نشست معاونت امور زنان و خانواده با انجمن بین‌المللی دوستی ایران با سایر کشورها با حضور دکتر ابتکار و معاون وزارت کشور برگزار شد. 



به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده، در ابتدای این نشست دکتر کمال اکبری، معاون مشارکت‌های اجتماعی سازمان امور اجتماعی وزارت کشور اظهار کرد: ما به دنبال توسعه سازمان‌های مردم نهاد داخلی و بین‌المللی هستیم؛ قفل بسیاری از مشکلات داخلی و خارجی صرفا با حضور مقامات و مسئولان باز نخواهد شد و باید سازمان‌های مردم نهاد قفل مشکلات را باز کنند.

وی با بیان اینکه شخصیت‌های سیاسی و دیپلمات‌ها با مقامات رسمی کشورها دیدار دارند، افزود: افرادی که در سمن‌ها فعالیت و حضور دارند با توسعه اقدامات خود می‌توانند بستر ارتباطات فرهنگی و اجتماعی را با دیگر کشورها گسترش دهند.

اکبری درباره فقدان شبکه برای سازمان‌های مردم نهاد توضیح داد: این مساله با مشکلات آیین‌نامه‌ای مواجه شده است، اما دولت در حال تلاش برای رفع موانع ایجاد شبکه و گسترش آن در میان سازمان‌های مردم نهادست.

وی خطاب به سمن‌ها گفت: ما این آمادگی را داریم تا با شما عزیزان در وزارت کشور درباره مشکلات بحث و مشورت کنیم تا به نتیجه مطلوبی دست یابیم چراکه همه مسئولان معتقدند که باز شدن دروازه توسعه و گسترش رفت و آمد ملیت‌ها با کمک سازمان‌های مردم نهاد امکان‌پذیر است.

معاون مشارکت‌های اجتماعی سازمان امور اجتماعی وزارت کشور تصریح کرد: کشورهای دیگر با اجرای طرح‌‌هایی ورود نخبگان از ملل مختلف را برای معرفی فرهنگ کشورشان هموار و فراهم کرده‌اند.

اکبری با تاکید بر اینکه زمینه‌های مشترکی برای همکاری بیشتر میان سمن‌ها با دستگاه‌ها وجود دارد، گفت: ما منکر مشکلات نیستیم، اما وزارت‌خانه‌های کشور و امور خارجه بارها اعلام کرده‌اند که بسیاری از انجمن‌های دوستی یا فعال نیستند یا برخی از آنان خارج از حیطه اصلی و ذاتی خودشان فعالیت دارند.

وی در این باره اضافه کرد: باور کنید که دولت و دستگاه‌های مختلف، سمن‌ها و انجمن‌ها را رقیب خود نمی‌دانند و به دنبال سنگ‌اندازی در مسیر فعالیت شما نیستند. برای وزارت کشور گزارش عملکرد انجمن‌ها و فعالیتتان مهم است و باید چنین گزارشی از سوی سمن‌ها به ما ارائه شود.

معاون مشارکت‌های اجتماعی سازمان امور اجتماعی وزارت کشور تاکید کرد: برخی از انجمن‌ها برای دریافت مجوز از وزارت گلایه دارند و برخی دیگر نیز می‌گویند می‌خواهیم با آن انجمن فعالیت مشترک داشته باشیم، اما یا اجازه چنین کاری را به ما نمی‌دهند یا اینکه اصلا نمی‌توانیم آن سمن را پیدا کنیم و معلوم نیست کجاست! بنابراین برخی از مشکلات از ناحیه شما عزیزان به وجود می‌آید و اینطور نیست که تصور کنیم فقط دستگاه‌های دولتی باعث ایجاد مشکلات هستند.

اکبری از برخی انجمن‌ها گلایه کرد: وقتی مقامات کشورها به ایران و مسئولان ایرانی به کشورهای دیگر سفر می‌کنند باید یک میز تخصصی از انجمن‌ها در جلسات ورودی و خروجی کشورها حضور داشته باشد و ایران و مشکلات ایرانیان را با آنان مطرح کند. اما آیا واقعا چنین انجمنی در ایران وجود دارد که در چنین جلساتی حضور خوب و فعالی داشته باشد؟

وی در این باره تصریح کرد: نمی‌گویم که اصلا هیچ انجمنی در ایران نیست که چنین توانایی‌هایی را ندارد؛ می‌دانم که وزارت‌خانه‌هایی مانند کشور و امورخارجه باید انجمن‌های مهر و دوستی را تقویت کنند، اما انجمن‌ها و سازمان‌های مردم نهاد نیز باید کارکرد قابل قبولی هم داشته باشند.

