قاضی زاده هاشمی: آمار تعرض به کودکان در رسانهها بالاست نه در آمار رسمی/ ذوالقدر: لایحه از دوره نهم به مجلس تقدیم شده است
شنیدن اخبار مربوط به تعرض و تجاوز در هر کجای دنیا غم انگیز و تکان دهنده است مخصوصا اگر این اخبار مربوط به کودکان باشد.
متاسفانه در یک سال اخیر ،در کشور ایران ، شاهد اخبار متعدد در این خصوص بودیم که همچون زنجیری که انگار قرار نیست پاره شود در پی هم، هر مرتبه از یک سوی کشور خبر از تعرض و تجاوز به گوش می رسد .
البته باید تاکید کرد که وقوع این جرایم همیشه بوده است و تنها مختص ایران هم نیست ولی در یکساله گذشته به شکل سریالی و زنجیره ای رخ داده و در رسانه های مجازی و رسمی منتشر شده است به شکلی که توجه اذعان عمومی را به خود معطوف کرده و امنیت روانی خانواده ها را تحت تاثیر قرار داده است .
و اما شروع وقوع زنجیره ای و انتشار پیاپی ارتکاب جرایم خشن و جنسی نسبت به کودکان و نوجوانان در یکساله گذشته از ۲۸ خرداد ماه آغاز شد .
آتنا اصلانی دختر ۶ ساله پارس آبادی( از توابع اردبیل) بود که ۲۸ خرداد ۱۳۹۶، توسط مردی ۴۰ ساله به نام اسماعیل جعفرزاده معروف به اسماعیل رنگرز هنگامی که برای آب خوردن به مغازه او رفته بود، مورد تعرض قرار گرفت و سپس به قتل رسید. قاتل برادرش را در جریان قرار میدهد و او نیز جسد را از درون بشکه کشف میکند و به پلیس خبر میدهد. قاتل در سحرگاه روز ۲۹ شهریور ۱۳۹۶ در ملاعام اعدام شد.
کیمیا دختر ۷ ساله دیگری بود که خبر آن در روز ۲۶ تیرماه بازتاب رسانه ای پیدا کرد. می شود گفت که این خبر جزو اخبار دردناکی بود که در رسانه ها منتشر شد چرا که ۷۰ بار از سوی پدر ناتنی خود مورد تجاوز قرار گرفته بود. این مرددر بازجویی ها اعتراف کرد که شیطان پرست بوده و به خاطر کیمیا با مادر او ازدواج کرده است.
پریا(تبسم) دختر ۵ ساله ساوه ای بود که در روز ۱۰ مرداد پس از دو روز زندگی نباتی و دست و پنجه نرم کردن با مرگ، نهایت تسلیم شد و جان باخت. بر پیکر این کودک ضربات متعدد وجود داشت که پزشکی قانونی استان مرکزی نیز احتمال سو استفاده جنسی از این کودک را در نظر گرفت.
ةبر بعدی مربوط به ابولفضل ۱۱ ساله است. ابتدا عکس او به عنوان گمشده در شبکه های مجازی دست به دست شد سرانجام مشخص شد که این کودک در روز ۱۷ شهریورماه سال ۹۶ پس از آنکه از سوی پسر کبوتر باز به بهانه نشان دادن کبوتر به قربانگاه کشیده شد و مورد آزار و اذیت قرار گرفت با ۵۰ ضربه چاقو به قتل رسید.
خبر بعدی که بعد رسانه ای گسترده ای نیز داشت مربوط به خبر تعرض و قتل به اهورا دو ساله بود. اهورا پسربچه دوساله ای بود که در روز ۲۲ مهر ماه ۹۶ از طرف ناپدری خود در غیاب مادرش مورد تعرض واقع شد و ناپدری وقتی گریه های کودک را می بیند سر اهورا را محکم به دیوار می کوبد و اهورا جان می بازد. قاتل اهورا ساعت ۶ صبح ۲۱ فروردین ماه زندان لاکان رشت به دار مجازات آویخته و اعدام شد.
ندا علیزاده نیز قربانی دیگر تجاوز بود. او که ۷ سال بیشتر نداشت و از توابع افغان ساکن در مشهد بود روز ۷ فروردین ماه ۹۷ برای خرید نان از خانه خارج شد و جسد او در حالی که توسط میوه فروش ۳۶ متاهل صاحب سه فرزند مورد تعرض قرار گرفته بود پیدا شد. جسد او در حالی که دهانش با دستمال کاغذی پر شده بود و چشمان نیمه بازش، حکایت از قتل فجیعی داشت که بر او رفته است. قاتل پس از انجام هدفش وقتی که ماجرا را به پدرش می گوید، دختر بچه را خفه کرده و کفش هایش را درون حیات همسایه کناری می اندازد جسد را درون کیسه پلاستیکی انداخته و چند کوچه بالاتر رها کرده و سپس به مهمانی می رود.
