دومین نشست تدوین پروتکل کارگاه‌های طرح ملی گفت‌وگوی ملی خانواده توسط انجمن جامعه شناسی ایران با حضور معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده برگزار شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده، دکتر معصومه ابتکار در این نشست که با همکاری دانشگاه شیراز برگزار شد با تاکید بر اینکه اقدامات کارگاه‌های طرح گفت‌وگوی ملی خانواده باید فراگیر و علمی باشد، اظهار کرد: با جریان‌سازی اجتماعی قوی و انگیزه بالا می‌توانیم این طرح را در کشور اجرا کنیم، ولی این اتفاق ابتدا باید از لایه‌های درونی جامعه آغاز و از پایین به بالا رخ دهد.

وی تاکید کرد: امیدواریم با اجرای طرح ملی گفت‌وگوی خانواده، خشونت‌ها و آسیب‌های جامعه کاهش پیدا می‌کنند.

ابتکار با اشاره به اینکه در بحث خانواده همه قوا و دستگاه ها باید همکاری داشته باشند ساختار ستاد ملی زن و خانواده را مورد تاکید قرار داد و گفت: ستاد ملی زن و خانواده بخشی فراقوه‌ای است و فقط دولت متولی آن نیست، ریاست این ستاد را آقای روحانی بر عهده دارد و قوای مقننه، قضاییه و تعدادی از وزرا نیز در آن عضویت دارند.

ابتکار در بخش دیگری از سخنان خود به پژوهش‌ دانشگاه‌‌های مختلف درباره خانواده اشاره کرد و افزود: سال ۹۵ حدود ۲۵۰۰ و در سال ۹۴ نیز بیش از ۱۸۰۰ پایان‌نامه و پژوهش در دانشگاه‌های ایران در ارتباط با خانواده نوشته شده، اما چه تعداد از آن‌ها خروجی و نتایج مثبتی برای دستگاه‌ها و حتی خانواده‌ها داشته است؟

معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده تاکید کرد: کارهای مطالعاتی و پژوهشی درباره جامعه و آسیب‌های اجتماعی اقدام درستی است، اما اگر قرار باشد که مشکلات را حل نکنند و ایرادات دستگاه‌ها در روندهای اجرایی گرفته نشود ارزشی نخواهند داشت. ما دائما با این پرسش مواجه هستیم که مشکلات جامعه ایران را باید چگونه حل کرد؟ بنابراین از همه اساتید دانشگاه‌‌ها و پژوهشگران درخواست کمک و یاری داریم تا با آسیب‌ها توسط روش‌های علمی و هدفمند برخورد شود.

وی افزود: طرح تاب‌آوری از زمان خانم مولاوردی در استان‌ها اجرا شد و ما از سال گذشته تاکنون این توان‌افزایی را با جدیت دنبال کردیم. این طرح در بسیاری از شهرهای ایران نیز در حال اجراست و ادامه خواهد داشت. همزمان با برگزاری طرح گفت‌وگوی ملی خانواده، طرح تاب‌آوری هم باید در استان‌ها به اجرا در آید، زیرا این دو با یکدیگر پیوند‌های زیادی دارند.

ابتکار با بیان اینکه اعتبار طرح های توان‌افزایی و تاب‌آوری در بعضی شهرها افزایش یافته، گفت: با شناسایی آسیب‌ها و با کمک کارشناسان، تعداد تسهیلگران و میزان اعتبار تاب‌آوری در برخی شهرهای ایران مانند سرپل ذهاب را به حداکثر رساندیم تا از افزایش آسیب‌ها جلوگیری کنیم.

معاون رئیس جمهور ادامه داد: مشکلات اقتصادی و اجتماعی را در بحث افزایش آسیب‌ها نمی‌توان نادیده گرفت، چراکه این مسائل خانواده‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهند، اما با جریان‌سازی درست و مشارکت اساتید و نخبگان می‌توان مشکلات اقتصادی- اجتماعی را کاهش داد تا از این طریق خانواده‌ها کمترین آسیب را ببینند.

