نشست جهانی تحقق همکاری بینالمللی در زمینه تغییرات آب و هوایی و ضرورت مشارکت زنان در فرآیند تصمیمسازی پیرامون آن، چندی پیش در شهر لیما واقع در کشور پرو برگزار شد.
نشست جهانی تحقق همکاری بینالمللی در زمینه تغییرات آب و هوایی و ضرورت مشارکت زنان در فرآیند تصمیمسازی پیرامون آن، چندی پیش در شهر لیما واقع در کشور پرو برگزار شد.
شرکتکنندگان در این نشست با تأکید بر اینکه در حال حاضر، در بسیاری از کشورها از جمله کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین، زنان از طریق کشاورزی و بهرهبرداری از منابع طبیعی، خانواده خود را ارتزاق و اداره میکنند، اذعان داشتند که بایستی راهکارهایی جهت ارتقای مشارکت زنان درفرآیند تصمیمسازی پیرامون تغییرات آب و هوایی و آثار زیستمحیطی مخرب آن اندیشیده شود.
در همین رابطه بهطور نمونه به زنان گواتمالای اتیوپی اشاره شد که با دشواریهای بسیار در زمینه تأمین آب و موادغذایی مواجهاند و بایستی ساعتهای متمادی را صرف جمعآوری آب کنند.
در کشور بنگلادش نیز زنان باردار، نگرانیها و دغدغههای زیادی در این خصوص دارند که با توجه به وقوع سیل و طوفانهای زیاد در این کشور، در صورت رسیدن موعد بارداری و وقوع این حوادث طبیعی، چه بر سر نوزاد آنها خواهد آمد.
این زنان و میلیونها زن دیگر در سراسر جهان، در معرض آسیبهای زیستمحیطی ناشی از تغییرات آب و هوایی قرار دارند و همین مهم، ضرورت مشارکت بیشتر زنان در این امر را فراهم کرده است. تأثیر تغییرات آب و هوایی بر درجه حرارت و دمای هوا، سوراخ شدن لایه اوزون و تهدیدات سلامتی ناشی از آنها و آثار سوء آن خصوصاً بر روی زنان با توجه به حساسیت بیشتر پوست و بدن آنان، کمبود آب و بسیاری از موضوعات دیگر از جمله مواردی است که میتواند مؤید ضرورت مشارکت بیشتر زنان در فرآیند تصمیمسازی برای تغییرات آب و هوایی باشد.
همچنین در این نشست خاطرنشان شده است که عدم دسترسی زنان به اطلاعات کافی و مقتضی، سبب افزایش میزان آسیبپذیری آنان در قبال تغییرات آب و هوایی و آثار ضد زیستمحیطی آن شده است.
ازطرفی در بسیاری از کشورها زنان با توجه به نقشهایی که در خانواده برعهده دارند ازجمله تأمین و آمادهسازی غذای خانوار و نیز جمعآوری آب آشامیدنی خانواده و نیز تأمین سوخت برای مصارف خانگی خانواده، بیش از مردان با موضوع تغییرات آب و هوایی و آثار ناشی از آن در ارتباط مستقیم قرار دارند؛ از اینرو دولتها بایستی همکاریهای بینالمللی خود را برای ارتقای مشارکت زنان در کاهش آثار تغییرات آب و هوایی، تقویت کنند.
یکی از اهداف نشست اخیر لیما، ایجاد یک موافقتنامه جهانی جدید در چارچوب کنوانسیون مللمتحد در خصوص تغییرات آب و هوایی عنوان شده است که مؤید ارتقای مشارکت زنان در فرآیند تصمیمسازی در مورد این موضوع باشد. در این نشست همچنین به راههای تأمین بودجه لازم برای کاهش تغییرات آب و هوایی اشاره شد.
یکی از نکات حایز اهمیت و ابتکاری در این نشست توجه به ابعاد جنسیتی موضوع زیستمحیطی «تغییرات آب و هوایی» بوده است. بهطوریکه تصریح شده است که هرگونه راهحل برای کاهش آثار مخرب تغییرات آب و هوایی، باید با رویکردهای جنسیتی اتخاذ و نقش زنان پررنگتر شود و آنان در تمامی مراحل اعم از تصمیمسازی و اجرا در تمامی سطوح محلی، ملی، منطقهای و جهانی ، عمل کنند.
با توجه به اینکه تغییرات آب و هوایی خصوصاً در دهههای اخیر زنان را بهطور متفاوت از مردان، تحتتأثیر قرار داده و با آسیبهای جدی مواجه کرده است، باید رویکردهای جنسیتی برای حل این معضل اندیشیده شود و یکی از مقدمات لازم برای تحقق این مهم، توانافزایی زنان برای حضور در عرصههای مختلف است. زنان توانمند میتوانند خانواده، جامعه و کشور خود را متحول کنند.
همچنین در این نشست خاطرنشان شده است که زنان در دهههای اخیر، مهارت خود را در خصوص مدیریت استفاده از منابع به صورت پایدار و ایجاد انطباق با تغییرات آب و هوایی به اثبات رساندهاند، ولی بیش از مردان، در معرض آسیبهای ناشی از تغییرات آب و هوایی قرار گرفتهاند؛ لذا ارتقای مشارکت زنان در فرآیند تصمیمسازی در زمینه تغییرات آب و هوایی خواهد توانست تا اندازهای به ارتقای وضعیت زنان در سراسر جهان کمک کند.