خبر بعدی هم مربوط به تاریخ اردیبهشت ۹۷ است. خبر مربوط به تجاوز به ۱۶ دانش آموز پسر از طرف ناظم مدرسه در دبیرستان غیرانتفاعی معین در منطقه ۲ تهران در در یکی از فرعیهای خیابان حضرت ابوالفضل بلوار مرزداران است. برای برخی این آسیب در حد نشاندادن فیلمهای مستهجن و دادن مشروبات الکلی بوده، آقای «ح» با چند تا از دانشآموزان اقدام به کشیدن سیگار میکرده، اما در بعضی از بچهها گویا این آسیب جدیتر بوده، گویا وادار به برقراری رابطه جنسی بین بچهها میکرده است. البته تاکنون هیچ یک از دانش آموزان تقاضای معاینه از سمت پزشکی قانونی را نداشتند و ابعاد حادثه نیز هنوز روشن نیست و اتهام تعرض توسط ناظم هنوز ثابت نشده است.
بهاره کریمی، دختر ۵ ساله افغان ساکن خمینی شهر اصفهان در خرداد ماه ۹۷ درحالی که از طرف سه مرد ناشناس مورد تعرض قرار گرفته بود، غوطه ور در خون در خرابه ای در خمینی شهر پیدا شد. حال بهداشتی او در حال حاضر از وضعیت خوبی برخوردار است. تجاوز از طرف پزشکی قانونی تایید شده است اما نماینده خمینی شهر، ابطحی، معتقد است نظر پزشکی قانونی برای قاضی حجت نیست و ممکن است شیشه پپسی موجب خونریزی کودک شده باشد.
آخرین اخبار هم که مربوط به چند روز گذشته است. هنگامی که یک دختر ایرانشهری هنگام بازگشت به منزل از سوی ۴ فرد ناشناس ربوده شده است و بعد از آزار و اذیت مقابل منزل رها شده است. یکی از عوامل دستگیر شده به تجاوز به ۴۱ نفر اعتراف کرده. این درحالی است که تنها سه نفر حاضر به شکایت شده اند. امام جمعه ایرانشهر ضمن تاسف از این حادثه خواستار برخورد جدی با عوامل این واقعه وحشتناک شد.
گرچه صحت و سقم تمامی اخبار بالا تایید نشده و برخی از آن ها در دست بررسی است اما انتشار خبر تجاوز به کودکان و نوجوانان مستقیما آرامش ذهن جامعه و نظم عمومی را هدف قرار می دهد. پخش این اخبار بین مردم باعث ایجاد رعب و وحشت و در نتیجه آن موجب مختل شدن امور عادی جامعه می شود. در این بین اما جای خالی لایحه حمایت از حقوق کودکان به وفور حس می شود. لایحه ای که ۹ سال است منتظر تصویب است.
*امروز مردم حقوقی را خواهانند که در گذشته آن را حق خود نمی دانستند
در آخرین اقدام برای تسریع در به نتیجه رسیدن این لایحه ،معصومه ابتکار ؛ معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده در تماس تلفنی با استاندار سیستان و بلوچستان خواستار استفاده از همه ابزار ها برای جلوگیری از خشونت علیه زنان شد و همچنین به جای خالی لایحه حمایت از حقوق کودکان و نقش بازدارنده آن در بروز چنین حوادثی اشاره کرد.آخرین اخبار حکایت از این دارد که لایحه در نوبت صحن علنی و در دست هیئت رئیسه مجلس است. این اخبار ما را بر آن داشت تا با امیرحسین قاضی زاده هاشمی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت و گویی داشته باشیم تا بدانیم با وجود این اخبار تکان دهنده، دلیل تعلل در تصویب این لایحه چیست؟
قاضی زاده هاشمی با تشریح دلایل به تصویب نرسیدن لایحه گفت: « انعکاس خبری این اخبار این را می رساند که گویی آمار تجاوز و تعرض بالا رفته است. اما آمار رسمی دادگاه ها و پزشکی قانونی حکایت از بالا رفتن این آمار ندارد. تنها انعکاس خبری برای اثبات ادعای بالا رفتن آمار تجاوز ارزشمند نیست بلکه وجود آمار رسمی که نشان بدهد واقعا رشدی در این زمینه داشته ایم نیاز است . برخی آسیب های اجتماعی از گذشته هم بوده است تنها در حال حاضر بزرگ نمایی بیشتری می شود و در صدر اخبار قرار می گیرد و بیشتر بدان پرداخته می شود. اینکه بگوییم آمار تجاوز بالا رفته است مستند بر مدرک رسمی نیست و گزارشاتی که در این خصوص به ما رسیده است این آمار را تایید نمی کند. این بزرگ نمایی ها ، هم آثار خوب و هم آثار بدی را در پی دارد »
