جبهه‌بندی سیاسی را درباره ازدواج کودکان کنار بگذاریم

معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری طرح کودک‌همسری را طرحی لازم برای حفظ سلامت کودکان جامعه برشمرد و تاکید کرد که نباید به این طرح با دید سیاسی نگاه کرد.

معصومه ابتکار در مورد اینکه به چه دلیل طرح کودک همسری در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس رد شده است؟ گفت: «ظاهرا این طرح رد نشده است بلکه اگر به صورت دقیق‌تر بخواهیم بگویم این طرح برای بررسی بیشتر برگشت داده شده است و امیدواریم که همینطور باشد.»

او افزود: «به هر حال موضوع کودک‌‌همسری یعنی ازدواج کودکان موضوع نگران‌کننده‌ای است و از زوایای مختلف هم مورد بررسی قرار گرفته است و فکر نمی‌کنم کسی رضایت بدهد که فردی که هنوز کودکی خود را نگذرانده است و بچه‌ای که توان کافی برای تصمیم‌گیری در مورد زندگی و تامین معیشت‌ خودش را ندارد و از نظر حقوقی و قانونی امکان استیناف حق خود را ندارد، ازدواج کند.»

معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری تصریح کرد: «خیلی جالب است که دختری که به سن ۱۷ سالگی رسیده و تقاضای طلاق کرده است اما به او گفته‌اند که هنوز به سن قانونی نرسیده‌ای؛ باید دید این چه تناقضی است که ما داریم که قانون به او اجازه ازدواج می‌دهد اما به او اجازه نمی‌دهد که از حق قانونی خود تا ۱۸ سالگی دفاع کند.»

او تصریح کرد: «این موارد تناقض‌هایی است که می‌خواهیم به آنها رسیدگی شود. همان‌طور که شرع مقدس در همه موارد وارد می‌شود و به آنها توجه می‌کند. در ضمن دختران و پسران باید بتوانند کودکی‌بکنند و بلوغ داشته باشند و انسان‌های بالغی برای زندگی باشند. البته لزوما موافق سن اخیر ازدواج بین ۱۸ تا ۲۰ سال نیستیم اما فرد در سن ۱۳ سال واقعا کودک و کم‌سن است که باید جلوی چنین ازدواج‌هایی را گرفت.»

ابتکار درباره اینکه برخی‌ها می‌گویند طرح کودک همسری از قوانین غربی گرفته شده است، گفت: «این موضوع هیچ ربطی به قوانین غربی ندارد بلکه بحث عقلانیت و توجه به تجربه دنیا در این زمینه است. فرد تا زمانی که به بلوغ عقلی و جسمی نرسیده‌ است چطور می‌تواند وارد زندگی زناشویی شود و این کار تبعات سنگین بهداشتی دارد.»

او ادامه داد: « باید دید که گزارش‌های بهداشتی که در اختیار داریم در این زمینه چه می‌گوید، آیا اجازه می دهد که چنین ارتباطی وجود داشته باشد. اگر یک نگاه جامع نسبت به این موضوع شود و دین را هم از منظر عقلانیت ببینیم نه تنها هیچ اصراری بر کودک‌همسری نخواهیم داشت بلکه سعی می‌کنیم سنی را برای ازدواج تعریف کنیم که سن معقولی باشد؛ نه سن خیلی بالایی باشد که به دلیل اشتغالات سن ازدواج خود به خود بالا می‌رود و نه سنی باشد که در رشدو سلامت کودک اختلال ایجاد کند و کودک نتواند از حقوق اولیه خود دفاع کند.»

معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری گفت‌: «امروز رشد عقلانی و عاطفی کودک به بازی کردن و دوره‌ای است که کودک بتواند تمام استعداد‌ها و توانمندی‌های خود را رشد بدهد. این استعداد تحصیل باشد یا چیز دیگر نیازمند زمان است که باید این فرصت را به فرزندانمان بدهیم.»

او ادامه داد: «آمار نشان می‌دهد تعداد ازدواج کودکان ۱۰ الی ۱۳ سال به ویژه در مناطق حاشیه‌ای و در نواحی که مسائل قومیتی مطرح است و در مرز‌های کشور قابل توجه است و من امیدوارم در این موضوع همه مصالح را در کنار هم ببینیم. اولا این موضوع نباید اصلا سیاسی شود و جنبه جبهه‌بندی سیاسی پیدا کند. این یک مسئله عمومی جامعه است که همه باید از این دید که صلاح جامعه و کودکان چیست به آن بنگرند.»

ابتکار در مورد اینکه اگر این طرح به تصویب نرسد دولت چه اقدامی انجام می‌دهد گفت: «البته امیدواریم که این طرح به نتیجه برسد اما اگر به نتیجه نرسید ما از طریق دولت اقدام خواهیم کرد.»