معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده ضمن رونمایی از گزارش «روند ۴۰ شاخص در ۴۰ سال» در خصوص تحولات حوزه زنان پس از انقلاب، در کنار بیان شاخص‌های رشد در هر بخش معایب و نواقص‌ها را نیز بیان کرد. 


نشست خبری معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با یک تفاوت نسبت به نشست‌های مشابه اعلام برنامه‌های چهلمین دهه فجر انقلاب اسلامی برگزار شد.

در این نشست ابتدا بهناز موحدی، مدیرکل برنامه‌ریزی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به تشریح گزارش «تحولات جامعه زنان ایران به مناسبت چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی؛ روند ۴۰ شاخص در ۴۰ سال» پرداخت و گفت: در این گزارش که برای اولین بار تهیه شده است تحولات جامعه زنان ایران در ۴۰ شاخص مورد توجه و بررسی قرار گرفته است.

وی شاخص‌های آموزش و پرورش و مهم‌ترین دستاورد این شاخص یعنی باسواد شدن ۸۴,۲ درصد زنان، شاخص آموزش و پژوهش و مهم‌ترین دستاورد این شاخص یعنی افزایش تعداد زنان عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها به ۲۰ هزار نفر، شاخص سلامت و بهداشت که مهم‌ترین شاخص آن افزایش امید به زندگی است، شاخص سلامت کودکان و کاهش مرگ و میز کودکان تازه متولد شده تا پنج ساله، شاخص ورزش و افزایش فدراسیون‌های فعال در حوزه زنان به ۴۹ فدراسیون و ... را مطرح و اعلام کرد: این اطلاعات در اختیار رسانه‌ها قرار داده شده است تا به اطلاع عموم مردم برسانند.

در ادامه این نشست معصومه ابتکار معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با تأکید بر اینکه تمام مطالب این گزارش بر اساس آمار تهیه شده و حتی جایی که ما پیشرفت زیادی نداشته‌ایم از جمله در مشارکت اقتصادی باز هم واقعیت‌ها را بیان کرده‌ایم، گفت: این سند حتماً کاستی‌هایی دارد که ما از اظهار نظر صاحبنظران در این زمینه استقبال می‌کنیم.

وی با تأکید بر اینکه ما در عرصه‌های مختلف پیشرفت‌های زیادی داشته‌ایم اما این به معنای نادیده گرفتن کمبود‌ها نیست، گفت: در همه مسائلی که مطرح شد همچنان مشکلات و در عرصه قانونی نواقصی داریم.

معاون رییس جمهور درباره لایحه تامین امنیت زنان علیه خشونت که اخیرا قوه قضاییه در مورد آن اظهاراتی داشته مبنی بر اینکه شاید نیاز به اصلاح نداشته باشد و می توان قانون دیگری تدوین کرد، اظهار داشت: ایراد اصلی به این لایحه به موضوع حبس و مجازات مرتبط است که ما اعلام کرده ایم اگر مجازات جایگزین حبس مدنظر باشد، اعلام آمادگی می کنیم.

وی ادامه داد: در یک سال گذشته به صورت تخصصی با معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، قضات و صاحبنظران روی این موضوع کار شد و انتظار این بود که این لایحه که مورد انتظار جامعه زنان و حامی خانواده است تصویب شود.

ابتکار اضافه کرد: قانون جنبه مهم فرهنگی دارد. خود این قانون به این نکته اشاره دارد که در نگرش دینی ما خشونت علیه زنان رویکرد ما نیست و بحث دیگر این است که اگر قانون بازدارندگی داشته باشد دیگر کسی دنبال خطا و جرم نمی رود و اگر بداند مجازات می شود دیگر دنبال جرم نمی رود.

وی ابراز امیدواری کرد که اصلاحات لازم روی این لایحه صورت گیرد تا هرچه سریعتر به دست دولت برسد و در مجلس شورای اسلامی نیز به تصویب برسد.

