیون زنان در جهت رسیدن به اهداف خود، راهبردهایی از جمله افزایش مشارکت و احراز جایگاه شایسته زنان در فرایند توسعه کشور، شناسایی چالش ها و تنگناهای مربوط به قوانین و مقررات ساختار قضایی و اجرایی کشور در حوزه زنان، استیفای حقوق شرعی و قانونی زنان و ارتقاء نقش تاثیرگذار آن ها در حوزه های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی را پیش رو قرار داده است.
همچنین این فراکسیون تلاش دارد تا با تقویت برنامه توانمندسازی زنان و فرهنگ سازی عمومی در جهت تامین حقوق همه جانبه زنان در جامعه، به ارتقای جایگاه زنان در فرآیند سیاستگذاری، برنامه ریزی، تصمیم سازی و اجرای قوانین در جامعه از طریق رفع تبعیض های حقوق و قانونی متناسب با شرایط و مقتضیات کشور گام بردارد.
**اقدامات موثر فراکسیون زنان مجلس در مصوبات برنامه ششم
انجام رایزنی و هماهنگی با نمایندگان در جهت تصویب طرح یک فوریتی «اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی»، تلاش در جهت رفع ایرادات شورای نگهبان نسبت به «لایحه کاهش ساعت کاری بانوان شاغل دارای شرایط خاص» که منجر به تصویب این طرح شد، تخصیص ۲۷/۰ درصد از ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده معادل ۱۳۰۰ میلیارد تومان برای توسعه ورزش همگانی، زنان و جوانان در کمیسیون تلفیق از جمله اقدامات موثر فراکسیون زنان مجلس در مصوبات برنامه ششم است.
همچنین طرح اصلاح ماده ۱۸ قانون گذرنامه سال ۱۳۵۱ که موجب بروز مشکلات برای بانوان ورزشکار، هنرمند و فرهیخته علمی فرهنگی و اقتصادی جهت اعزام به خارج از کشور شده بود، از دیگر تلاش های فراکسیون زنان در این حوزه است.
این فراکسیون همچنین طرح هایی همچون طرح تبعیض مثبت به منظور اعمال سهمیه برای زنان در مجلس شورای اسلامی، پیگیری طرح افزایش حداقل سن ازدواج برای دختران از ۱۳ سال به ۱۵ سال، طرح بازنگری قوانین مرتبط با زنان در حوزه های مختلف، پیگری لایحه جمعیت و تعالی خانواده و پیگیری طرح ساماندهی مشاغل خانگی را در برنامه های آینده خود مدنظر قرار داده تا علاوه بر فراهم شدن زیرساخت های حضور پررنگ زنان در تمامی عرصه های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، شاهد بهره وری از نیمی از پیکره جامعه در جهت توسعه روزافزون کشور باشیم.