معصومه ابتکار با شرکت در آیین "مهمان من دوست من" به مناسبت روز جهانی پناهنده از فعالان حوزه کتاب کودکان پناهنده تقدیر کرد و هدایایی از طرف معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده به ایشان اهداء کرد. 


اشرف بروجردی در این برنامه روز جهانی پناهنده که با عنوان «مهمان من، دوست من» با محوریت تقدیر از فعالان حوزه کتاب کودکان پناهنده در محل کتابخانه ملی برگزار شد، به تنوع فرهنگی به عنوان یکی از مسائل مورد توجه در مهاجرت اشاره کرد و گفت: فرهنگ های مختلف باید حفظ شود و به عنوان میراث ملت ها برای نسل های بعد محفوظ بماند و این حق هر ملت است که بتواند داشته های فرهنگی خود را حفظ کند.

وی با اشاره به انعقاد عقد اخوت و برادری بین مهاجرین از مکه و ساکنان مدینه در زمان پیغمبر (ص) افزود: جمهوری اسلامی در طول سال های گذشته با پدیده مهاجرت به شکل وسیعی روبرو بوده است.

وی گفت: امروز در این مراسم به دولتمردان دنیا یادآوری می کنیم که چرا در دنیا شرایطی ایجاد می کنند که افراد از شرایط اولیه زندگی خود دور شده و مهاجرت کنند.

** افزایش چشم گیر دانش آموزان افغانستانی در مدارس دولتی ایران

فاطمه اشرفی مدیر انجمن حامی (حمایت از زنان و کودکان پناهنده) در این مراسم گفت: بیش از ۴۰ سال است که میزبان مهاجران افغانی و عراقی و میلیون ها پناهنده به دلیل شرایط ناملایم زندگی کشورهایشان هستیم.

وی افزود: زندگی در مهاجرت بی شک دوران سهل و آسانی برای هیچ کسی نیست اما امروز در شرایطی هستیم که مشکلات پناهندگی به کشور ما محدود نمی شود.

اشرفی گفت: علیرغم تمام محدودیت های داخلی و فشارهای اجتماعی کماکان احساسات انسانی خود را فراموش نکرده ایم و به رغم درگیری با مشکلات اتفاقات خوبی هم در زمینه حمایت از اتباع را شاهد بوده ام.

وی افزود: به عنوان نمونه در سال ۹۵ شاهد اصلاح قانون مربوط به آموزش دانش آموزان مهاجر بنا به دستور رهبری بودیم که باعث شد به لحاظ ساختاری موانع سال های پیشین رفع شود.

مدیر انجمن حامی گفت: فضای اجتماعی به سمت و سویی است که دستگاه های مختلف اجرایی دغدغه مسائل فرزندان اتباع از جمله مسائل هویتی آنها را مورد توجه قرار داده و شرایطی ایجاد شده که مجلس و وزارت کشور هم وارد مساله شده است.

وی افزود: بیش از ۴۰۰ هزار دانش آموز افغان در مدارس دولتی ایران در حال تحصیل هستند و اصلاح قانون آموزش در سالیان اخیر باعث افزایش چند برابری آنان شد به طوری که تنها در سال جاری ۷۲ هزار کودک از این دست به مدارس دولتی ما اضافه شدند.

اشرفی ادامه داد: موانعی برای دسترسی همگانی به آموزش این کودکان هنوز وجود دارد و نیز دسترسی به کارت شناسایی، لغو کار کودک و تغذیه سالم از دیگر چالش های اتباع افاغنه در ایران است.

این مراسم همراه با اجرای سرود و شاهنامه خوانی و دیگر برنامه های فرهنگی توسط پناهندگان در ایران بود.

ایران پنجمین کشور پناهنده پذیر دنیا

در ادامه این برنامه معاون دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در آئین تقدیر از فعالان حوزه کتاب کودکان پناهنده، گفت: ایران پنجمین کشور پناهنده پذیر دنیاست.

استفانی رینویل در آئین تقدیر از فعالان حوزه کتاب کودکان پناهنده با عنوان «مهمان من دوست من» افزود: روز جهانی پناهنده از سال ۲۰۰۱ میلادی در ۲۰ ژوئن برابر با ۳۱ خرداد به مناسبت پنجاهمین سالگرد تصویب کنوانسیون مربوط به وضعیت پناهندگان نامگذاری شد.

وی این روز را در واقع پاسداشت بزرگواری جوامعی که پناهندگان را میزبانی می کنند، برشمرد و ادامه داد: بعد از جنگ جهانی دوم بدترین وضعیت از نظر آمار پناهندگان را در دنیا شاهد بوده ایم و در چند سال اخیر تعداد پناهندگان افزایش چشمگیری داشته و تعداد کودکان پناهنده نیز پنج برابر شده که درخواست پناهندگی مستقل داده اند.

** نیمی از پناهندگان جهان کودک هستند

استفانی افزود: بر اساس آخرین آمار کمیساریای عالی پناهندگان، در پایان سال ۲۰۱۷، ۶۸.۵ میلیون آواره در سراسر جهان داریم که سه هزار نفر بیشتر از آمار سال ۲۰۱۶ است و ۲۴.۵ میلیون نفر از آنان پناهنده و بیش از نیمی از آنان کودک هستند.

معاون دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان افزود: این بیشترین رشدی بوده که طی سالهای گذشته کمیساریای عالی پناهندگان با آن مواجه بوده است.

به گفته وی تعداد پناهندگان قانونی افغان در ایران نیز یک و نیم میلیون نفر است که ۵۰ درصد از این تعداد، کودکان زیر ۱۸ سال هستند و پیش بینی حضور حدود دو تا سه میلیون نفر پناهنده بدون مدرک و به شکل غیرقانونی در کشور ایران نیز می شود.

وی افزود: نزدیک به یک میلیون پناهنده در ایران دارای کارت آمایش هستند و در حال حاضر نیز ۴۵ هزار و ۵۰۰ کودک بی سرپرست یا جداشده از خانواده به تنهایی درخواست پناهندگی داده اند و از هر ۱۰ نفر افغان در بین جمعیت درخواست دهنده پناهندگی به ایران یک نفر کودک است.

استفانی گفت: پاسخگویی به نیازهای کودکان پناهنده همچنان از اولویت های کمیساریای عالی پناهندگان است و در ایران هم تمرکز بیشتر بر روی فعالیت های پیشگیرانه از آسیب است که آموزش، توانمندسازی و مشارکت در اجتماع تحت برنامه راهبردی پناهندگان از جمله این برنامه هاست.

وی خاطرنشان کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران با سیاست های فراگیر و تاکید بر دستیابی پناهندگان به فرصت های برابر گام های اساسی برداشته است اما کمیساریا همچنان درخواست کمک های بیشتر در جهت افزایش این حمایت ها را دارد.

در این آئین از سید مرتضی حسینی شاه ترابی نویسنده و مدرس و داستان نویس افغان، محمد سرور جایی شاعر و نویسنده افغان، نماینده موسسه پژوهش تاریخ ادبیات کودکان و برخی برگزیدگان فرهنگی افاغنه با حضور «معصومه ابتکار» معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده تقدیر شد.