گرامی زادگان: کار ما برنامهریزی و سیاستگذاری است . ما 16 موافقتنامه با سایردستگاهها منعقد کردهایم و در واقع وظیفه معاونت، امضای تفاهمنامه و نظارت بر اجرای آنهاست. ما در معاونت امور زنان یک کشور 33 میلیون نفره هستیم.
چهارمین نشست مدنی «حق بر شهر» با عنوان «فضاهای شهری و خشونت ساختاری علیه زنان» با حضور اشرف گرامیزادگان؛ مدیر کل حقوقی معاونت امور و زنان و خانواده ریاست جمهوری، شهلا اعزازی؛ جامعهشناس و نیکزاد زنگنه؛ فعال حقوق زنان، در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
اشرف گرامیزادگان؛ مدیر کل حقوقی معاونت امور و زنان و خانواده یکی از سخنرانان این نشست بود. وی با بیان این که فضای شهری ما اصلاً استاندارد نیست، گفت: ما همیشه در کنار فعالان مدنی بودیم و خواهیم ماند. هرچند من در یک سال اخیر به دولت پیوستم، اما برای تحول در جامعه زنان تلاش میکنیم و همراه جامعه مدنی هستیم؛ چون مردم باید در همه امور بهخصوص در حوزه شهری مشارکت داشته باشند.
فعالان زن درخصوص قانون مدیریت خدمات کشوری اظهارنظر کنند
وی در رابطه با فعالیتهای یکسال اخیر معاونت زنان بیان داشت: ما در رابطه با قانون مدیریت خدمات کشوری 22 جلسه به همراه خانم باستانی در خدمت کمیسیون بودیم و در خصوص مواردی که لازم بود برای زنان دیده شود، بحث کردیم. این قانون هنوز وارد مجلس نشده و به تصویب نرسیده است و هنوز فعالان این حوزه فرصت دارند نظرات خود را به کمیسیون اجتماعی دولت ارایه دهند.
شعارهای خانوادگی شهرداری نشان از خشونت دارد
گرامیزادگان در خصوص فضاهای شهری گفت: نقاشیهای دیواری که در خیابان جردن وجود دارد، مناظری از روستاییان و عشایر است؛ در حالیکه فرهنگ منطقه جردن بهگونه دیگری است. این چه نوع زیباسازی شهری است؟ تمام شعارهای تبلیغاتی شهر، نشان از خشونت دارد؛ حتی شعارهای خانوادگی شهرداری که زیبنده شهروندان نیست و خشونت دارد.
وی افزود: روزی از یکی از اتوبانها رد میشدم که لاله اسکندری بازیگر سینما را در حال کاشیکاری زیر یک پل دیدم. دو روز بعد دیدم که کاغذ روی اسم خانم اسکندری چسباندهاند. حمل بر این کردم که این اتفاق به دلیل زنبودن او افتاده است. در شهر ما استانداردهای شهری وجود ندارد، هویت تهران مغشوش است، تبلیغات شهری نامأنوس است و روی پلهای هوایی، عدم امنیت وجود دارد.
گرامیزادگان در رابطه با طرحها و لوایحی که در دولت و مجلس مطرح میشود، اظهار داشت: طرح را نمایندگان با 15 امضا در مجلس مطرح میکنند که اگر تصویب شد قانون میشود، اما لایحه از طرف دولت میآید؛ یعنی دولت میخواهد کاری انجام دهد که لایحه آن را ارایه میدهد. از طرحهای زیبای نمایندگان مجلس چیزی جز طرح امر به معروف و نهی از منکر در نمیآید!
انتقاد از عملکرد زنان مجلس در قضیه اسیدپاشی اصفهان/ در قانون امر به معروف و نهی از منکر مواردی آمده که برخلاف حقوق بشر است
وی در ادامه گفت: از دولت قبل لایحهها و موادی به ما به ارث رسید که آنها را در شش ماه بررسی کردیم و هر بخشی که دیدیم میتواند عملی شود، داخل برنامههای خود قرار دادیم. از طرف مجلس به ما فشارهایی آورده میشود. وقتی موضوع اسیدپاشی در مجلس مطرح شد یکی از زنان مجلس باید در نطق پیش از دستور خود میگفت زنان ما امنیت ندارند. امسال در قانون امر به معروف و نهی از منکر مواردی آمده که برخلاف حقوق بشر است، اما نمایندگان زن مدافع آن بودند.
مسایلی که دیدگاههای مردسالارانه جامعه را نشان میدهند
گرامیزادگان خاطرنشان کرد: حضور 9 زن در مجلس، قوانینی که از مجلس میآید و نقصانهای قانونی؛ نشان میدهد که دیدگاههای مردسالارانه در جامعه وجود دارد. در سند برنامه پنجم توسعه ماده 227 درباره امنیت بود، اما الان که سال آخر برنامه است، این سند برای تدوین در دست وزارت کشور است و هنوز پیشنویس آن به دست ما نرسیده است. این مسئله طبق قانون به وزارت کشور واگذار شده و ما تنها راهنمایی و همکاری کردیم.
پیشنهاد معاونت زنان؛ تشکیل مرجع ملی صیانت از حقوق زنان
مدیر کل حقوقی معاونت امور و زنان و خانواده افزود: پیشنهاد ما مرجع ملی صیانت از حقوق زنان بود، اما نمایندگان گمان کردند ما به دلیل سند سیدا این مسئله را مطرح کردیم، اما ما گفتیم همانطور که از حقوق کودکان دفاع میکنیم، مرجع ملی صیانت از حقوق زنان را هم بر همان مبنا تشکیل دهیم.
گرامیزادگان با اشاره به این مراکز مربوط به زنان در کشور، اظهار داشت: شورای اجتماعی فرهنگی زنان، کمیسیون زنان مجمع تشخیص مصلحت، معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری از جمله مراکز مربوط به زنان هستند. طبق نظر مقام رهبری نیز باید نهادی فراقوهای تشکیل شود.
کار معاونت امور زنان سیاستگذاری است
وی در خصوص فعالیتهای معاونت زنان گفت: کار ما برنامهریزی و سیاستگذاری است که این کار از طریق همکاری با سایر دستگاههای اجرایی صورت میگیرد. ما 16 موافقتنامه با سایردستگاهها منعقد کردهایم و در واقع وظیفه معاونت، امضای تفاهمنامه و نظارت بر اجرای این تفاهمنامههاست. ما در معاونت امور زنان یک کشور 33 میلیون نفره هستیم.
گرامیزادگان بیان داشت: 12 سال پیش انجمن حمایت از حقوق کشور را تأسیس کردم. وزارت کشور به ما مجوز داد، اما ناجا مجوز نداد و گفت باید تعهد دهید که زنان به خیابان نیایند، اما من حقوقدان هستم و گفتم نمیتوانم برای این مسوله تعهد دهم. به علت جو امنیتی، هنوز این نگرانی در ناجا وجود دارد که مبادا مردم را به خیابان بیاوریم.
چهار وزیری که برای وزارت علوم معرفی شدند مخالف تفکیک جنسیتی بودند
وی در خصوص مشکلات دولت گفت: چهار وزیری که برای وزارت علوم معرفی شدند مخالف تفکیک جنسیتی بودند، اما مجلس به آنها رأی نداد. ما همچنان مخالف تفکیک جنسیتی هستیم و چند ماه است دولت بدون وزیر مانده است. اولینبار در دولت در بخش معاونت امور زنان به مسئله کودک توجه خاص شده و منشور حقوق کودک را نقد کردیم.