اکبری در عین حال افزود: تمام تلاشم را در دولت و وزارت کشور برای رفع مشکلات شما انجام داده و خواهم داد و این را هم بدانید که بنده روبه‌روی سمن‌ها قرار ندارم و در یک طرف میز مقابل انجمن‌ها نیستم چراکه همه ما با یکدیگر دوست و همکار هستیم.

دکتر معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده نیز در ادامه این مراسم تصریح کرد: فعال سازی مجدد انجمن‌ها فرازونشیب‌های فراوانی دارد، اما خوشبختانه دوستان و همکاران به خوبی توانستند دوباره انجمن‌های مهر و دوستی را احیا کنند تا در مسیر دیپلماسی عمومی فعالیت داشته باشند.

وی با بیان اینکه دولت و رئیس جمهوری بر فعالیت‌های انجمن‌ها بخصوص سمن‌های مهر و دوستی تاکید دارند، گفت: بارها آقای روحانی به صراحت بیان کرده که باید فضای امن و نه امنیتی را برای انجمن‌ها و سمن‌ها جهت فعالیتشان فراهم و ایجاد کنیم.

ابتکار در بخش دیگری از سخنان خود به تصویب آیین‌نامه سازمان‌های مردم نهاد در دولت یازدهم اشاره کرد و افزود: این آیین‌نامه توانست بخشی از مشکلاتی که برسر راه انجمن‌ها و سمن‌ها وجود دارد کاهش دهد. در حال حاضر قانون جدیدی در این رابطه مراحل نهایی خود را طی می‌کند و به نظر ما این موضوع به روز شده، کارآمد و جامع‌تر است.

معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده گفت: دکتر ظریف در وزارت امور خارجه جمهوری ایران و همچنین دولت به کارکرد دیپلماسی عمومی از ناحیه انجمن‌ها در جهت ارتباطات با ملل مختلف اعتقاد دارد. بنابراین مواضع دولت و دیگر دستگاه‌ها برای فعالیت هر چه بیشتر انجمن‌های دوستی روشن و واضح است، اما ما نیازمند حضور جدی انجمن‌ها هستیم نه صرفا حضور یا فعالیت تشریفاتی.

وی در ادامه به خروج آمریکا از برجام اشاره کرد و افزود: این مساله بحثی ملی بحساب می‌آید و دولت به فعالیت انجمن‌های دوستی نیاز دارد تا از این طریق مناسبات بین‌المللی میان ایران با دیگر کشورها گسترش، بهبود و رشد پیدا کند.

ابتکار با اشاره به اینکه ارتباطات و مبادلات فرهنگی و اجتماعی انجمن‌های دوستی با دیگر ملل مهم به شمار می‌آیند، گفت: انجمن‌ها و سمن‌های مهر و دوستی با اقدامات و فعالیت‌های خودشان می‌توانند ارتباط خوبی با دیگر کشورها برقرار کنند. به طور مثال از این طریق می‌تواند مبادلات فرهنگی و گردشگری ایران افزایش پیدا کند و رونق خوبی در اقتصاد کشورمان به وجود بیاید.

معاون رئیس جمهوری اظهار کرد: جنگ روانی و اقتصادی علیه ایران و مردم شکل گرفته است پس چه بسا بهتر که انجمن‌های دوستی با فعالیت‌های خود به ویژه در زمینه فرهنگی و هنری بتوانند این مداخلات را کاهش و کمکی بزرگی به دولت و مردم کنند.

وی خطاب به انجمن‌های دوستی گفت: دشمنان با استفاده از شبکه‌های اجتماعی، رسانه‌ها و عنصر روانی در حال ترویج ناامیدی در کشور بخصوص در میان جوانان ایرانی هستند، شما انجمن‌ها باید این جنگ را جدی بگیرید و از همه مهمتر فعالیت‌های خودتان را گسترش و تقویت کنید.

ابتکار در این باره اضافه کرد: هوشیاری انجمن‌ها و دیپلماسی عمومی شما عزیزان در این جنگ روانی بسیار مهم و ارزشمند به شمار می‌آید. بنابراین دولت دوازدهم از تمام سمن‌ها و انجمن‌ها می‌خواهد که وارد میدان شوند و فعالیت‌های خودشان را بیشتر از گذشته ارتقا دهند.

معاون رئیس جمهوری یادآور شد: زمانی که در سازمان حفاظت از محیط زیست حضور داشتم خوشبختانه انجمن‌ها و سمن‌ها خطرات زیست محیطی و تخریب محیط زیست را جدی گرفتند و وارد کار شدند. به خاطر دارم در آن زمان زنان و جوانان حضور بسیار خوب و پررنگی داشتند و تا به امروز نیز در حال تلاش در جلوگیری از تخریب محیط زیست هستند.