وی افزود: « در حال حاضر مردم حقوقی را حق خود می دانند که در جوامع سنتی گذشته آن را نه تنها حق خود نمی دانستند بلکه حتی به دلیل حفظ آبرو از بازگویی آن خودداری می کردند. نمی توان گفت در حال حاضر جامعه از نظر اخلاقی ناهنجار تر شده است بلکه این آمار پنهان بوده است. انتشار این اخبار به معنی نبودن آن در گذشته نیست»
هاشمی در ادامه مدعی شد : « اصلا دولت اقدام و درخواستی در خصوص الویت قرار دادن لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان نکرده است. تنها اقدامی که انجام شده است نامه معصومه ابتکار معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری است که این نامه از سوی مجلس معیاری برای اولویت قرار دادن طرح نیست. هیئت دولت باید در این زمینه درخواست بدهد. اخیرا در خصوص اولویت قرار دادن این لایحه از طرف سیده فاطمه حسینی( نماینده مجلس و عضو فراکسیون زنان) و نه از طرف دولت ۵۰ امضا از طرف نمایندگان جمع شد که بعد از آن این طرح از طرف مجلس در اولویت دستور قرار گرفت. لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان در صحن علنی در دستور یازدهم قرار گرفته است و تمام لوایح پیش از آن هم از طرف دولت درخواست فوریت داده است اما درخواستی از سوی دولت برای فوریت این طرح داده نشده است.
وی با تاکید بر اینکه هیئت رئیسه مسوول محتوا نیست بلکه طبق قانون عمل می کنیم و آیین نامه مقرر کرده است که هر لایحه ای که در اولویت قرار گرفته، باید طبق اولویت ها بدان رسیدگی کرد گفت : ما باید طبق قانون عمل کنیم و حق قضاوت بر اساس محتوا را نداریم.
قاضی زاده هاشمی، عضو هیئت رئیسه مجلس در خصوص زمان رسیدگی به این لایحه با توجه به حساسیت جامعه ، تحت تاثیر اخبار تلخ تعرض به کودکان و نوجوانان چنین پاسخ داد: « انشاالله تا اواسط تابستان لایحه به نتیجه خواهد رسید. البته کلیات و جزئیات لایحه باید توسط شورای نگهبان بررسی شود که این مسئله خود زمان بر است.
عضو هیئت رئیسه مجلس در پایان تاکید کرد : «پروسه به نتیجه رسیدن این لایحه تا مرحله اجرا به دلیل مسائلی که ذکر شد کمی زمان بر است که مسوولیت تمامی ابعاد آن به عهده مجلس نیست»
*دولت وظیفه پیگیری ندارد
با بیان این مطلب که دولت پیگیر لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان نبوده است و همین بی توجه ای علت طولانی شدن سرنوشت آن بوده است آنهم از سوی عضو هئیت رئیسه مجلس با فاطمه ذوالقدر، عضو فراکسیون زنان و نماینده مجلس گفت و گویی داشتیم تا ادعای قاضی زاده در مورد پیگیر نبودن دولت بر اساس را بررسی کنیم.
ذوالقدر در خصوص علت تعلل در تصویب لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان با تاکید بر پیگیری های مکرر دولت برای تصویب این لایحه با رد صحبت قاضی زاده هاشمی بیان کرد : « این لایحه از دوره نهم مجلس شورای اسلامی از طرف دولت به مجلس تقدیم شده است و در کمیسیون قضایی مجلس به علت اصلاح کمی مورد تعلل واقع
شد»
وی در ادامه افزود: « به علت حجم بالای لایحه های تقدیمی دولت به مجلس، علاوه بر دولت، نماینده ها نیز پیگیری هایی در این خصوص داشته اند از جمله نامه ای که خانم فاطمه حسینی با ۵۰ امضا جمع کردند و نامه ای که بنده با ۷۵ امضا برای در اولویت قرار دادن و رسیدگی دوفوریتی این لایحه جمع کردم هم جزو چنین نامه هایی بود»
ذوالقدر با گفتن از اینکه دولت تنها وظیفه تدوین لایحه را بر عهده دارد و وظیفه پیگیری ندارد گفت : لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس نهم در حال پیگیری و اصلاح بود که دوره نهم تمام شد و نمایندگان دوره دهم، مجددا این لایحه را مورد بررسی قرار دادند و به همین علت کمی زمان برد که در حال حاضر در نوبت صحن علنی قرار دارد.»
وی افزود: « لایحه در کمیسیون فرهنگی و فراکسیون زنان مرتبا مورد پیگیری قرار گرفت و در حال حاضر در نوبت رسیدگی و دستور یازدهم همین هفته است. این لایحه یا فردا و یا هفته دیگر به صحن علنی می رسد»