معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری از پیگیری هایی سخن می گوید که منجر به تخصیص ردیف بودجه مستقل در سال ۹۸به امور « زنان و خانواده» برای نخستین بار در سطح ملی و استانی شده است.
معصومه ابتکار در بخش پایانی سفر یک روزه به استان کهگیلویه وبویراحمد در جمع احزاب، اساتید دانشگاه، فعالان اجتماعی، مشاوران و سمن ها حاضر شد تا هم تخصیص بودجه مستقل به خانواده را خبر دهد و هم به تشریح اهداف طرح ملی گفت و گوی خانواده بپردازد.
از سخنان ابتکار مشخص بود که حال خانواده ایرانی چندان خوب نیست .وی گفت: حال جامعه ایرانی با ارتقای وضعیت خانواده و حال خانواده ایرانی با ارتقای مهارت های ارتباطی خوب می شود.
وی با بیان اینکه ارتقا مهارت ها با افزایش آگاهی جامعه اتفاق می افتد افزود: اگر خانواده به عنوان یکی از مولفه های مهم اجتماعی کشور انسجام لازم را داشته باشد، می تواند از سختی ها عبور و در کنار دولت در جهت بهبود و اعتلای جامعه حرکت کند.
ابتکار ادامه داد: هرچه ارتباطات انسانی و عاطفی خانواده قویتر باشد جامعه و نسل آینده سالم تری خواهیم داشت.
وی یادآوری کرد: دولت در طرح ملی گفت و گوی خانواده و بین نسلی به دنبال ایجاد شرایطی است که اعضای خانواده بتوانند با هم گفت و گو کنند .
معاون رئیس جمهوری گفت:میزان گفت و گو در خانواده ها آنچنان کاهش یافته که در ده سال گذشته از ۲ ساعت به ۱۰ دقیقه رسیده است.
وی یادآوری کرد: کیفیت گفت و گو در میان اعضای خانواده هم پایین آمده است و افراد وقتی باهم گفت و گو می کنند زبان همدیگر را نمی فهمند.
ابتکار با بیان اینکه فاصله بین دو نسل از ۳۰ به ۵ سال کاهش یافته است گفت: نقشه و تصویر ذهنی افراد در نسل های مختلف کاملا باهم متفاوت است و همین هم آسیب هایی را در پی خواهد داشت.
وی یادآوری کرد: آرامش، گمشده دنیای امروز است که باید در خانواده به دست بیاید و هدف دولت تقویت مهارت هایی است که خانواده دوباره مامن اصلی افراد شود.
طرح ملی گفت و گوی خانواده تأثیر زمینه اجتماعی، فرهنگی و ساختارهای کلانتر بر مسائلی خردتر مثل مسائلی که درون خانواده اتفاق می افتد را مورد بحث و بررسی قرار می دهد.
مرحله اول این طرح مهرماه سال جاری در قالب کارگاههای آموزشی با مشارکت مشاوران، رسانهها، سمنها، دانشگاهیان و سازمانهای حمایتی در استان برگزار شد.
در این کارگاه حدود ۶۰ نفر از کارشناسان نهادها و سازمانهایی که با اقشار آسیب پذیر جامعه ارتباط بیشتری داشتند ضمن دریافت آموزشهایی، نظرات و تجربیات خود را به اشتراک گذاشتند .
در نشست امروز احزاب، اساتید دانشگاه، فعالان اجتماعی، مشاوران و سمن ها پیرامون داده ها و تحلیل های خروجی کارگاه ها به بحث و تبادل نظر پرداختند.
اگرچه تعدادی از حاضران در نشست فرصت به دست آمده را برای پرداختن به مسائل حاشیه ای از بین بردند اما برخی نظرات و پیشنهادات نیز مورد توجه قرار گرفت.
از جمله مواردی که به نظر می رسید در دسته بندی اولویتهای استان نادیده گرفته شده نقش زنان به عنوان نیمی از جمیعت بود.
نامشخص بودن منابع مالی اجرای طرح ملی گفت و گوی خانواده نیز از دیگر نقاط ابهام طرح بود .
**سمن وابسته به دولت نمی خواهیم
سمن های حاضر در نشست نیز نسبت به عدم حمایت مالی دولت از تشکلها گلایه داشتند که استاندارکهگیلویه وبویراحمد با قاطعیت گفت که اگر قرار است دولت به سمنها کمک مالی کند که همان پول را در اختیار سازمانهای خود می گذارد.
علی محمد احمدی گفت: سمن ها برای اینکه بتوانند منتقد و موثر و کمک دولت باشند نباید به لحاظ مالی وابسته دولت باشند.
وی ادامه داد پیشنهاد ما این است که سمن ها برای آنکه استقلال خود را حفظ کنند به دنبال جذب حمایت از شرکتهای خصوصی باشند .
احمدی یادآوری کرد: سمنی که وابسته به دولت باشد نمی خواهیم با این حال تا زمانی که سمن ها به بلوغ برسند کنارشان هستیم.
**بافت سنتی استان در نظر گرفته شود
یکی از مشاوران حاضر در جلسه یادآوری کرد: برای بررسی موضوع ازدواج و طلاق در استان کهگیلویه وبویراحمد باید بافت سنتی آن در نظر گرفته شود.
فریده مرادیان عضو مجمع زنان مسلمان نو اندیش گفت:افراد از تجرد به تاهل باید سه مرحله را طی کنند که به دلیل وجود تفکر سنتی در استان مرحله اشنایی حذف می شود به سرعت سراغ عقد می روند.
وی تاکید کرد که در نشست ها فقط روی پایداری خانواده تاکید می شود در حالی که بسیاری از جمعیت ما کنار هم زندگی می کنند اما از کنار هم بودن رضایت ندارند.
مرادیان گفت: برای حل این موضوع باید آموزش دختران مناطق دور افتاده و مادرانشان را در اولویت بگذاریم.
**لزوم توجه به ذائقه فرهنگی
یکی از جامعه شناسان حاضر در نشست نیز با انتقاد از چینش سخنرانان جلسه و نوع صحبت های مطرح شده گفت: وقتی در فضای گلخانه ای حرف بزنیم دردی را درمان نخواهیم کرد.
بختیار کرمی یادآوری کرد خودکشی های زنجیره ای ، خشونت های کلامی و اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد را در می نوردد.
وی با بیان اینکه در تعریف جامعه باید ذائقه فرهنگی را در نظر بگیریم گفت: دردهای خانواده های استان فراتر از فضاهایی است که ما کارشناسان دور هم می نشینیم و می سازیم.
طرح ملی گفت و گوی خانواده با همکاری انجمن جامعه شناسی ایران و امور بانوان استانداریهای کشور در استانها اجرا میشود.
کهگیلویه و بویراحمد با ۷۲۰ هزار نفر جمعیت و بیش از ۱۸۶ هزار خانوار، چهارمین استانی است که کارگاههای این طرح را برگزار کرده است.
طرح ملی گفت و گوی خانواده، نگاه پایین به بالا دارد، یعنی مردم خودشان مسائلشان را مطرح میکنند و بازخورد و نتیجه آن نیز به مردم بر میگردد و به جای اینکه افراد را وابسته به دولت کند، آنها را از طریق گفت و گو برای حل مسائل توانمند میکند.