روزنامه انگلیسی « فایننشال تایمز» در گزارشی پیرامون حضور زنان ایرانی در مناصب و پست های مدیریتی ارشد از خانم « لعیا جنیدی » معاون حقوقی رییس جمهوری به عنوان یکی از زنان تحصیلکرده که در جایگاه بالای مدیریتی قرار گرفته است ؛ نام برد .
فایننشال تایمز می نویسد : در نظام سیاسی ایران یکی از صاحب منصبانی که به سمت های مدیریتی بالا منصوب شده است ؛ خانم «لعیا جنیدی» است . این زن ۵۰ ساله دانشگاهی ؛ معاون رییس جمهور در امور حقوقی و قضایی است که موفق شده است ؛ در عرصه بین الملل یک پیروزی علیه آمریکا و به نفع جمهوری اسلامی به ثبت برساند.
فایننشال تایمز در گزارش خود به موضوع شکایت ایران از آمریکا مبنی بر نقض «پیمان مودت»مصوب سال ۱۹۵۵ میان دوکشور در دیوان بین المللی دادگستری اشاره کرد و رای دیوان لاهه به نفع ایران را حاکی از پیروزی ایران در این دعوی قانونی توصیف کرده است .
در سوم اکتبر گذشته ( یازدهم مهرماه ) دادگاه لاهه ؛ پیروزی ایران در این دعوی قانونی را اعلام کرد و آمریکا را موظف ساخت تا تضمین بدهد تحریم هایش شامل تجارت؛ کمک های بشردوستانه ، غذا و دارو نباشد.
در این گزارش آمده است ؛ بعد از خروج ' ترامپ' از تواقق هسته ای ایران در اردیبهشت ماه گذشته و بازگشت تحریم های ایران، خانم ' جنیدی ' با همکاری سایر وزرا، یک دادخواست علیه آمریکا در ' دیوان بین المللی دادگستری ' در لاهه هلند باز کرد و ایران این پرونده را برد.
جنیدی در اولین مصاحبه اش با یک نشریه خارجی در مصاحبه با 'فایننشال تایمز' گفته است:' کاری که دولت آمریکا با مردم ایران کرد، هم از منظر حقوقی و هم از حیث اخلاقی، یک اقدام غیرقانونی است'.
حکم صادره دادگاه لاهه موقت است و ضمانت اجرایی ندارد. آمریکا هم بلافاصله 'پیمان مودت' را ملغی نمود و اعلام کرد که کمک های بشردوستانه اصلا جزء تحریم ها نیست.
اما به هر حال همین پیروزی نمادین هم برای جمهوری اسلامی یک اتفاق دلگرم کننده بود.
نشریه انگلیسی در گزارش خود به برخی مشکلات اقتصادی ایران ناشی از تحریم های ضدایرانی آمریکا اشاره کرد و به نقل از خانم جنیدی نوشت :' این یک ستم آشکار بر ملت ایران است. آمریکا می داند که نمی تواند به حکم دادگاه لاهه بی اعتنایی کند. طبیعی است که این بهترین گزینه ایران نیست اما بی فایده هم نیست'.
جنیدی توضیح می دهد: ' این حکم به ایران کمک کرد با اتکاء به آن به سراغ اتحادیه اروپا برود و آنها را مجاب کند که تصمیم بگیرند در توافق هسته ای بمانند. اگر این حکم نبود، کشورهای اروپایی امکان نداشت راغب باشند بیایند و یک کانال پرداخت پول که مفر قانونی فرار از تحریم هاست برای تجارت با ایران باز کنند. این کانال قرار است هفته های آتی به اجرا گذارده شود'.
جنیدی ضمنا اشاره کرد که ایران از حکم دادگاه لاهه در مذاکراتش با شرکتها و بانک های خارجی که دارند در مورد حفظ رابطه شان با ایران تجدید نظر می کنند؛ استفاده کرد.
