مسوول دفتر امور زنان روستایی وزارت جهاد کشاورزی: زنان روستایی و عشایری حدود10میلیون نفر از کل جمعیت کشور را تشکیل می دهند که این عده 14 درصد جمعیت کشور و 49 درصد جمعیت روستایی و عشایری است.
"فروغ السادات بنی هاشم" روز یکشنبه در جمع بانوان شاغل در حوزه کشاورزی و عشایری خراسان جنوبی در بیرجند افزود: بین دو سرشماری سال 85 و 90 نسبت زنان روستایی و عشایری به مردان افزایش یافت و از 49.2 درصد در سال 1385 به 49.4 درصد درسال 1390 رسید.
وی گفت: در سال های اخیر به دلیل افزایش مهاجرت مردان از روستا به شهر، نسبت جنسی در مناطق روستایی کاهش پیدا کرده که طبق سرشماری سال 1390 در هشت استان، نسبت جنسی پایین تر از 100 است؛ یعنی در این استان ها تعداد زنان روستایی بیشتر از مردان است.
بنی هاشم درخصوص وظایف دفتر امور بانوان وزارت جهاد کشاورزی در قبال زنان عشایر و روستایی، اظهار داشت: وظیفه اصلی ما توانمندسازی زنان روستایی و عشایری از طریق توسعه برنامه های آموزشی، ترویجی و مشارکتی به منظور ایفای نقش مؤثرتر آنها در بخش کشاورزی است.
وی گفت: برای دستیابی به این هدف دو الزام وجود دارد که یکی گسترش برنامه های آموزشی و ترویجی مبتنی بر نیازسنجی منطقه ای و نقش زنان در فعالیت های تولیدی و دوم، تسهیل و تسریع دسترسی زنان روستایی به منابع مالی اعتباری از طریق توسعه برنامه منابع مالی خرد برای راه اندازی کسب و کارهای کوچک و خرد است.
بنی هاشم افزود: با توجه به موضوع مهاجرت روزافزون مردان، اعتقاد ما این است که اگر امکانی برای مهاجرت معکوس وجود داشته باشد تنها راه آن توانمندسازی زنان روستایی و ایجاد فرصت های شغلی خانوادگی است.
وی گفت: این یعنی اینکه اگر زنان توانمند شوند و زمینه های اشتغال خانوادگی برای آنها فراهم شود، به نحوی که این مشاغل توانایی ایجاد درآمد را داشته باشند، احتمال اینکه مردانی که مهاجرت کرده اند، برگردند زیاد است؛ زیرا اکثر مردانی که مهاجرت کرده اند زندگی خوبی در شهر ندارند و درآمد آنها ناچیز است.
بنی هاشم افزود: بنابراین اگر در محل زندگی آنها فرصت های اشتغال فراهم شود، می توان امیدوار بود که آنها برگردند؛ اما اگر زنان را هم فراموش کنیم آن وقت باید در انتظار تخلیه بیشتر روستاها باشیم.
وی همچنین گفت: برای تحقق این اهداف تاکنون علاوه بر برنامه های آموزشی، ترویجی وزارت در حوزه زنان، تلاش کردیم از ظرفیت سایر دستگاه ها مانند سازمان فنی وحرفه ای نیز استفاده کنیم.
بنی هاشم افزود: طبق تفاهم نامه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج با سازمان آموزش فنی و حرفه ای، برنامه گسترده برای بهره گیری زنان روستایی از آموزش های فنی وحرفه ای در بخش کشاورزی پیش بینی شده است.
وی همچنین گفت: اکنون این برنامه به صورت پایلوت در سه استان گلستان، آذربایجان غربی و سیستان وبلوچستان درحال اجراست که طبق آن زنان تسهیل گر توسعه روستایی براساس نیازسنجی ها، آموزش می بینند و این آموزش ها را به دیگران منتقل می کنند.