ابتکار همچنین درباره تحولات حوزه زنان در ۴٠ سالگی انقلاب اظهار داشت: از بین ٢٠٠ شاخص در حوزه زنان و خانواده ۴٠ شاخص مهم مدنظر داریم و گزارش تحلیلی از وضعیت زنان اطلاع رسانی خواهد شد. این گزارش حاکی از تحولات زنان است چون پیشرفت های چشمگیری بعد از انقلاب در این زمینه داشته ایم اما به این مفهوم نیست که مشکل و کمبود و کاستی نداریم. در همه عرصه ها مثل حقوق و قوانین با وجود پیشرفت ها مواردی از نقص قانون را داریم.

یشرفت‌های ما در حوزه بهداشت زنان خوب بوده اما همچنان مشکلاتی در دسترسی به خدمات بهداشتی و آموزشی به ویژه آموزش بهداشت باروری زنان داریم. ما همچنان در حوزه اشتغال فراز و نشیب‌‌های زیادی داریم و یکی از مشکلات ما اشتغال غیر رسمی خانم‌ها است. البته طی چند سال اخیر شرایط بهتر شده است. در موضوع تأمین اجتماعی نیز عرصه زنان سرپرست خانوار عرصه مهمی است که باید مورد توجه قرار داشته باشد.

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در حوزه ورزش زنان با اشاره به اینکه در اوایل انقلاب توقع این همه پیشرفت در حوزه ورزش بانوان وجود نداشت، گفت: یک سوم تیمی که به بازی‌های آسیایی اعزام شد و یک سوم مدال‌هایی که کسب شد متعلق به بانوان بود و پیش بینی ما این است که در آینده این رقم به نصف افزایش پیدا کند. اما همچنان دسترسی زنان به امکانات ورزشی در شهرستان‌ها و سایر مناطق کشور کم است.

به گفته وی، برای موضوع حضور زنان در ورزشگاه ها نیز در دولت یازدهم اقدامات خوبی انجام شد. دولت یک آیین نامه یا دستورالعمل در کمیسیون دولت تصویب کرد و قرار شد همه دستگاه های اجرایی برای سالم سازی فضا برای استفاده بانوان از فضاهای ورزشی اقدام کنند.

وی ادامه داد: در چند مورد این اتفاق رخ داد و بعد از آن نشست های تخصصی با باشگاه هواداران برگزار شد تا روی فضای فرهنگی ورزشگاه ها کار شود که با صحبت های وزیر ورزش و جوانان، امیدواریم مشکلات به حداقل برسد و در یک فضای خوب و سالم حضور زنان در ورزشگاه ها را داشته باشیم.

ابتکار افزود: در موضوع مشارکت سیاسی زنان ایرانی، میزان این مشارکت از رفراندوم سال ۵٨ تاکنون بالا بوده است و شاید در هر انتخابات نیمی از شرکت کنندگان زنان بودند و ما از نظر آمار دچار مشکل شدیم و تلاش می شود آمارهای دقیق را داشته باشیم تا به آمار کامل تر برسیم.

 

ابتکار به حضور زنان در عرصه تئاتر و سینما اشاره کرد و افزود: این گزارش نشان دهنده حرکت جامعه زنان برای پیشرفت و تعالی است و ما مشکلات و کاستی ها را انکار نمی کنیم اما این تحولات با توجه به مشکلات کشور در دوران مختلف مانند جنگ بوده است.

 

وی تصریح کرد: در عرصه آموزش عالی پیشرفت های خوبی داریم اما تعداد زنان به رتبه استادی هنوز رقم خوبی نیست و زنان در مدیریت عالی کم هستند و باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد، هنوز مشکلاتی در دسترسی زنان به بهداشت، خدمات آموزشی، حوزه بهداشت خانواده داریم.

ابتکار اظهار داشت: همچنین در عرصه اشتغال فراز و نشیب های زیادی داریم و به دلیل اشتغال غیررسمی هنوز آمار این شاغلان در آمارها تجلی پیدا نکرده و از ١٨ هزار میلیارد تومان تسهیلات پایدار ۴٢ درصد تسهیلات در روستاها در اختیار بانوان قرار گرفته است.

وی هدف گذاری ٣٠ درصد حضور زنان در پست های مدیریتی را نیز امید بخش دانست و گفت: این روند خوب است اما هنوز کافی نیست و باید بیشتر به آن توجه کرد.

معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری گفت: این گزارش یک گزارش کامل در حوزه زنان برای ۴٠ سال تلاش جامعه ایران است که فقط حاصل تلاش زنان نبوده است و امیدواریم با گزارش تحلیلی به چشم انداز خوب برای رفع مشکلات برسیم.

معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری درباره کودک همسری نیز گفت: مساله کودک همسری دارای ابعاد مهمی است که یکی از آنها مباحث حقوقی و دیگری مباحث فرهنگی است، از آنجا که برای این مساله مهم مجلس شورای اسلامی و همه ما تلاش می کنیم نباید ناامید شویم اگر چه معتقدیم باید ازدواج زیر ۱۳ سال متوقف شود چون آماری که داریم بسیار نگران کننده است و آسیب هایی را برای این کودکان به دنبال دارد.

وی خاطرنشان کرد: اگر چه شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به افزایش میزان طلاق در این گونه ازدواج ها هشدارهایی دارد که براساس برنامه ریزی های صورت گرفته دنبال تنظیم لایحه ای در این زمینه هستیم که به زودی این لایحه آماده می شود.

ابتکار در ادامه به موضوع اهداف انقلاب برای توسعه همه فعالیت ها اشاره کرد و گفت: اکنون روند رشد و شتاب علم در ایران نسبت به خیلی از کشورهای دنیا بالاتر است. حتی بانوان نیز در این عرصه حرکت رو به رشدی را دارند.

وی با بیان اینکه تلاش شده در جامعه ایران یک الگوی جدیدی پیاده شود که در این الگو سوء استفاده از زن به عنوان یک کالا صورت نگیرد، اظهار داشت: ممنوعیت استفاده از زنان به عنوان تبلیغات را در گزارش تحولات ۴۰ ساله حوزه زنان و خانواده را نیز داریم.

ابتکار خاطرنشان کرد: یکی از نگرانی که در جامعه وجود دارد این است که اگر زنان در جامعه باشند، خانواده ها تضعیف می شوند اما این گونه نیست، بر اساس الگوی انقلاب اسلامی زنان حق حضور در جامعه را دارند. این تصور که زنان به موجب همسر یا مادر بودن باید در خانه بمانند امری است که در جامعه امروزی دیگر قابل قبول نیست و انقلاب اسلامی موجب تثبیت حضور فعالانه زنان در جامعه در شده است.

وی در پاسخ به این سوال که انتقال جنسی ایدز در میان زنان ۱۰چند برابر شده است، نیز گفت: این مساله نباید به آمار کلان کشور تعمیم داده شود کماکان نرخ ازدواج بر اساس آخرین پیمایش شورای اجتماعی کشور خانواده به عنوان رکن مهم اجتماعی در کشور است، البته افزایش نرخ ایدز در بین زنان نگرانی دارد اما دلیل نمی شود که بگوییم این مساله فروپاشی خانواده ها را به همراه دارد، اگر چه آن را یک آسیب و یک نگرانی می دانیم.

وی اضافه کرد: اگر چه وزارت بهداشت تلاش های زیادی کرده است اما یک نگاه خاص در قالب نگرانی های مذهبی مانع این موضوع شده است و معتقدیم به دلیل نگاه دینی و مذهبی از ارائه آموزش های جنسی ممانعت شده است.

وی تاکید کرد: از سال ۱۳۷۴ نیز کارهای مطالعاتی درباره آموزش های جنسی برای دختران انجام شد. آن زمان هم اعلام شد که جوانان اطلاعات غلط را از گروه های همسالان می گیرند و حتی رفتارهای پرخطر را تجربه می کنند، وزیر بهداشت وقت هم تاکید کرد که عزت نفس جوانان در گرو آگاهی است و نباید آموزش به جوانان تا زمان ازدواج صورت نگیرد و جوانان تا آن زمان چشم و گوش بسته باشند، اما از این مساله برداشت نادرست شد و هنوز آموزش به این افراد ارائه نمی شود.

ابتکار ادامه داد: در کارگروه سلامت معاونت زنان ریاست جمهوری طرحی تحت عنوان کلینیک سلامت با وزارت بهداشت اجرایی شد که شاید بخشی از این مشکلات حل شود، حتی در نشست اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز ارائه خدمات و آموزش های لازم به جوانان مورد تاکید قرار گرفته است و حتی سندی برای آموزش حین، قبل و بعد از ازدواج در ستاد ملی زن و خانواده تهیه شده است.