معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده در سومین سالگرد صادق آیینه وند گفت؛ دکتر آئینه‌وند با وجود مخالفت‌های سطحی نگرانه‌ای که در تاسیس رشته مطالعات زنان وجود داشت این رشته را بنیان گذاشت. 


معصومه ابتکار بیان کرد: من و هم‌نسلان من از ابتدای انقلاب با نوشته‌های ایشان و بزرگان دیگر مثل دکتر علی شریعتی آشنا بودیم، واقعا انگیزه پیدا می‌کردیم و ما را نسبت به درک تاریخ و شناخت تاریخ اسلام مشتاق می‌کردند که نگاه نویی به تاریخ داشته باشیم و شاید مورخین دیگر شهامت پرداختن به این موضوعات تاریخی را نداشتند.

او ادامه داد: دکتر آئینه‌وند از ابتدای انقلاب جریان‌سازی در بحث تاریخ اسلام را ایجاد کرد و خیلی از ما مدیون ایشان هستیم. همیشه در نوشتار، سخنرانی یا آثار دکتر یک نوآوری و نگاه به آینده وجود داشت و صرف این نبود که تنها ما یک واقعه تاریخی را بشنویم و ندانیم که به چه درد امروز ما می‌خورد؟ ایشان این اتصال را به خوبی برقرار می‌کردند.

ابتکار افزود: در دهه ۷۰ که بحث نگاه علمی و آکادمیک به موضوع زنان مطرح شد، در کشورهای‌ مختلف اغلب بحث مطالعات زنان را داشتند و ما این خلأ جدی را داشتیم. در اوایل دهه ۷۰ این باور شکل گرفته بود و استاد آئینه‌وند به همراهی منیر گرجی نقش موثری در تاسیس این موسسه داشتند که یکی از اولین موسسات مطالعات زنان غیردولتی بود و پایه‌گذاری‌هایی در بحث تاریخ زنان در اسلام داشتند. نگاه ایشان هم در قرآن و هم در تاریخ اسلام بسیار دقیق بود. بسیار نکته‌سنج بودند. نکاتی که به دید ایشان می‌آمد خیلی وقت‌ها کارآمد هم بود و مبانی مطالعاتی در این زمینه خاص می‌شد.

او با بیان اینکه دکتر آئینه‌وند جزو هیات امنای این موسسه هم بود، گفت:  زمانی که ضرورت تاسیس رشته مطالعات زنان حس می‌شد این رشته با فراز نشیب‌های زیادی مطرح شد، برخی می‌پرسیدند که چه ضرورتی برای تاسیس این رشته وجود دارد؟ این در حالی بود که رشته مطالعات زنان و مطالعات جنسیت در جهان جایگاه پیدا کرده بود. اما در آن زمان دکتر آئینه‌وند ریاست دانشگاه علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس بودند و با جسارت تمام گفت که این کار را از همین دانشگاه شروع کنیم و اولین جایی که این رشته را پایه‌گذاری کرد گروه مطالعات اجتماعی بود؛ دکتر آئینه‌وند با وجود مخالفت‌های سطحی نگرانه‌ای که وجود داشت این رشته را بنیان گذاشت.

ابتکار ادامه داد:‌ البته هنوز این مخالفت‌ها وجود دارد. در دوره‌هایی حتی تصمیم داشتند این رشته را منحل و مسیر این رشته را منحرف کنند اما دکتر آئینه‌وند برای این مساله ایستادگی کرد تا سال ۷۶ برای اولین بار رشته مطالعات زنان در ایران شکل گرفت. امروز ما بیش از ۲۰ گروه مطالعات زنان در دانشگاه‌های مختلف داریم، مراکز مطالعاتی در رشته‌ها و شاخه‌های مختلف فعال هستند. امروز، قطعا ما مدیون دکتر آئینه‌وند با نگاه آینده‌نگر، پیشرو و دقیق هستیم. در کنار تخصصی که در حوزه تاریخ داشت همواره همراه ما در موضوع مطالعات زنان بود.