این تجربه در جمهوری اسلامی پیشینه خیلی زیادی ندارد که یک زن تا این درجه از منصب بالای حکومتی یعنی سمت معاون رئیس جمهور ارتقاء جایگاه پیدا کند. رئیس جمهور ایران ۱۲ معاون دارد که ۲ تن آنها زن هستند.
این نشریه در گزارش خود از خانم جنیدی به عنوان یک شخصیت عملگرای بیطرف نام برد و نوشت او همچون همه سیاستمداران نظام ؛ تمام هدفش دفاع از کیان جمهوری اسلامی است.
جنیدی متولد یک خانواده متوسط در شهر 'بابل' در ساحل 'دریای خزر' است. او در سنین نوجوانی به تهران آمد و در دانشگاه تهران مشغول تحصیل شد. در دوره های فوق لیسانس و دکترا؛ او تنها دانشجوی دختر در میان همکلاسی هایش بود. در سال ۲۰۰۲، جنیدی بورس تحقیق دوره فوق تخصص در دانشگاه 'هاروارد' آمریکا را بدست آورد.
جنیدی استاد دانشگاه تهران است و به اینکه اکثر دانشجویانش را دختران تشکیل می دهند؛ افتخار می کند و می گوید:' این نشان دهنده رشد است. این اوج خواست قلبی من است که ببینم نسل جوان و تحصیلکرده امروز در راه پیشرفت کشور قدم بر می دارند'.
او ادامه می دهد:' من ادعا نمی کنم که نماینده این نسل از مردم ایرانم؛ اما من به این طبقه تحصیلکرده و دارای فکر و نظر که معتقد به پیشرفت پایدار کشور هستند تعلق دارم'.
جنیدی تخصصش حقوق تجارت بین الملل است. به همین خاطر 'حسن روحانی' بعد از پیروزی قاطعش در سال گذشته؛ او را دعوت به احراز مقام معاونت خود در امور حقوقی کرد.
جنیدی در مورد حضورش در این جایگاه شرح می دهد:' سرنوشت؛ مرا به اینجا رساند. سراسر زندگی من پیرامون حرفه ام و اشتغال در حرفه ام که وکالت است گذشته است. من هیچوقت در زندگی ام یک سیاستمدار نبوده ام و هنوز هم به هیچ دسته و گروه سیاسی تعلق ندارم. من آگاهانه استقلال خودم را حفظ کرده ام. جایگاهی که من در آن قرار دارم؛ ایجاب می کند که در حل و فصل دعاوی میان سازمان های گوناگون؛ بیطرف باشم'.
فایننشال تایمز در گزارش خود همچنین به شمار دیگری از زنان ایرانی که در سطوح بالای مدیریتی قرار دارند اشاره کرده و می نویسد : رئیس شرکت هواپیمایی ' ایران ایر' یک زن است. مدیرعامل ' شرکت ملی پتروشیمی' یک زن است. عضو جدید ' شرکت ملی نفت ایران' هم یک زن است.
جنیدی فقط در زمینه مبارزه با تحریم ها کار نکرده است. او در موضوع احقاق حقوق اقلیت ها هم کار کرده و راهگشای آن شده است ، هدف او تقویت شفافیت دولت است.
او می گوید:' من می خواهم کمک کنم هم در داخل کشور و هم در روابط بین الملل قانون حاکم باشد و نیز؛ حقوق مدنی مردم و آزادی های فردی رعایت شود'.
جنیدی هم همچون ایرانیان تحصیلکرده و بطور کل همصدا با کل جامعه متوسط ایران؛ هرگز معتقد نیست که تغییر ناگهانی سیاست ها ، منجر به بی ثباتی و طغیان در کشور می شود. او می گوید:' شاید این خواست تحریم کنندگان باشد که می خواهند ایران را به عراق و سوریه و افغانستانی دیگر تبدیل کنند'.
وی می افزاید:' من دلم می خواهد ۲۰۰ سال مبارزه ایرانیان برای حاکمیت قانون در کشور، به نتایج دلخواهی برسد.