وی، نگاه واقع‌بینانه نسبت به آسیب‌ها را راه حلی مناسب برای کاهش مشکلات خانواده‌ها دانست و افزود: آموزش‌ها باید در همه لایه‌های درون جامعه صورت بگیرد، اما بهتر که این آموزش‌ها ابتدا در مدارس، انجمن اولیا و مربیان، دانشگاه‌ها و... انجام شوند.

ابتکار گفت: جلسات متعددی را با انجمن‌ها، احزاب،  و سمن‌ها درباره موضوعات و ایده‌های مختلف برگزار کردیم. طرح گفت‌وگوی ملی خانواده و بین نسلی ابتدا در قالب یک ایده مطرح شد و کارشناسان با تشکیل نشست‌ها آن را پایش کردند که خروجی آن مورد تصویب قرار گرفت.

معاون رییس جمهور تاکید کرد: جلسات و نشست ها در این زمینه نباید زنانه باشند، زیرا بحث خانواده فقط شامل زنان نمی‌شود.  در حال حاضر ۱۸ استان فعالیت خود را با حضور دانشگاهیان، احزاب، استاندار، معاونان و مدیران کل بانوان درباره گفت‌وگوی ملی خانواده آغاز کرده اند و معاونت زنان نیز در حال رصد است.

معصومه ابتکار با بیان اینکه استقبال خوبی از سوی مسئولان استانی از طرح ملی گفت‌وگوی شده است، افزود: یکی از استان‌های کشور نسبت به سایر استان‌ها از نظر اعتیاد در وضعیت سفید و خوبی قرار دارد، اما یکی از بزرگترین مشکلات آن آمار بالای خشونت است. ما باید مشکلات و آسیب‌ها را به صورت بومی در نظر گیریم و بعد به دنبال راه حل باشیم.  این‌گونه نیست که فکر کنیم همه آسیب‌های جامعه مربوط به اعتیاد یا طلاق می‌شود.

ابتکار گفت: این معاونت اطلس وضعیت زنان و خانواده در استان‌های کشور را تهیه و تدوین و با آخرین سرشماری سال ۹۵ به روز کرده است. این جامعه آماری و اطلاعات را در اختیار شما قرار می‌دهیم تا با کمک یکدیگر بتوانیم مشکلات و آسیب‌ها را به حداقل برسانیم.

وی تصریح کرد: البته با ارائه گزارش کار شما از وضعیت زنان، خانواده‌ها، آسیب‌ها و مشکلات استان‌های مختلف بهتر می‌توان برای بودجه سال آینده اعتبار گرفت.

ابتکار با تاکید بر اینکه تحقق کامل طرح ملی گفت‌وگوی خانواده نیازمند مشارکت همه گروه‌ها و اقشار مختلف جامعه است، افزود: احزاب و رسانه‌ها نقش تاثیرگذاری در جامعه دارند و با همگرایی آنان می‌توانیم به اهداف ترسیم شده دست پیدا کنیم. بنابراین ارتباط خودتان را با تشکل ها و رسانه‌ها افزایش دهید.

معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده اظهار کرد: بعد از حوادث دی‌ماه ۹۶ تصمیم گرفتیم طرح گفت‌وگوی بین نسلی را که مخاطبان آن را جوانان و نوجوانان هستند به اجرا درآوریم. در این طرح باید به پرسش‌های جوانان پاسخ داده شود، زیرا با این کار می خواهیم صدای آنان شنیده شود؛ ما برای هموار کردن مسیر از وزارت علوم خواسته‌ایم تا مهارت‌های گفت‌وگو را به میان جوانان و دانشجویان ببرد همچنین وزارت آموزش و پرورش از طریق شبکه سینا همکاری کند.

در ادامه این نشست، اساتید، پژوهشگران، اعضای انجمن جامعه شناسی و نمایندگان مختلف در استان‌های کشور نظرات و پیشنهادات خود را درباره طرح ملی گفت‌وگوی خانواده به معاون رئیس جمهور ارائه کردند.

یادآور می شود این کارگاه آموزشی برای نمایندگان انجمن جامعه شناسی و تسهیل گران سطح دو در استان های اردبیل، اصفهان، آذربایجان غربی و شرقی، البرز، زنجان، سمنان، همدان، سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، کرمان، قم، ایلام و گیلان برگزار شد. سایر استان ها حدود یکماه قبل از این در بوشهر این دوره را گذرانده بودند.