ما می دانیم که ورزش، حافظه و مهارت های تفکر را افزایش می دهد. اما اکنون محققان برای اولین بار نشان داده اند که فعالیت ورزشی، می تواند باعث افزایش اندازه مغز کودکان و بهبود عملکرد تحصیلی شود.

مطالعه صورت گرفته توسط تیمی از دانشگاه گرانادا در اسپانیا نشان داد که کودکانی که از فعالیت های ورزشی مناسب برخوردارند، حجم بیشتری از ماده خاکستری را در لوب پیشانی و گیجگاهی مغز و قشر کالکارین دارند که همه آنها برای عملکرد اجرایی (مهارتهای ذهنی که به ما کمک می کند هرچیزی را انجام دهیم)، و همچنین یادگیری، مهارت های حرکتی و پردازش تصویری، مهم است.

محققان با دو هدف این مطالعه را انجام دادند:

۱- مقایسه مغز کودکانی که فعالیت های ورزشی مناسب دارند با کودکانی که از فعالیت های ورزشی برخوردار نیستند 

۲-  میزان تاثیرگذاری این فعالیت ها بر عملکرد تحصیلی کودکان

نتیجه این تحقیق توسط فرانسیسکو بی اورتگا، پژوهشگر ارشد دانشگاه گرانادا موسسه ورزش و سلامت، تنها در یک پاسخ کوتاه و نیرومند چنین است: بله، آمادگی جسمانی در کودکان تاثیر مستقیم بر تفاوت های ساختار مغزی دارد و این تفاوت ها بر عملکرد تحصیلی کودکان مشهود است. 

این مطالعه که در مجله NeuroImage منتشر شده است، بخشی از پروژه ActiveBrains است که براساس یک کارآزمایی بالینی و تصادفی با بیش از ۱۰۰ کودک چاق و دارای اضافه وزن، بین ۸ تا ۱۱ ساله صورت گرفته است.

محققان دریافتند که توانایی های حرکتی می توانند به افزایش قشر خاکستری در دو ناحیه ای که برای پردازش و خوانش زبان در بخش های شکنج پایینی پیشانی و شکنج بالایی گیجگاهی ضروری است، موثر باشند.

با این حال، آنها هیچ ارتباطی موثری بین قدرت عضلانی و حجم قشر خاکستری در هر بخش از مغز، پیدا نکردند.

نویسنده اصلی مقاله، ایرن استبان کورنژو، محقق فوق دکترا در دانشگاه گرانادا، می گوید که حجم قشر خاکستری در مناطق قشر و زیر قشری تحت تاثیر مستقیم آمادگی جسمانی بوده و بر بهبود عملکرد تحصیلی کودکان تاثیرگذار است.

علاوه بر این، وی اضافه کرد: "آمادگی جسمانی عاملی است که می تواند از طریق تمرینات ورزشی اصلاح شود و تمرینات ترکیبی می تواند ظرفیت هوازی را بهبود ببخشد و  توانایی حرکتی روش موثری برای تحریک رشد مغز و عملکرد تحصیلی در کودکان دارای اضافه وزن و چاقی باشد."

تعداد کودکان دارای اضافه وزن یا چاقی در سراسر جهان افزایش چشمگیری داشته و این تعداد از ۳۲ میلیون در سال ۱۹۹۰ به ۴۱ میلیون در سال ۲۰۱۶ رسیده است.

نرخ چاقی کودکان در کشورهای در حال توسعه بسیار سریعتر از کشورهایی با درآمد بالا و توسعه یافته، هستند. چون رفاه اقتصادی در کشورهای توسعه یافته، با تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی کودکان، کنترل شده است.

محققان دانشگاه گرانادا از سیاست گذاران و مربیان خواستند به یافته های آن ها توجه کرده و تمرینات ورزشی در مدارس را از طریق مربیان آموزش تربیت بدنی به طور روزانه، برای کودکان به کار بگیرند.