وی در ادامه افزود: تحریم‌هایی که در گذشته علیه ایران اعمال شد و تحریم‌هایی که قراراست در آینده از سوی ایالات متحده اجرا شوند به هیچ عنوان نباید باعث محدودیت علم و پژوهش در ایران شود. بنابراین انجمن‌های دوستی در علم، پژوهش و بخصوص دارو نقش مهمی در دیپلماسی عمومی دارند و با فعالیت و مشارکت‌ قادرند اثرات تحریم‌های آمریکا علیه ایران را به حداقل برسانند.

ابتکار در عین حال نقش زنان را در مقابله با تحریم‌ها و ایجاد صلح در میان ملت‌ها تعیین کننده دانست و گفت: بیشترین آسیب‌ها در زمان درگیری در همه کشورها متوجه زنان است. بنابراین زنان با فعالیت در انجمن‌ها می‌توانند در سازمان‌ ملل و انجمن‌های صلح و دوستی در جهان آسیب‌ها را کاهش دهند. 

وی در ادامه سخنان خود، خانواده مهمترین رکن بشری در جهان توصیف کرد و افزود: وقتی خانواده کارکرد و شکوفایی خود را از دست بدهد جامعه دچار مشکلات بسیار بزرگی خواهد شد که البته مشکل بیکاری و اقتصادی در کارکرد خانواده‌ها دخیل هستند و دولت و معاونت امور زنان و خانواده به این مسائل توجه دارد.

معاون رئیس جمهوری تاکید کرد: تنهایی به یکی از مشکلات مهم در جهان تبدیل شده است. حتی برخی کشورها وزرای تنهایی و خودکشی انتخاب کرده‌اند و طبق بررسی‌های صورت گرفته این معضل در کشورهای صنعتی رو به افزایش است.

ابتکار، لایحه‌های حمایت از کودکان و مقابله با خشونت علیه زنان را پیشرو و مهم دانست و تصریح کرد: امیدواریم هرچه زودتر لایحه مقابله با خشونت علیه زنان به مجلس شورای اسلامی بیاید و مورد تصویب قرار گیرد زیرا از نظر ما این لایحه برای حمایت از زنان و خانواده‌ها مهم است.

وی گفت: با تمام پیشرفت‌ها و به روز شدن تکنولوژی در جهان باید بگویم که یک مشکل اساسی در خانواده‌ها وجود دارد و آن هم اختلال ارتباطات در خانواده است. این موضوع فقط مختص خانواده‌های ایرانی نیست و همه خانواده‌ها در جهان گرفتار این مشکل شده‌اند.

معاون رئیس جمهوری ادامه داد: اخیرا مجمع جهانی اقتصاد درباره تنهایی تحقیقات گسترده‌ای آن هم بر ۵۵ هزار نفر در سنین و جنسیت‌های مختلف انجام داده است. طبق این پژوهش ۲۷ درصد از سالمندان و ۴۰ درصد از افراد در دوره جوانی احساس تنهایی می‌کنند. توجه داشته باشید که این افراد دارای خانواده هستند یعنی افراد با داشتن خانواده دچار تنهایی شده‌اند. چرا؟ چون ارتباطات در خانواده‌ها مختل شده است.

ابتکار با بیان اینکه معاونت امور زنان و خانواده از همکاری با انجمن‌های مهر و دوستی استقبال می‌کند، گفت: مشکلات و آسیب‌ها را توضیح دادم؛ به صراحت می‌گویم که آغوش ما بر روی شما عزیزان باز است و ما حاضریم از تمام فعالیت‌ها و ظرفیت‌های انجمن‌های دوستی بهره‌ببریم تا مشکلات به وجود آمده رفع شوند.

در پایان این مراسم، نمایندگان انجمن‌ها و سمن‌ها نظرات، پیشنهادات و انتقادات خودشان را با مقامات رسمی حاضر در جلسه در میان گذاشتند که محور سخنان آنان به این شرح است:

*فقدان بودجه لازم برای ادامه فعالیت

*فقدان جای مناسب برای برگزاری جلسات و همایش‌ها

*عدم همکاری برخی سازمان‌ها و نهادها با انجمن‌ها

*وجود فضا و نگاه امنیتی به سمن‌ها

*لزوم حمایت دولت و دستگاه‌های مختلف از انجمن‌ها

*مشکلات عدیده در دریافت مجوز و روند ثبت انجمن‌ها و سمن‌ها