یکی از روزهای هفته کتاب که از ۲۴ آبان تا اول آذر برگزار می شود، "کتاب، خانواده و سبک زندگی" است. 



مجله Pediatrics اخیرا نتایج ۱۹ تحقیق جهانی در مورد تاثیرات کتاب روی کودکان و والدین را منتشر کرد. در همه این تحقیقات که دستکم ۳ هزار خانواده را شامل می‌شد، شاهد تاثیرات مثبت و پربار کتاب‌خوانی در خانواده‌ها و سرایت آن به کودکان هستیم. در حقیقت کتاب خواندن باعث افزایش مهارت‌های زندگی، افزایش توانایی برقراری ارتباط با دیگران و همچنین مسئولیت‌پذیری کودکان می‌شود.

یکی دیگر از اصلی‌ترین نکاتی که در مورد کتاب خواندن برای خانواده‌ها و کودکان وجود دارد تاثیر آن روی شادی است. «حال خوش خواندن» شعار امسال هفته کتابخوانی در ایران است.

معصومه ابتکار، در آیین گرامیداشت «روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار» که در اولین روز هفته کتاب در تالار وحدت برگزار شد با اشاره به اهمبت توجه به کتاب در تقویت بنیان‌های خانواده گفت؛ با توجه به جنگ روانی دشمن یکی از مهمترین سیاست‌های دولت ایجاد فضای آرام و زندگی با نشاط مردم است. کتاب در محوریت این سیاست قرار دارد.

معاون رییس جمهور با بیان اینکه امیدواریم با سیاستگذاری درست بتوانیم گام‌های موثری را برای توسعه فرهنگ کتابخوانی و بازگشت کتاب به زندگی،‌ مدرسه و خانواده افراد برداریم، اظهارکرد: کتاب به باورهای دینی و مذهبی ما بطور عمیق گره خورده است. قرآن که احسن‌القصص را در خود جای داده است،‌ به شنیدن و مهارت‌های زندگی و موضوع قصه‌گویی تاکید دارد. امروز مسئله قصه‌گویی یک مهارت زندگی و حتی مدیریتی محسوب می‌شود. الهام بخش بودن قصه و کتاب برای بحث مدیریت موفق،‌ تاثیرگذار است. پیوند دینی و مذهبی و ارتباط آن با مسائل روز مباحث بسیار مهمی است که باید در سیاستگذاری‌ها به آن پرداخته شود.

 معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با تاکید بر این موضوع که کتاب عمیقا با باورهای دینی و مذهبی ما گره خورده است و قرآن احسن‌القصص است، گفت: قرآن که قصه‌های بسیار زیادی را در درون خود جای داده است ما را به شنیدن و مهارت‌های زندگی و موضوع قصه‌گویی تشویق می‌کند. یکی از رویکردها و سیاست‌های دولت این است که آرامش روانی و نشاط را در فضایی سالم و آزاد ایجاد کند که این مهم با کتابخوانی محقق می‌شود.

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به جنگ روانی و اقتصادی دشمنان علیه ملت ایران،گفت: در این شرایط ما باید آرامش روانی را برای مردم همراه با زندگی با نشاط در فضایی سالم و آزاد ایجاد کنیم. این مسائل سیاست و رویکرد دولت است که برای رسیدن به آن، ترویج کتاب و کتابخوانی بسیار اهمیت داشته و تاثیرگذار است. بر همین اساس ما برنامه‌هایی داریم که از جمله آن‌ها آغاز طرح گفت‌وگوی ملی خانواده است. آسیب‌های اجتماعی و شرایط خاص جامعه و اختلال ارتباطات باعث شده تا این طرح را آغاز کنیم که با موضوع کتابخوانی و قصه‌گویی ارتباط مستقیمی دارد. براساس مطالعات بین‌المللی، انسان‌هایی که توانسته‌اند با مشکلات درست برخورد کنند، آدم‌هایی بودند که قصه‌گویی و کتابخوانی در خانواده‌هایشان رواج داشته است. ما هیچ وقت از مطالعه و قصه‌گویی و شنیدن بی‌نیاز نیستیم.

وی ادامه داد: یکی از سیاست‌های مهم دولت، ایجاد فضایی برای حضور زنان در مدیریت کشور است. فقط در دولت ۴۰ درصد از مدیران، زنان هستند و بیش از ۷۰ درصد از تولیدات صنایع دستی به همت زن ایرانی تهیه می‌شود. ما در کشور نیازمند افق‌گشایی هستیم که این امر با کتاب و کتابخوانی محقق می‌شود. هرگز نباید فراموش کنیم که نهاد خانواده ما نیازمند مطالعه است. بدخواهان ایران می‌خواهند امید را از ما بگیرند که با کتابخوانی می‌توانیم از این حرکت جلوگیری کنیم.

در این مراسم از معصومه ابتکار، امیر حمیدرضا گرامی رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ممسئولان کتابخانه‌های برگزیده، کتابداران برتر و استان‌های برتر در حوزه انجمن‌ها با حضور دبیرکل نهاد، مهدی رمضانی، و ورد تقدیر قرار گرفتند

درسال ۱۳۷۲به ابتکار و هدایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۲۴ آبان به عنوان روز کتاب و کتاب‌خوانی تعیین شد.  این روز یکی از روزهای هفته کتاب که از ۱۰ آبان تا ۲۴ است می باشد.

وزارت فرهنگ و آموزش عالی، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سازمان تبلیغات اسلامی، هیأت امنای کتابخانه‌های عمومی، جهاد دانشگاهی، کانون فرهنگی و هنری مساجد، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مؤسسه خانه کتاب و تشکل‌های صنفی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم همکاری دارند.

مبتکران این مناسبت اهداف گسترده‌ای برای آن قائل شده‌اند، مانند تقویت بنیه فرهنگی کشور؛ توسعه، هدایت و رونق اقتصاد کشور؛ تشویق مردم به کتاب و کتابخوانی و ایجاد عادت به مطالعه؛ کمک به حل مشکلات و تنگناهای تولید و توزیع کتاب؛ تجهیز کمّی و کیفی کتابخانه‌ها؛ و افزایش ظرفیت‌های فرهنگی کشور.

امسال نیز بیست و ششمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «حال خوش خواندن» روزچهارشنبه (۲۳آبان ماه) با حضور محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیکنام حسینی پور دبیر هفته کتاب و مسئولان شهری کاشان در دارالسلام کاشان برگزار شد.